Ελευσίνα: Tραγική η περιβαλλοντική κατάσταση που επικρατεί
Η Ελευσίνα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα επί σειρά ετών από τις παράνομες δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στην παράκτια ζώνη και στον κόλπο της Ελευσίνας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, απαιτούν να ληφθούν από την Πολιτεία ειδικά μέτρα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος, ενώ οι υπεύθυνοι για τις δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να αποκαταστήσουν τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει.
Συγκεκριμένα ζητούν:
1.Να επανεξεταστεί η σύμβαση παραχώρησης προς την Ο.Λ.Ε.Α.Ε., της διαχείρισης του παράκτιου μετώπου, ώστε να αποδοθεί στον Δήμο όλη η ακτή, εκτός από τον κεντρικό λιμένα.
2.Άμεση απομάκρυνση των πλοίων της AEGEAN από τον προβλήτα της πρώην Αμερικάνικης βάσης και απόδοση της ακτής στον Δήμο με χρήση ως χώρος περιπάτου.
3.Αποξήλωση του παράνομου αντλιοστασίου και των σωληνώσεων της ΣΙΝΤΡΑ ΑΕ, που βρίσκεται εκτός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου και επί της οδού Κανελλοπούλου και απαγόρευση κάθε λιμενικής δραστηριότητας.
4.Απομάκρυνση των παροπλισμένων και των εγκαταλελειμμένων πλοίων καθώς και των 14 ναυαγίων που ευρίσκονται στον ευαίσθητο κόλπο της Ελευσίνας, προκαλώντας ρύπανση του βυθού και προβλήματα στην ασφαλή ναυσιπλοΐα.
5.Να μην αδειοδοτηθεί καμία εγκατάσταση πλωτών δεξαμενών αποθήκευσης, διακίνησης καυσίμων και διαχείρισης αποβλήτων στον κόλπο της Ελευσίνας.
6.Να ανακληθούν από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας οι άδειες και οι εγκρίσεις των ΜΠΕ που έχουν δοθεί στις εταιρείες MELCO και NOVA BANKERS.
7. Άμεση ανάκληση από τη Νομαρχία και την ΟΛΕ ΑΕ των αδειών λειτουργίας που επιτρέπουν την ρυπογόνο λειτουργία των διαλυτηρίων ΑΦΩΝ ΣΑΒΒΑ, ΡΟΥΣΟΥ και ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
8.Η ΟΛΕ ΑΕ να σταματήσει να αδειοδοτεί ρυπογόνες δράσεις στα θαλάσσιο μέτωπο και στη χερσαία ζώνη. Καμμία νέα επιχωμάτωση να μη γίνει στην ακτή της Βλύχας. Το Ειδικό Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος μαζί με τις Λιμενικές Αρχές και σε συνεργασία με την υπηρεσία Περιβάλλοντος της ΝΑΔΑ να ασκούν συνεχείς ελέγχους. Όπου διαπιστώνονται παραβάσεις να λαμβάνονται δραστικά μέτρα από τους φορείς αδειοδότησης και να αφαιρούνται οι άδειες λειτουργίας.
9.Τέλος να σταματήσουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο παράκτιο μέτωπο να ρυπαίνουν τον κόλπο με βιομηχανικά απόβλητα, πετρελαιοειδή που διαχέονται από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων και των διαλυτηρίων καθώς και οι παράνομες επιχωματώσεις που γίνονται συχνά σε πολλούς χώρους της ακτογραμμής.
[Πρέζα TV]