promotional banner

5 υγιεινά τρόφιμα κυρίως για … άνδρες


Παρακάτω θα περιγραφούν οι ιδιότητες τροφίμων τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι προάγουν την υγεία, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι τα αποφεύγουν στην καθημερινότητά τους. Τα πέντε αυτά τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται κάθε μέρα, αφού είναι γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, που παρέχουν στο σώμα ακριβώς ότι χρειάζεται για να βρίσκεται σε καλή κατάσταση συνεχώς.

Ντομάτες

Κύρια θρεπτική ουσία: Λυκοπένιο

Είναι βέβαιο ότι όλοι ανεξαιρέτως έχουν τομάτες μέσα στο ψυγείο τους όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτός ο κόκκινος καρπός είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να προσφέρει κανείς στο σώμα του. Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 80 κιλά ντομάτες ανά έτος, είτε ωμές, είτε μέσα στο φαγητό!

Οι τομάτες αποτελούνται από λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που τους δίνει το έντονο χρώμα τους. Η ουσία αυτή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με ικανότητα να καταπολεμά τον καρκίνο, αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, που είναι βλαβερές για τα κύτταρα, και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Οι ντομάτες έχουν επίσης σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και C, που βοηθητικές για την καταπολέμηση ενός κρυολογήματος, καθώς και μικρές ποσότητες ινών, καλίου, νιασίνης καθώς και άλλων ιχνοστοιχείων.

Γιαούρτι

Κύριες θρεπτικές ουσίες: Ασβέστιο και ενεργοί βακτηριακοί πληθυσμοί

Το γιαούρτι, επίσης, βρίσκεται στα περισσότερα ψυγεία και δεν κάνει καλό μόνο στα κόκκαλα και τα δόντια λόγω του ασβεστίου, αλλά με τα ενεργά βακτήρια που βρίσκονται μέσα σε αυτό, βοηθά το πεπτικό σύστημα να επεξεργάζεται καλύτερα την τροφή και να απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά της συστατικά. Επιπλέον αυτοί οι μικροοργανισμοί, βοηθούν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ επίσης έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι, οι πληθυσμοί αυτοί καταπολεμούν ορισμένες ασθένειες του γαστρεντερικού, λοιμώξεις αλλά και πολλά είδη καρκίνου.

Το γιαούρτι περιέχει επίσης πρωτεΐνες, μεγάλα ποσά βιταμίνης Β12, ριβοφλαβίνης και καλίου. Επιπλέον είναι εύκολο να το βρει κανείς σε διάφορες γεύσεις ώστε να μην το βαριέται εύκολα.

Αβοκάντο

Κύρια θρεπτικά συστατικά: Κάλιο και γλουταθειόνη

Για καιρό το αβοκάντο θεωρούνταν απειλή για τη σιλουέτα, αφού έχει πολλές θερμίδες. Παρόλα αυτά βρίσκεται στην κορυφή των υγιεινών τροφίμων που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, μια και ο καρπός αυτός έχει μεγάλες ποσότητες καλίου και γλουταθειόνης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του σώματος και την εξέλιξη πολλών νοσημάτων.

Εκτός όμως από τις προαναφερθείσες ουσίες, το αβοκάντο είναι υψηλό σε περιεκτικότητα βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών, πράγμα που δείχνει την ικανότητά του να μειώνει την κακή χοληστερόλη και να αυξάνει την καλή. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την καρδιακή υγεία των υπερτασικών και των διαβητικών.

Σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Κύριο θρεπτικό συστατικό: Ασβέστιο

Δεν είναι μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα που εξασφαλίζουν στον οργανισμό αρκετό ασβέστιο, αλλά είναι και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι τα σέσκουλα, το σπανάκι και το λάχανο. Στην καλή διατήρηση των οστών και των δοντιών που προκαλεί το ασβέστιο, έρχεται να προστεθεί και η καλή ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας, η προάσπιση της μετάδοσης των νευρικών ερεθισμάτων, αλλά και η ρύθμιση της πήξης του αίματος.

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά περιέχουν επίσης βιταμίνες Α και C, καθώς και φυτικές ίνες οι οποίες είναι απαραίτητο να καταναλώνονται καθημερινά.

Σολομός

Κύριο θρεπτικό συστατικό: Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα

Αν και είναι δύσκολο να τρώει κανείς καθημερινά ψάρια, φαίνεται ότι τα λιπαρά που περιέχονται σε αυτά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα καθώς και σε βασικά πολυακόρεστα, λίπη που είναι απαραίτητο να λαμβάνονται μέσω της τροφής, αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει μόνος του.

Τα ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία, προστατεύουν από τις εκφυλιστικές ασθένειες, μειώνουν τις φλεγμονές, αλλά και βελτιώνουν τις ψυχικές διαταραχές.

Ο σολομός περιέχει επίσης πολλές πρωτεΐνες, νιασίνη, βιταμίνη Β12, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Β6, ενώ είναι λιγότερο λιπαρό από τα άλλα ψάρια.

Αυτές λοιπόν είναι οι πέντε πιο υγιεινές τροφές που μπορεί ένας άνδρας να καταναλώσει εύκολα και καθημερινά, ώστε να βελτιώσει ή να διατηρήσει την υγεία του, ακόμα και αν ασκείται ελάχιστα ή ακόμα και καθόλου.

[Healthier World]