promotional banner

Άρθρο του Γιώργου Τράγκα για το Νίκο Κακαουνάκη


Το είπαν απλοί άνθρωποι, που έχουν τραγικές εμπειρίες από τα νοσοκομεία: Ο Νίκος Κακαουνάκης έκανε ρεπορτάζ ακόμη και με τον θάνατό του.

Έφερε στο φως της δημοσιότητας το θρίλερ της υγείας στη χώρα μας. Το ‘κατηγορώ’ της οικογένειάς του κατά των γιατρών που τον χειρούργησαν τους έκανε να συγκρίνουν δικές τους περιπτώσεις με τραγική κατάληξη και να ξεσπάσουν με δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Και έχω και εγώ την αίσθηση, ότι...ο Νίκος, με τον οποίο μας έδεσαν κοινοί αγώνες δεκαετιών για την αναζήτηση της αλήθειας, με τον θάνατό του ξεκίνησε ένα ακόμη μεγάλο ρεπορτάζ: Άνοιξε τον φάκελο της Υγείας. Και ίσως ευαισθητοποιήσει και την Πολιτεία.

Ήταν γεννημένος ρεπόρτερ ο Νίκος. Και δεν θα δίσταζε να μπει ακόμη και σαν ασθενής σ’ ένα νοσοκομείο για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματά του. Μόνον που αυτή την φορά μπήκε στον ‘Ευαγγελισμό’ για μια επέμβαση ρουτίνας, την αφαίρεση πολύποδα από το έντερο. Πίστευε, ότι τα κρατικά είναι καλύτερα από τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Γι αυτόν ήταν θέμα αρχής.

Μόνον που η επέμβαση ρουτίνας ακολουθήθηκε από ‘άλλα τρία χειρουργεία μέσα σε 15 μέρες’, όπως αναφέρει στην επιστολή – ‘κατηγορώ’ η οικογένειά του. Και κάνει λόγο για ‘λανθασμένες εκτιμήσεις και ατυχείς χειρουργικούς χειρισμούς’ και για ‘παραπληροφόρηση στην οικογένεια και διαβεβαίωση ότι όλα πάνε καλά’ και για ‘υπεροψία και άρνηση συνεργασίας με απρεπή συμπεριφορά για να μην εμφανιστούν τα λάθη, για να μην πάρουν την ευθύνη’.

Φυσικά και δεν γνωρίζω τι έγινε στις τέσσερις επεμβάσεις, αλλά ομολογώ, ότι με σοκάρισε και εμένα αυτό το ‘…απλώς ο κ. Κακαουνάκης ήταν άτυχος’. Δηλαδή, ήταν θέμα τύχης; Είναι γνωστό, ότι έχουμε πολύ καλούς γιατρούς, αλλά είναι γνωστό, ότι συμβαίνουν και λάθη. Και, οπωσδήποτε προκαλεί εντύπωση αυτό που αναφέρει η οικογένεια του Νίκου Κακαουνάκη στην επιστολή της, ότι: ‘Δεν θα κατηγορούσαμε κανέναν για ένα ιατρικό λάθος. Πιστεύουμε, όμως, ότι ο τρόπος που χρησιμοποίησαν για να το καλύψουν ήταν εγκληματικός και στοίχισε μια ζωή.’

Πράγματι, όλα αυτά δεν θα γυρίσουν πίσω τον Νίκο. Αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση του θανάτου του Νίκου Κακαουνάκη θα διερευνηθεί από την Δικαιοσύνη καθώς η οικογένειά του έχει προσφύγει σε γνωστό δικηγορικό γραφείο, ενώ δυο φίλοι του Νίκου προτίθενται να καταθέσουν μηνυτήριες αναφορές.

Είναι ίσως ενδεικτικό, ότι ο διοικητής του νοσοκομείου σε δηλώσεις του στο Newslt. gr ανέφερε, ότι το πρωί της Δευτέρας (σήμερα) θα γίνει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους και θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία και ότι δεν αποκλείεται το λάθος και γι’ αυτό γίνεται και η διαδικασία. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι θα μεταφέρει αμέσως στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου οτιδήποτε συλλέξει.

Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν τα μεγάλα προβλήματα στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας. Πάρα πολλοί έχουν ζήσει δραματικές εμπειρίες στα νοσοκομεία. Κυριολεκτικά θρίλερ της Υγείας. Όλοι γνωρίζουν για τις χιλιάδες κενές θέσεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και ότι ένας σημαντικός αριθμός μονάδων εντατικής θεραπείας δεν λειτουργεί ελλείψει προσωπικού.

Είναι, αναμφίβολα πολλοί που έχουν πει, ότι χρωστούν την ζωή τους στον γιατρό τους και τον θεωρούν σωτήρα τους. Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά της συναλλαγής και της αδιαφορίας. Εδώ σύμβουλος πρωθυπουργού στο παρελθόν έφθασε στο σημείο να πει, ότι ‘οι Έλληνες ζουν πολύ’ σε συνάρτηση με την περιβόητη… βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και λίγα χρόνια αργότερα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων κατευθυνόντουσαν με νόμο στη Σοφοκλέους ενώ…ευδοκιμούσαν οι μετοχές φούσκες. Μακάρι, το τελευταίο τραγικό ρεπορτάζ του Νίκου να φωτίσει όλες τις πτυχές του θρίλερ με την Υγεία.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΓΚΑΣ