promotional banner

EcoNews (18/01/2010) - Περιβαλλοντολογικό Δελτίο




Διαβάστε όλη την επικαιρότητα για τα περιβαλλοντολογικά θέματα





1.Ασωπός: σχέδιο για την προστασία του από το ΥΠΕΚΑ

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα ανακοινώσει σύντομα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου στον Ασωπό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Στόχος του υπουργείου, είναι και η διαχείριση ανάλογων περιβαλλοντικών κρίσεων.

Η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο, μόνο 6 από τα 200 πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τον Ασωπό πληρώθηκαν.

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου στον Ασωπό ανακοινώνει σύντομα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τόνισε το Σάββατο στο ΣΚΑΪ η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Η κ. Καραβασίλη πρόσθεσε ότι υπάρχει διερεύνηση και διασταύρωση από τις εφορίες πόσα πρόστιμα έχουν πληρωθεί.

«Δεν έχει πληρωθεί ένα μεγάλο ποσοστό των προστίμων. Πρέπει να δούμε πού πάσχει η διαδικασία» τόνισε η κ.Καραβασίλη, πρόσθεσε όμως με έμφαση ότι ακόμη και αν πληρώνονται, τα πρόστιμα αυτά είναι «ασπιρίνες» για τις εταιρίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό.[econews]

2.Δήμος Ν. Ερυθραίας: πρόγραμμα δωρεάν διανομής ποδηλάτων

Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας, υλοποιεί ένα ελπιδοφόρο πρόγραμμα δωρεάν διανομής ποδηλάτων στους κατοίκους της πόλης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Στόχος του εν λόγω προγράμματος, είναι να γεμίσουν οι νέοι ποδηλατόδρομοι που διαθέτει πλέον η γειτονιά, με παράλληλη αποσυμφόρηση των δρόμων από τα Ι. Χ. Αυτοκίνητα.

Έτσι, κάθε κάτοικος της Νέας Ερυθραίας, θα μπορεί να παραλαμβάνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ένα ποδήλατο πόλης, καταβάλλοντας εγγύηση το ποσό των 75 ευρώ.

«Υπάρχει δυνατότητα χρήσης από μερικές εβδομάδες έως έξι μήνες, με δυνατότητα παράτασης ακόμα έξι μηνών, εάν υπάρχει συστηματική χρήση», δήλωσε ο κ. Π. Μπίτσικας, υπεύθυνος του δήμου για τη διανομή των δικύκλων.

«Εχουμε ήδη παραλάβει 300 από τα συνολικά 600 ποδήλατα που θα παραχωρήσουμε. Επιστρέφοντας το ποδήλατο μετά τη χρήση, εφόσον δεν υπάρχουν φθορές, οι κάτοικοι θα λαμβάνουν πίσω την εγγύηση. Εάν το ποδήλατο κλαπεί ή καταστραφεί, επιβαρύνονται με 75 ευρώ επιπλέον», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Νέα Ερυθραία είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που εφαρμόζει το πρόγραμμα δωρεάν διανομής ποδηλάτων. Την ιδέα την πήραμε από τη γαλλική πόλη Μπορντό», δήλωσε ο κ. Ευθ. Μπακογιάννης, συγκοινωνιολόγος και σύμβουλος της δημάρχου κ. Βασιλικής Ταμπάκη.

«Οι εθελοντές ποδηλάτες θα συμβάλουν στην καλύτερη συγκοινωνιακή λειτουργία. Επιπλέον, θα λειτουργήσουν ως αξιολογητές του δικτύου ποδηλατοδρόμων, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια τεχνικά προβλήματα», συμπληρώσε ο ίδιος.

«Οι οδικοί άξονες στην Ερυθραία είναι ιδιαίτερα φορτωμένοι, καθώς υπάρχουν και πολλά διερχόμενα οχήματα. Στο κέντρο γίνεται χαμός, δεν βρίσκεις να παρκάρεις. Εάν εκατοντάδες πολίτες χρησιμοποιήσουν τα ποδήλατα του δήμου, θα υπάρξει ανακούφιση», τονίσε ο κ. Μπίτσικας.[econews]


3.Revenge Verde, supercar και σε υβριδική έκδοση


Στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ έκανε την επίσημη παρουσίαση του ένα νέο supercar από την εταιρία Revenge, που θα φέρει το όνομα Verde.

