promotional banner

2010 – Τι μπορούμε να αλλάξουμε;


Του Καθηγητη ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εδώ είναι, λοιπόν, ο νέος Χρόνος που κάποιοι τον υποδέχθηκαν με το καθιερωμένο κυνηγητό της...Τύχης. Κάποιοι άλλοι κοίταξαν μέσα τους αναπολώντας τα γεγονότα των 365 ημερών που πέρασαν – δύσκολο το 2009 αλλά λένε θα είναι πιο δύσκολο το 2010 - και πήραν τις μεγάλες αποφάσεις..Το έχουν αυτό οι μέρες αλλαγής χρόνου.

Η ψυχοδυναμική θεωρία μιλά για τη διαδικασία της «ωραιοποίησης του παρελθόντος» δηλαδή την τάση μας να απομονώνουμε τις ασχήμιες που περάσαμε, να ρίχνουμε στη λήθη τα προβλήματα που μας ταλάνισαν, να απωθούμε στο υποσυνείδητο τις πίκρες που γευτήκαμε. Η ίδια θεωρία αναγνωρίζει και την επιθυμία μας για αλλαγή και πρόοδο στη διάρκεια του χρόνου, και με ιδιαίτερη ένταση με την είσοδο ενός Νέου Χρόνου..

Είναι αλήθεια ότι αφοσιωμένοι στα ΤΕΡΑΣΤΙΑ οικονομικά και πολιτικά γεγονότα, οι περισσότεροι αφήσαμε τις προσωπικές μας πίκρες να κυλήσουν αθόρυβα στη χοάνη του σιωπηλού υποσυνειδήτου μας.

Χιλιάδες σπίτια θρήνησαν νεκρούς και τραυματίες από οδικά ατυχή
ματα, από καρκίνο και καρδιοπάθειες, από ναρκωτικά αλλά και το κοινό έγκλημα. Ουσιαστικά φέτος πέθαναν ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ Ελληνες και Ελληνίδες από όσοι γεννηθήκανε και κατά συνέπεια η δημογραφική μας εξίσωση βρέθηκε ΞΑΝΑ στο ΜΕΙΟΝ….
Η συναλλακτική θεωρία διατείνεται ότι τρία πρόσωπα λειτουργούν δυναμικά μέσα στο πλαίσιο της ατομικής μας προσωπικότητας. Το παιδί που ήμουν, ο γονιός που με μεγάλωσε, το ώριμο πρόσωπο που είμαι.

Αν "παντρέψουμε" την ψυχοδυναμική με την συναλλακτική θεωρία για να πάρουμε τις αποφάσεις μας για το 2010.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει στη ζωή μας και πώς θα το επιτύχουμε

1) Μη στοχεύσετε σε θεσμικές αλλαγές αλλά κάντε μιά λίστα από μικρά πράγματα που και μπορούν να αλλάξουν και αλλάζοντας θα μας δώσουν εκείνο το τόσο απαραίτητο αίσθημα της επιτυχίας που μοιάζει να γλυστρά κάθε φορά μέσα από τα δάχτυλά μας. Ολοι χρειαζόμαστε που και που να αισθανθούμε νικητές. Ας δώσουμε λοιπόν ικανοποίηση στον εαυτό μας με μικρές νίκες, μκρές πραγματοποιήσημες επιτυχίες.

2) Για όσους συνεχίζουν να είναι καπνιστές θα συνιστούσα να το...κό
ψουν. Οσο δύσκολο και αν είναι αυτό είναι προτιμότερο να μετράμε τις ώρες που ΔΕΝ καπνίζουμε από το να ζητάμε κάθε φορά μια νέα δικαιολογία για το επόμενο τσιγάρο. το επόμενο βήμα προς το θάνατο - είμαι χαρούμενος ανάβω, έχω σεκλέτια ξανα-ανάβω τσιγάρο.

