promotional banner

Η εργασία μετά τη συνταξιοδότηση κάνει καλό στην υγεία


Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα, οι άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται και συνεχίζουν μετά την αποχώρησή τους να απασχολούνται μερικώς στον τομέα εργασίας τους, τείνουν να βρίσκονται σε καλύτερη φυσική αλλά και ψυχική κατάσταση, συγκριτικά με εκείνους οι οποίοι σταματούν να εργάζονται εντελώς.

Τα ευρήματα αυτά, λένε οι ερευνητές, υποδηλώνουν ότι ο μελλοντικός συνταξιούχος θα πρέπει να βλέπει τη μερική απασχόληση στην εργασία του, ως ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη συνταξιοδότησή του. «Στην ουσία, αν κάποιος εργάζεται σε τομέα όπου η μερική απασχόληση ή η αύτο- απασχόληση είναι δυνατή, πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, αφού έχει έτοιμο εκ των προτέρων ένα πλάνο για σταδιακή έξοδο από την εργασία, με απώτερο στόχο την πλήρη συνταξιοδότηση», αναφέρει ο Δρ Mo Wang, βοηθός καθηγητή ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Maryland.

Στη μελέτη αυτή, διαπιστώθηκε από τους επιστήμονες, ότι τα άτομα εκείνα τα οποία απασχολήθηκαν με κάποια μορφή εργασίας μετά τη σύνταξή τους, παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά σοβαρών ασθενειών, όπως είναι η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα αλλά και τα ψυχικά νοσήματα, εν αντιθέση με εκείνους που σταμάτησαν να εργάζονται τελείως.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια για όλους εκείνους που ακολουθούσαν διαφορετική επαγγελματική κατεύθυνση από εκείνη που είχαν μέχρι τότε. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι όσοι εργάζονται σε διαφορετικό επάγγελμα μετά τη συνταξιοδότηση, δεν το κάνουν από επιλογή αλλά λόγω οικονομικών δυσχερειών, καθώς και επειδή είναι δύσκολο σε μεγάλη ηλικία να προσαρμοσθεί κανείς σε μια νέα απασχόληση, η οποία ίσως επηρεάζει και όλο τον υπόλοιπο τρόπο ζωής τους.

Εν τέλει, η μεταβατική αυτή περίοδος φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά, μόνο όταν το άτομο συνεχίσει να εργάζεται σε έναν τομέα που είχε από πριν συνηθίσει, αφού διατηρούνται οι μέχρι εκείνη τη στιγμή εργασιακές συνήθειες και συνθήκες, ενώ το μόνο που αλλάζει είναι η μείωση του φόρτου εργασίας, καθώς και η πίεση από αυτή.

Τα συμπεράσματα αυτά βγήκαν αφού οι υπεύθυνοι έλαβαν υπόψη τους την ηλικία των ατόμων που έλαβαν μέρος στη μελέτη, καθώς και την αρχική κατάσταση της υγείας τους.