Για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί ελαφριά υλικά όπως ανθρακόνυμα, ενώ το σασί του να είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και έτσι το βάρος του δεν υπερβαίνει τα 1.600 κιλά.

Στην γκάμα των κινητήρων συναντάμε ένα V8 από την Ford Racing, απόδοσης 605 ίππων και τον υπετροφοδοτούμενο LS9 της Corvette ZR1, απόδοσης 630 ίππων. Μάλιστα η εταιρία ανακοίνωσε και μία υβριδική έκδοση, την Hp2g Hybrid, η οποία με χρησιμοποιεί βιοαιθανόλη και θα έχει απόδοση στα 400 άλογα.

Όσον αφορά τις επιδόσεις του αμερικάνικου supercar, θα χρειάζεται 4 δευτερόλεπτα για να πιάσει τα 100 χιλιόμετρα από στάση, ενώ η τελική του ταχύτητα θα αγγίζει τα 321 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Μάλιστα η κατανάλωση του θα φτάνει μόλις τα 2.2 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, αποδεικνύοντας πως δεν θα είναι πράσινο μόνο στο χρώμα.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρία, η παραγωγή του Revenge Verde θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2009, με την αισιοδοξία πως μέσα σε πέντε χρόνια θα έχει καταφέρει να πουλήσει περίπου 3.000 κομμάτια. Η τιμή του supercar στην Αμερική θα αγγίζει τα 190.000 δολλάρια.[econews]

4.Ξαναχτίστηκε η Αρτέμιδα Ηλείας

Η Αρτέμιδα, παραδοσιακός οικισμός στην Ηλεία, βγήκε από τις στάχτες της πυρκαγιάς του 2007 χάρη στη μεθοδικότητα της κυπριακής κυβέρνησης και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων ελληνικών υπηρεσιών, οι οποίες στην περίπτωση της Αρτέμιδας ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Την Κυριακή θα την επισκεφτούν ο πρόεδρος της Κύπρου και ο έλληνας πρωθυπουργός.

Η μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από τη φωτιά του Αυγούστου του 2007, προκάλεσε το ενδιαφέρον της Κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία ανέλαβε να ανοικοδομήσει πλήρως το χωριό και να το βγάλει από τις στάχτες του. Με διαδικασία διαγωνισμού το έργο ανατίθεται στην εταιρία J&P Αβαξ. Τον Ιανουάριο του 2008, στήνεται στο χωριό εργοτάξιο.

Στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η επιδιόρθωση και ανακατασκευή 45 κατοικιών, 32 αποθηκών, η κατασκευή ελαιοτριβείου και η ανάπλαση της πλατείας. Οι πολεοδόμοι του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου έκριναν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν και τα αντιπλημμυρικά έργα στις υποδομές του χωριού και τα οποία έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 8.600.000 ευρώ. Σε δύο χρόνια είπαν οι Κύπριοι και ήταν συνεπείς στην ολοκλήρωση του έργου. Η Αρτέμιδα ξαναγεννιέται από τις στάχτες της τέλη του 2009.

Αξίζει να δει κανείς τι συμβαίνει στα υπόλοιπα πυρόπληκτα χωριά των δεκαέξι δήμων της Ηλείας και τα βήματα με τα οποία προχωρά η αποκατάσταση των οικισμών.

Από τις 203 εγκεκριμένες άδειες για επισκευή σπιτιών που εξέδωσε ο Τομέας Αποκατάστασης Πυρόπληκτων μόνο 123 ιδιοκτήτες έχουν εισπράξει και τη δεύτερη δόση. Από τα 123 σπίτια μόνο τα επτά έχουν ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά στις κατοικίες για ανακατασκευή από τις 207 άδειες, που έχουν εγκριθεί , μόνο 93 ιδιοκτήτες έχουν εισπράξει την τρίτη και τελευταία δόση. Πενήντα περίπου σπίτια από αυτά έχουν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και κατοικούνται.
Για τα 410 σπίτια που έχει εγκρίνει αρωγή το κράτος, η δαπάνη κατασκευής ανέρχεται στα 19.863.954 ευρώ. Λιγότερα από 60 σπίτια όμως είναι ήδη κατοικήσιμα.

