promotional banner

12 λάθη που σου κλέβουν τη ενέργεια (μέρος Β')


Μήπως αισθάνεσαι μια διαρκή εξάντληση να σε καταβάλλει καθημερινά; Μήπως δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα και τα επίπεδα ενέργειας και ενεργητικότητας σου αγγίζουν το μηδέν; Σίγουρα μπορεί να φταίει η καθημερινότητα, οι μακρινές αποστάσεις ή η δουλειά που τρώει τον αφέντη!

Όμως, υπάρχουν κι άλλοι, πιο πονηροί και κρυφοί παράγοντες που μπορούν να σου ρουφήξουν την ενέργεια και να σε ρίξουν στο κρεβάτι. Αξίζει να τους μάθεις και να τους αποφύγεις όσο μπορείς.

7. Τι σου ρουφά την ενέργεια: η πλήρης φωταγωγία μες τη νύχτα

Τα φυσιολογικά επίπεδα φυσικού φωτός είναι ικανά για να ξυπνήσουν τόσο το μυαλό όσο και το κορμί σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως, η έντονη φωταγωγία στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να τρελάνει το βιολογικό σου ρολόι. Έτσι, με δυσκολία πέφτεις για ύπνο και με ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία ξυπνάς.

Πώς θα "ανέβεις"; Σβήσε τα φώτα


Κλείσε τα φώτα του δωματίου ή του σπιτιού αρκετή ώρα πριν πέσεις για ύπνο, έτσι ώστε να μπει το σώμα σου στη λειτουργία του ύπνου. Για μεγαλύτερη ηρεμία, φόρα μια μάσκα ύνου που θα κρύβει και το παραμικρό φως κατά τη διάρκεια του ύπνου.

8. Τι σου ρουφά την ενέργεια: το λάθος πρωινό γεύμα


Αν ξεκινήσεις τη μέρα σου στα πεταχτά με ένα καφεδάκι, το σώμα δεν θα προσλάβει τις θερμίδες π ου χρειάζεται για ενεργοποιηθεί. Ως αποτέλεσμα, αισθάνεσαι κουρασμένη πριν ξεκινήσεις τη μέρα και ένας καφές δεν είναι δυνατόν να σε κρατήσει ζωντανή μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Πώς θα "ανέβεις"; Ένα καλό πρωινό

Για να έχεις την ενέργεια που απαιτείται, φάε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες: ντόνατ με φυστικοβούτυρο, ένα κομμάτι πίτσα από χτες, δημητριακά με αβγουλάκι. Έτσι θα κάψεις τους υδατάνθρακες γρήγορα και θα κερδίζεις ενέργεια τάχιστα, ενώ η πρωτεΐνη θα μείνει στο στομάχι σου περισσότερο κρατώντας σε δυνατή.

9. Τι σου ρουφά την ενέργεια: το παρακάνεις στο γυμναστήριο


Το να ξημεροβραδιάζεσαι στα γυμναστήρια δεν θα κάνει καλό στην ενέργειά σου, ειδικά ν τώρα ξεκίνησες την γυμναστική. Το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει μετά τη γυμναστική και για να ξεκουράσεις τους μυς που ταλαιπωρήθηκαν.

Πώς θα "ανέβεις"; Λούφαρε και μια μέρα

Φρόντισε να ασκείσαι κάθε δεύτερη ημέρα για να δίνεις στο σώμα και στον οργανισμό σου το χρόνο που χρειάζεται γενικά για να αποκαταστήσει την ενέργειά του.

10. Τι σου ρουφά την ενέργεια: έχεις πάρει τα κιλάκια σου

Η πρόσληψη ακόμα και 2 κιλών μπορεί να επιβαρύνει το κορμί και την ενεργητικότητά σου. Η καρδιά σου επιβαρύνεται από το έξτρα βάρος που κουβαλάς και κουράζεσαι ευκολότερα.

Πώς θα "ανέβεις"; Χάσε τα περιττά κιλά τώρα!

Σταμάτα να τρως απ' έξω και τροφές γεμάτες λίπος και ζάχαρη. Άρχισε να γυμνάζεσαι με μέτρο και θα εντυπωσιαστείς από το πόσο γρήγορα θα γίνεις ζωντανή και ενεργητικότατη ξανά.

11. Τι σου ρουφά την ενέργεια: καμπουριάζεις

Η κακή στάση του σώματος σε κάνει να δείχνεις κουρασμένη και τελικά καταλήγεις να είσαι εξοντωμένη έτσι κι αλλιώς. Όταν δεν στέκεσαι σωστά, ολόκληρο το σώμα μου πρέπει να δουλεύει πιο σκληρά και οι πόνοι στην πλάτη και τη μέση επιβαρύνουν τα πράγματα.

Πώς θα "ανέβεις"; Όρθωσε ανάστημα

Πώς θα καταλάβεις ότι στέκεσαι λανθασμένα; Ενώ είσαι όρθια προσπάθησε να κοιτάξεις κάτω χωρίς να κατεβάσεις το λαιμό σου. Αν μπορείς να δεις τις μύτες των ποδιών, στέκεσαι σωστά. Έπειτα, είτε κάθεσαι, είτε είσαι όρθια, τα αυτιά σου θα πρέπει να είναι σε μια ευθεία νοητή γραμμή με τους ώμους σου.

12. Τι σου ρουφά την ενέργεια: Βαβούρα και κακό

Η φασαρία προκαλεί άγχος. Το στρες διαβρώνει την ποιότητα της ζωής και της υγείας σου. Η πίεση ανεβαίνει, η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη, το νευρικό σου σύστημα δουλεύει στο κόκκινο και όλα τα παραπάνω σου τρώνε πολύτιμη ενέργεια.

Πώς θα "ανέβεις"; Χαμήλωσε την ένταση στη φασαρία της ζωής σου

Σίγουρα, πολλές φορές δεν μπορείς να ελέγξεις τη φασαρία στο δρόμο ή στο σπίτι. Όμως, αξίζει να προσπαθήσεις να βελτιώσεις την κατάσταση, εκεί που μπορείς. Ζήτα από τους συναδέλφους να χαμηλώσουν τους τόνους, πάρε ωτασπίδες για να κοιμάσαι καλύτερα και εξοπλίσου με αθόρυβες ηλεκτρικές συσκευές. Σκέψου πόσο πιο ήρεμη και ενεργητική θα είσαι χωρίς όλη αυτή τη φασαρία.