3) Για όσους παραμένουν πιστοί σύντροφοι παρά την αυξανόμενη επιπολαιότητα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τις χιλιάδες διαζύγια συνιστώ να ξαναδούν τα πράγματα μέσα από τα μάτια του παιδιού που κρύβεται - όπως λέει η συναλλακτική θεωρία - και στη δική τους προσωπικότητα και στο εγώ του συντρόφου τους. Η παιδική άποψη για τη ζωή περικλείει μέσα της τη φρεσκάδα, την όμορφη αφέλεια του να βρίσκουμε χαρές εκεί όπου βασιλεύει η λύπη, του να μετουσιώνουμε σε δυναμική παιχνιδιού κάθε λογής ρουτίνα και καταπίεση.

4) Για όσους έχουν βαρεθεί το εργασιακό τους περιβάλλον, τους προισταμένους και συναδέλφους τους συνιστώ να αλλάξουν όχι την απασχόληση τους - η ανεργία καλπάζει με γοργό, δραματικό βηματισμό - αλλά τη ρουτίνα του πώς έρχονται στο γραφείο, και ταυτόχρονα και τη διαρύθμιση του εργασιακού τους χώρου. Συχνά, μιά απλή αλλαγή του δρομολογίου που μας οδηγεί στο χώρο της εργασίας μας αλλά και μιά μετακίνηση των επίπλων έχουν σαν αποτέλεσμα να αλλάξει και η οπτική-ψυχοσυναισθηματική μας αντιμετώπιση της ρουτίνας που μας πνίγει.

5) Να σας θυμήσω την σημασία της προτροπής - Να ζούμε στο σήμερα, μαθαίνοντας από το χθες και προγραμματίζοντας για το αύριο. Σταματήστε να αισθάνεσθε ένοχοι για το χθες, συνειδητοποιήστε ότι είναι προτιμότερο να μετανιώνουμε για πράγματα που κάναμε και όχι για πράγματα που δεν τολμήσαμε να κάνουμε. Μην ζείτε μονίμως με την προσμονή του αύριο αλλά και μην αγνοείτε τον ερχομό του πράγμα που απαιτεί και τον προγραμματισμό του.

6) Σε παίκτες, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, αθλητικογράφους, φίλαθλους και οπαδούς εύχομαι η Νέα Χρονιά θα δικαιώσει τους πόθους και τις ελπίδες τους - όχι βέβαια με πρωτιές και την απονομή του Κυπέλλιυ σε όλους, πράγμα που δεν γίνεται έτσι κι ΄αλλοιώς - αλλά με την απόλαυση αγνών, καθαρών και σημαντικών παιχνιδιών. Και, φυσικά, με καλή εμφάνιση της ΕΘΝΙΚΗΣ μας στην Νότιο Αφρική το ερχόμενο καλοκαίρι. Εύχομαι ΟΛΟΙ μας να μάθουμε ΚΑΙ να χάνουμε αρκεί να έχουμε δώσει τον καλύτερό μα εαυτό σε ένα αντίπαλο που είναι καλύτερος από εμάς και ίσως πιο τυχερός, χωρίς, βέβαια, οι «παράγκες» να μας κλέψουν τη Νίκη ή την ισοπαλία..

7) Είναι καιρός εμείς οι Ελληνες, οι "ιθαγενείς" αυτής της πλέον ιστο
ρικής και σημαντικής γεωπολιτικής απόληξης της χερσονήσου του Αίμου να αντλήσουμε ελπίδα από το γεγονός της έλευσης του Ιησού, από τα Χριστούγεννα, να επικαλεσθούμε τη δική Του δύναμη και ευλογία και μέσα από την πίστη που βρίσκεται στην καρδιά του καθένα και της καθεμιάς μας να καταλαγιάσουμε το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη που μας έχουν τυλίξει επικίνδυνακαι να μπούμε στο 2010 με τη θύμηση της πατροπαράδοτης ρήσης του « έχει ο Θεός»

Με την πίστη μας σε Εκείνον και με λίγο προγραμματισμό, ποιος ξέρει ίσως το 2010 να είναι ο χρόνος της δικιάς σας ευτυχίας. Εγώ προσωπικά σας το εύχομαι… Καλή χρονιά!