Βασικός λόγος που οι Κύπριοι ήταν γρήγοροι και αποτελεσματικοί ήταν τα κονδύλια επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Βασίλης Κανελλόπουλος. «Όταν το οικονομικό είναι λυμένο, τα υπόλοιπα είναι πιο εύκολα». Καθοριστικός παράγοντας της καθυστέρησης των Ελλήνων για την αποκατάσταση του οικιστικού ιστού των άλλων πληγέντων χωριών ήταν το γεγονός ότι θεσπίστηκε ένα πολύπλοκο νομικό καθεστώς συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ της Ηλείας «Για να το ξεπεράσει κάποιος χρειαζόταν και χρόνο και χρήματα προτού του χορηγηθεί η Δωρεάν Κρατική Αρωγή. Απαιτείτο βεβαίωση ότι το κατεστραμμένο σπίτι δε βρισκόταν σε δασική έκταση ακόμη και αν αυτό ήταν στον κύριο οικισμό χωριού.

Η πολιτικός μηχανικός, Αιμιλία Χρηστάκη, διατηρεί το γραφείο της στη Ζαχάρω. Τέλειωσε τρία σπίτια στα χωριά Γούμερο, Μηλέα και Αρήνη ενώ έχει ακόμη πέντε υπό κατασκευή. «Θα μπορούσα να είχα παραδώσει τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα τα κλειδιά στους ιδιοκτήτες. Όμως από τη στιγμή που δεν υπήρχαν συμβόλαια ή είχαν καεί υπήρχε πρόβλημα. Η πρώτη καθυστέρηση ήταν στο Υποθηκοφυλακείο και η δεύτερη στο Δασαρχείο. Περνούσαν ένας με δύο μήνες μέχρι να ελέγξουν ότι δε βρίσκεται σε δασική έκταση και να μας δώσουν την έγκριση. Υπήρχε φόρτος εργασίας στους υπαλλήλους, γεγονός που αναγκαστικά μας πήγε λίγο πίσω» αναφέρει η πολιτικός μηχανικός.

Ο Γιάννης έχει μάντρα με οικοδομικά υλικά στη Ζαχάρω. Συνεργάστηκε άψογα με τους Κύπριους επειδή υπήρξε γραπτή συμφωνία, η οποία όριζε να τηρηθούν οι χρόνοι παράδοσης των παραγγελιών. « Εδώ μας έφαγε η γραφειοκρατία, αν δεν ήταν οι άνθρωποι αυτοί δεν θα είχε γίνει τίποτα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο επιχειρηματίας .

Αποτέλεσμα συμφωνίας Κύπρου- Ελλάδας ήταν η άρση της γραφειοκρατίας για την Αρτέμιδα επεσήμανε ο εργοταξιάρχης της J&P Αβαξ, Πιέρρος Καλφακάκος. «Υπήρξε συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας για καλύτερη εξυπηρέτηση των αδειών, οι οποίες αφορούσαν την Αρτέμιδα. Καταφέραμε με αυτό τον τρόπο να εκδώσουμε τις άδειες σχετικά γρήγορα με ολιγοήμερες μόνο καθυστερήσεις. Οι πρώτες άδειες εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Όσο για τις επόμενες άδειες «υπήρξε ολιγοήμερη καθυστέρηση επειδή συνέπεσε με την περίοδο του σεισμού του Ιουνίου το 2008 και το προσωπικό του ΤΑΠ δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της έκδοσης αδειών. Στην ουσία σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να είχαμε παραδώσει και νωρίτερα τα σπίτια» υπολόγισε ο εργοταξιάρχης της J&P Αβαξ.

Για δύο χρόνια ο κ. Καλφακάκος ζούσε μόνιμα στην Αρτέμιδα και παρακολουθούσε τις εργασίες ανοικοδόμησης. Την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκε στο χωριό και εργολάβος απεσταλμένη του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου. Το μάτι της Κυπριακής Κυβέρνησης όπως μας είπε χαρακτηριστικά η αρχιτέκτων πολεοδόμος Αθηνά Αριστοτέλους από το τμήμα Πολεοδομίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου.

«Όλα έπαιξαν ρόλο για την επιτυχία του έργου, η ομάδα εργασίας του Υπουργείου μας, η συνέπεια και η ευαισθησία, που επέδειξαν οι μηχανικοί της εργολήπτριας Εταιρίας, τα κονδύλια, η τοπική κοινωνία, ο Δήμαρχος της Ζαχάρως, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση , ο πρόεδρος της Αρτέμιδας και πάνω απʼ όλα η καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Πύργου, της Πάτρας και της Αθήνας. Όταν έγινε η ανάληψη του έργου συναντηθήκαμε με όλους τους εμπλεκόμενους και όλοι είχαν υποσχεθεί την άμεση διευκόλυνση και πράγματι την έδωσαν» διευκρινίζει η κ. Αριστοτέλους.
Στα υπόλοιπα πυρόπληκτα χωριά δεν υπήρχε «μόνιμο μάτι» όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του προέδρου του ΤΕΕ Ηλείας. Ζητούσαμε επίμονα να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό ο Τομέας Αποκατάστασης Πυρόπληκτων του Πύργου. Ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, Δ. Κατσιγιάννης, μας είχε υποσχεθεί ότι μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων θα έρχονταν υπάλληλοι. Ποτέ δεν ήρθε ένας υπάλληλος να μείνει μόνιμα και να μετατεθεί στην Υπηρεσία. Έρχονταν από Πάτρα, Αθήνα και Πρέβεζα για δύο εβδομάδες το πολύ και μετά έφευγαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις αυτοψίες ενός συναδέλφου να τις συνέχιζε άλλος κι εκεί γινόταν το χάος».

Ο αντινομάρχης Ηλείας, Ευγένιος Μπαλκάμος, χρεώνει την καθυστέρηση της αποκατάστασης των δεκαέξι πυρόπληκτων δήμων στο «τέρας» της ελληνική γραφειοκρατίας ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά οι καθυστερήσεις είναι αδικαιολόγητες. «Οι αδελφοί Κύπριοι κατόρθωσαν με συγκεκριμένο σχέδιο να αποκαταστήσουν τους πυρόπληκτους της Αρτέμιδας» υπογράμμισε ο κ. Μπαλκάμος.

Οι Κύπριοι διέθεσαν τα χρήματα, έστειλαν το προσωπικό, και είχαν όρεξη για δουλειά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν είχαν αναλάβει και τα υπόλοιπα χωριά θα τα είχαν παραδώσει.

Τελικά είναι... ελλαδίτικη η παροιμία που λέει ότι «όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινίζει». [ΣΚΑΪ]

5.Επικίνδυνα απόβλητα στον Αργολικό κάμπο

Σοκ έχει προκάλεσει στην Αργολίδα η αποκάλυψη της κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη για κύκλωμα που ξεφορτώνεται επικίνδυνα απόβλητα στον Αργολικό κάμπο, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Τα Νέα της Αργολίδας».

Η ειδική γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, δήλωσε πως γνωρίζει καλά τους τρόπους με τους οποίους οι παραγωγοί και οι «διαχειριστές» αποβλήτων, ξεφορτώνονται τα επικίνδυνα υλικά και είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στο εν λόγω έγκλημα.

Ήδη έχει καταστραφεί ο Ασωπός και η Μεσσαπία, ενώ όπως αποκαλύπτει η ίδια, ανάλογη τύχη φαίνεται ότι έχει και ο Αργολικός κάμπος, όπου μεταφέρονται και «θάβονται» βιομηχανικά απόβλητα και από άλλες περιοχές.

«Δεν θα μείνουμε μόνο στα πρόστιμα», διαβεβαίωσε η κ. Καραβασίλη. «Οι ρυπαντές θα κληθούν να συμμορφωθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν δεν το κάνουν, απειλούνται με λουκέτο».

Σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διευρευνώνται οι πτυχές της υπόθεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία και πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτές, δείχνουν ότι επικίνδυνα απόβλητα, κυρίως απο την Βοιωτία και την Αττική, καταλήγουν στον Αργολικό κάμπό.

Η ρύπανση στον υδροφόρο ορίζοντα είναι ανεξήγητη με βάση τις βιομηχανικές δραστηριότητες στην περιοχή, αλλά απολύτως φυσιολογική αν ληφθεί υπόψη και αυτή η εκδοχή.

«Αυτή την φορά δεν θα μείνουμε μόνο στα πρόστιμα, θα είμαστε ακόμα πιο δραστικοί. Οι ρυπαντές θα κληθούν να συμμορφωθούν σε συγκεκριμένο διάστημα. Αν δεν το πράξουν στο εξής, απειλούνται με λουκέτο», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Καραβασίλη.[econews]

6.Τέλος τα πειραματόζωα στη βιομηχανία των καλλυντικών

Αμερικάνικη εταιρεία ερευνών επιδιώκει να βάλει τέλος στα πειράματα που γίνονται πάνω στα ζώα, με την εφεύρεση συσκευής, της οποίας μπορούν να πραγματοποιούνται τεστ αλλεργικών δερματικών αντιδράσεων στη χρήση καλλυντικών ή φαρμακευτικών ουσιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Η συγκεκριμένη τεχνολογία ανήκει στην εταιρεία Hurel Corp. που εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ, και η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από την πολυεθνική εταιρεία καλλυντικών L’Oreal.

Η εν λόγω συσκευή αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο το 2011, μετά από μια σειρά συστηματικότερων και ασφαλέστερων δοκιμών και θα συμβάλει στην αντικατάσταση των ποντικών και των ινδικών χοιριδίων στα εργαστήρια.

Θα μπει ένα τέλος στο βασανισμό των εν λόγω ζώων.

Χρησιμοποιούνται εργαστηριακά παραγόμενα κύτταρα ανθρώπινου δέρματος, τα οποία τοποθετούνται σε αποστειρωμένο γυαλί και με την πρόσθεση χημικών ουσιών, προσομοιώνει τις φυσικές δερματικές αντιδράσεις σε αυτές.[econews]

7.Η αύξηση της στάθμης των θαλασσών απειλεί Αγγλία και Ουαλία

Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία και την Ουαλία ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες, εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των θαλασσών και των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ετών.

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το θέμα κρούουν Βρετανοί ερευνητές που πρόσφατα δημοσίευσαν μια έκθεση προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση με στόχο την άμεση λήψη μέτρων.

Η έκθεση αποτελεί κοινό εγχείρημα του βρετανικού Ινστιτούτου Μηχανολόγων και του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (Riba).

Στην έκθεση, με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την αύξηση της στάθμης των θαλασσών», παρατίθενται πολλά στοιχεία και πληροφορίες που καταδεικνύουν την απειλή για τις παράκτιες περιοχές.

«Αν δράσουμε τώρα θα προσαρμοστούμε, θα αποφύγουμε τη μαζική καταστροφή και θα διασώσουμε τις παράκτιες κοινότητες» δήλωσε η πρόεδρος της Riba, επισημαίνοντας ότι η λέξι κλειδί είναι «τώρα».[econews]

8.Τρίκαλα : Σε πλήρη λειτουργία το νέο κυνοκομείο !!

Μπορεί να πήρε καιρό, αλλά επιτέλους ο Σταθμός Φύλαξης Αδέσποτων Σκύλων που έφτιαξε ο Δήμος Τρικκαίων στην περιοχή της Σωτήρας, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία.

Περίπου 70 αδέσποτα σκυλιά, που μέχρι πρότινος είτε φιλοξενούνταν σε χώρο του στρατοπέδου Παπαστάθη, είτε κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην πόλη, έχουν μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις, τις οποίες επισκέφθηκε χθες το πρωί, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Τάκης Παζαΐτης.

