promotional banner

Καρδιακή προσβολή: Τα συμπτώματα είναι ίδια και στα δύο φύλα;


Είναι μύθος πως οι γυναίκες εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής σε σχέση με τους άντρες, υποστηρίζει νέα καναδική έρευνα.

Έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο καρδιαγγειακών νόσων στον Καναδά, δεν ανακάλυψε διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα όσον αφορά τα συμπτώματα σε 305 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχει η αντίληψη πως άντρες και γυναίκες αισθάνονται διαφορετικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

Η Dr Beth Abramson, του Ιδρύματος Καρδιάς και Εγκεφαλικού Επεισοδίου, στον Καναδά, δήλωσε ότι η καρδιακή προσβολή έχει ίδιες πιθανότητες να εξουδετερώσει άντρες και γυναίκες.

Σε έρευνα του 2003, που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, των ΗΠΑ, φάνηκε ότι πολλές γυναίκες δεν εμφάνιζαν πόνο στο θώρακα και ότι τα συμπτώματα δεν είναι σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμα.

Η Martha Mackay, επικεφαλής της καναδικής έρευνας, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι δεν είναι έτσι η κατάσταση. Στην έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες εμφάνιζαν όλα τα κλασικά συμπτώματα, όπως στηθάγχη και είχαν την τάση να εμφανίζουν πόνο στο λαιμό, το σαγόνι και τον αυχένα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική ήταν 63 και σχεδόν το 40% ήταν γυναίκες. Στην αγγειοπλαστική, ένα μπαλόνι εισάγεται στη μπλοκαρισμένη αρτηρία. Η τεχνική μπορεί να προκαλέσει σύντομο πόνο και ενόχληση, που είναι ο ίδιος με αυτόν που θα ένιωθε ο ασθενής στην περίπτωση που θα παρουσίαζε καρδιακή προσβολή.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι ασθενείς ρωτήθηκαν για την αίσθηση που ένιωθαν, ενώ παράλληλα εξετάζονταν με ηλεκτροκαρδιογράφημα πριν και μετά την εισαγωγή του μπαλονιού. Συνολικά, 245 άνθρωποι (83%) είχαν ισχαιμία ή μειωμένη ροή αίματος στα αγγεία.

Δεν φάνηκαν διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά τα ποσοστά στηθάγχης ή οξέως στεφανιαίου συνδρόμου.

Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πόνο στο λαιμό, ενόχληση στο σαγόνι και τον αυχένα, καθώς και ενόχληση εκτός θώρακα.

Η Dr Beth Abramson, δήλωσε ότι ενώ οι γυναίκες μπορεί να περιγράφουν με διαφορετικό τρόπο από τους άντρες τον πόνο, το πιο σύνηθες σύμπτωμα στις γυναίκες ήταν η στηθάγχη. Πρόσθεσε ότι η πάθηση εμφανίζει ίδιες πιθανότητες θανάτου και στα δύο φύλα και ότι οι διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών είναι αμελητέες. Το πρώτο σύμπτωμα είναι βάρος στο στήθος και όλοι θα πρέπει να έχουν επίγνωση αυτού, καταλήγει η ειδικός.