promotional banner

Πόσο επικίνδυνη είναι στο ύπνο η παχυσαρκία;


Η παχυσαρκία ή τα περιττά κιλά ενισχύουν τον κίνδυνο των εφήβων να εκδηλώσουν αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Αυτό το δεδομένο παρουσιάστηκε μετά από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Sleep Medicine.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου εκδηλώνεται όταν τα τοιχώματα των αεραγωγών καταρρέουν κατά την διάρκεια του ύπνου προκαλώντας διακοπή της αναπνοής για σύντομα αλλά συχνά διαστήματα. Συχνά συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό.

Η πάθηση διαγνώσκεται σε όλο και περισσότερα παιδιά και εφήβους και η διαταραχή του ύπνου που προκαλεί μπορεί να συντελέσει σε προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης, καθώς και σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση.

Στην παρούσα μελέτη, ο Dr. Mark Kohler και οι συνεργάτες του στο Ερευνητικό Κέντρο Παίδων του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αποφρακτικής άπνοιας ύπνου μεταξύ μιας ομάδας παιδιών 12 ετών και άνω ήταν υπερτριπλάσιος με κάθε αύξηση του σωματικού τους βάρους.

Ο κίνδυνος δεν αυξανόταν σημαντικά με την αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών που ήταν 2 έως 11 ετών. Αυτό προκάλεσε μια μικρή έκπληξη στους επιστήμονες, καθώς η παχυσαρκία γενικώς θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο άπνοιας ύπνου μεταξύ όλων των παιδιών.