Σωστές υποδομές
Στο πλαίσιο της αυτοψίας στο Σταθμό Φύλαξης Αδέσποτων Σκύλων ο κ. Παζαΐτης, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι η μεταφορά των σκύλων από τον προηγούμενο χώρο φύλαξης ολοκληρώθηκε, αν και πήρε αρκετό καιρό. Παράλληλα ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων, διαπίστωσε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι εργασίες για την κατασκευή ενός ακόμη ξεχωριστού κτίσματος στον χώρο, κτίσμα που θα χρησιμοποιηθεί για την φύλαξη των νεογέννητων κουταβιών. Μόλις ολοκληρωθεί και το κτίσμα για τα μικρά τετράποδα, το νέο κυνοκομείο θα είναι υπερπλήρες.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παζαΐτης εξέφρασε την ικανοποίηση από την ταχύτατη ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών για την κατασκευή του Σταθμού Φύλαξης Αδέσποτων Σκύλων καθώς επίσης από την χωρίς προβλήματα μεταφορά των σκύλων, τομέας στον οποίο η συμβολή και βοήθεια των μελών του Φιλοζωικού Συλλόγου Τρικάλων ήταν καθοριστική.

Η μεταφορά των ζώων έγινε εφικτή μετά και την τοποθέτηση του σκέπαστρου στον εξωτερικό χώρο όπου θα φιλοξενούνται οι σκύλοι, εργασία με την οποία ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κύριου χώρου του Σταθμού.

Σημαντική η βοήθεια των φιλόζωων
Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως στο Σταθμό Φύλαξης Αδέσποτων Σκύλων της Σωτήρας, το σημαντικότερο έργο έχουν αναλάβει μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Τρικάλων, που, σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο υπάλληλο του κυνοκομείου, παρέχουν καθημερινά περίθαλψη, τροφή και περιποίηση στα 60-70 σκυλιά που ήδη απολαμβάνουν σωστές υποδομές φιλοξενίας.

Βαρύτητα στα αδέσποτα
Από τη στιγμή που ο Σταθμός ολοκληρώθηκε, η βαρύτητα των υπευθύνων του Δήμου Τρικκαίων είναι να συγκεντρωθούν και τα αδέσποτα που βρίσκονται σε διάφορες συνοικίες της πόλης. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη δηλητηρίαση σκυλιών προ ημερών, στόχος είναι να περισυλλεχθούν όλα τα αδέσποτα, ώστε να τα στειρώσουν και στη συνέχεια να τους παρασχεθεί φιλοξενία στις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν.[adespoto.gr]

9.Συνέδριο για την προστασία του περιβάλλοντος στη Λάρισα

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Εβδομαδιαίου Περιφερειακού Τύπου (ΣΙΕΠΤ) θα πραγματοποιήσει διημερίδα για την προστασία του περιβάλλοντος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας, στις 16 και 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Σκοπός της διημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά θέματα και η ανάδειξη του ρόλου των ΜΜΕ, τα οποία σε συνεργασία με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καλούνται να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του θεσσαλικού πληθυσμού για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το εν λόγω συνέδριο θα περιλαμβάνει αρκετές ενότητες όπως η ανακύκλωση σκουπιδιών-συσκευών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η προστασία του φυσικού πλούτου από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Λάζαρος Μελετιάδης, δήλωσε ότι το εν λόγω συνέδριο πραγματοποιείται στη Θεσσαλία, καθώς είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές στις κλιματικές αλλαγές που αναμένεται να υποστεί η χώρα, με την ελπίδα να αποτελέσει πρότυπο και μελλοντικά να πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιφέρειες.

Στο συνέδριο μεταξύ των άλλων, θα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμων και Κοινοτήτων, περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσσαλικών Νομαρχιών.[econews]

10.Angela Merkel: η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι σημαντική

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έκανε έκκληση προς τα βιομηχανοποιημένα κράτη και τις αναδυόμενες οικονομίες, να επενδύσουν περισσότερο στην προστασία της άγριας ζωής στο πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Επίσης, ζήτησε από τον ΟΗΕ να συγκροτήσει ένα νέο επιστημονικό σώμα για τη διάσωση της χλωρίδας και της πανίδας.

Σύμφωνα με έρευνες των επιστημόνων, είναι επιτακτική ανάγκη η προστασία της φύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προειδοποιούν ότι ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών στο πλανήτη συνεχώς αυξάνεται, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΗΕ, κάθε μια ώρα εξαλείφονται τουλάχιστον τρία είδη.

«Η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι εξίσου σημαντική με την προστασία του κλίματος» δήλωσε η Angela Merkel.

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αλλαγή. Εδώ και τώρα, αμέσως και όχι κάποια στιγμή στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Η Γερμανία έχει την προεδρία της Συνθήκης για τη Βιοποικιλότητα του ΟΗΕ.

Η Angela Merkel πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για τη προστασία της βιοποικιλότητας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΗΕ ανακήρυξε το 2010 ως Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά και για να ασκήσει πίεση στους ηγέτες του πλανήτη να λάβουν μέτρα για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας.[econews]

11. Σχόλια και παρατηρήσεις της Greenpeace

...επί του Σχεδίου Νόμου ‘Επιτάχυνση των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής’
Εισαγωγή
Οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα και τη βιοποικιλότητα. Η 4η Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC (AR4, 2007) προβλέπει:

* Μετά το 2080 πολλά εκατομμύρια ανθρώπων αναμένεται να επηρεαστούν από πλημμύρες στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κάθε χρόνο. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται πυκνοκατοικημένες περιοχές, καθώς και περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο με περιορισμένες ικανότητες προσαρμογής.

* Το 20% με 30% όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη θα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης, αν η άνοδος της μέσης

παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 1,5-2,5°C.

* Σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη και κυρίως σε ξηρές και τροπικές περιοχές, ακόμα και μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας της τάξης των 1°C - 2°C, αναμένεται να αυξήσουν τον κίνδυνο λιμών που οφείλονται σε μειωμένη παραγωγικότητα των καλλιεργειών και αυξημένη συχνότητα των ξηρασιών και πλημμύρων.

* Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, τα αποθέματα νερού που είναι αποθηκευμένα στους παγετώνες και στις χιονισμένες περιοχές θα μειωθούν προκαλώντας ελλείψεις νερού σε περισσότερο από 1 δις ανθρώπους σε περιοχές που βασίζονται στην τήξη των χιονισμένων βουνοκορφών για πόσιμο νερό.

Το –καταστροφικό- αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης, διογκώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του ΟΗΕ που διέρρευσε, ακόμα και αν υλοποιηθούν οι στόχοι περιορισμού των εκπομπών που έχουν υποσχεθεί οι ηγέτες του πλανήτη, η αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 3oC. Σύμφωνα με την IPCC, η αύξηση αυτή θα απειλήσει με εξαφάνιση το 50% των ειδών του πλανήτη. [GREENPEACE]

12.Βόλος: μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ύστερα από μια σειρά συντονισμένων δράσεων, πέτυχε το περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Νέας Ιωνίας στα όρια που προβλέπει ο νόμος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, το 2009 καταγράφηκε η χαμηλότερη μέση ετήσια τιμή, συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων PM10 των τελευταίων επτά ετών.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 36 μg/m3, με όριο τα 40 μg/m3, καθώς και ο χαμηλότερος ετήσιος αριθμός υπερβάσεων της ημερήσιας τιμής με 42 ημέρες έναντι 35 που προβλέπει ο νόμος.

Τα προηγούμενα χρόνια οι ημέρες υπερβάσεων ανά έτος ήταν 134 το 2003, 109 το 2004, 130 το 2005, 141 το 2007, 94 το 2007 και 91 το 2008.

Οι δράσεις της Νομαρχίας Μαγνησίας για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ξεκίνησαν από το 2007, μετά από την εκπόνηση μελέτης από το ΑΠΘ, στην οποία διερευνήθηκαν οι διάφορες πηγές της ρύπανσης και προτάθηκαν λύσεις για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος.

Ορισμένα από τα μέτρα ήταν, οι συνεχόμενοι και εξονυχιστικοί έλεγχοι σε βιομηχανικές μονάδες και σε δημόσια κτίρια, η αντικατάσταση του μαζούτ με φυσικό αέριο, η αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης καύσης σκουπιδιών από Αθίγγανους της περιοχής, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον περιορισμό της ρύπανσης κ.ά.[econews]

13.Καλλιστώ: εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα για παιδιά

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» από τα μέσα Ιανουαρίου φιλοξενείται στο Εμπορικό Κέντρο AVENUE και φιλοδοξεί με ειδικά σχεδιασμένα παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα να επικοινωνήσει στα παιδιά βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω του παιχνιδιού, αναφέρει σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της.

Παράλληλα, προβάλλοντας την ομορφιά της φύσης, την αξία της ποικιλίας, το δικαίωμα στη ζωή αγγίζει τη συνείδηση κάθε ενημερωμένου πολίτη, τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μεγάλων, οικουμενικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων της εποχής μας.

Τα παιδιά χρησιμοποιώντας σφραγίδες με ίχνη αρκούδας, λύκου, λίγκα και τσακαλιού αλλά και τα αγαπημένα τους χρώματα μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν τα ίχνη των ζώων φτιάχνοντας το δικό τους «έργο τέχνης».

Εναλλακτικά, με χρωματιστά χαρτόνια, ψαλίδια και μπογιές μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους αρκούδα, να της δώσουν ένα όνομα και να την πάρουν σπίτι τους. Πρόκειται για εύκολα και διασκεδαστικά παιχνίδια χειροτεχνίας τα οποία καλούν τους μικρούς επισκέπτες του Εμπορικού Κέντρου AVENUE , να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να φτιάξουν ένα αναμνηστικό το οποίο μπορούν να πάρουν μαζί τους.

Παράλληλα, η ομάδα της «Καλλιστώς» θα βρίσκεται εκεί βοηθώντας τα παιδιά και συζητώντας μαζί τους για την καφέ αρκούδα και τα βασικά της χαρακτηριστικά.

Την περίοδο της Αποκριάς τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να μασκαρευτούν και να μάθουν για τα άγρια ζώα δημιουργώντας μάσκες με αυτάκια αρκούδας και λύκου.

Αναλυτικό πρόγραμμα παιδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εμπορικό Κέντρο AVENUE:

•Παρασκευή 15/01 & Σάββατο 16/01 11.00 – 15.00 & 15.00 – 19.00

•Σάββατο 30/01 15.00 – 19.00

•Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 15.00 – 19.00

•Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 15.00 – 19.00

•Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 15.00 – 19.00

Η «Καλλιστώ» έχοντας παρουσία κυρίως στη Θεσσαλονίκη, επισκέπτεται και την Αθήνα και περιμένει μικρούς και μεγάλους στο Εμπορικό Κέντρο AVENUE στον Παράδεισο Αμαρουσίου (Λ. Κηφισίας 41-47), για πολλά δημιουργικά παιχνίδια και γνώσεις γύρω από βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα.[Καλλιστώ]

14.Ο μεγαλύτερος παγετώνας της Ανταρκτικής λιώνει…

Ο μεγαλύτερος σε έκταση παγετώνας της Δυτικής Ανταρκτικής, Pine Island, τα τελευταία χρόνια λιώνει με γρήγορους ρυθμούς, σε διάστημα πολύ μικρότερο από εκείνο που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Ο εν λόγω παγετώνας έχει ξεπεράσει τα δικά του «οριακά σημεία αντοχής».

Πριν από 15 χρόνια οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι ο παγετώνας Pine Island, θα έλιωνε μεν αλλά με αργό ρυθμό και τότε είχαν υπολογίσει ότι η διαδικασία τήξης θα διαρκούσε έξι αιώνες.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πραγματοποίησαν τρισδιάστατες προσομοιώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι το 50% του εν λόγω παγετώνα πρόκειται να λιώσει μέσα στα επόμενα 100 έτη.

Επίσης αναφέρουν ότι σχεδίασαν την προσομοίωση, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα τα οποία ανήκουν στα πιο αισιόδοξα σενάρια και προβλέψεις για την τύχη του εν λόγω παγετώνα, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο παγετώνας να λιώσει ακόμη πιο σύντομα.

Αν πραγματικά συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η άνοδος της στάθμης των επιπέδων της θάλασσας, μέχρι το τέλος του αιώνα, θα ανέβει περίπου στα 24 εκατοστά.

Επίσης, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο γειτονικός παγετώνας Thwaite, ο οποίος λιώνει, βρίσκεται πολύ κοντά στον να ξεπεράσει τα δικά του «οριακά σημεία αντοχής».

Συνεπώς θα επιταχύνει το ρυθμό λιώσιμου του Pine Island.

[Tv-Greek]