promotional banner

Τι γνωρίζετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση;



Γράφει ο Παναγιώτης Καραντζής
Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Όταν δεν καρποφορεί, η προσπάθεια για την απόκτηση παιδιού γίνεται πηγή μεγάλου άγχους για το ζευγάρι, πολύ περισσότερο όταν προκύπτει ανάγκη για εξωσωματική γονιμοποίηση. Πόσο απλή είναι μια προσπάθεια εξωσωματικής και ποια είναι η προετοιμασία που πρέπει να γίνει, ώστε να έχει σημαντικά ποσοστά επιτυχίας;

Όταν ένα ζευγάρι ακούσει από το γιατρό του ότι πρέπει να υποβληθεί σε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης επικρατεί αρχικά πανικός, απογοήτευση και άγχος. Απογοήτευση διότι απέτυχε να «συλλάβει» ένα παιδί με φυσικό τρόπο και άγχος για την έκβαση της ίδιας της προσπάθειας εξωσωματικής και την τυχόν αποτυχία. Μέλημα του γιατρού είναι να εμφυσήσει στο ζευγάρι την ηρεμία που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στην προσπάθεια αυτή.

Αυτό επιτυγχάνεται πρώτα απ’ όλα εξηγώντας τους τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς τη λύση του προβλήματός τους. Έτσι, το ζευγάρι θα αισθάνεται και θα καταλαβαίνει για ποιο λόγο γίνεται κάθε ιατρική πράξη, κάθε εξέταση και τι προσφέρει καθεμία στο στόχο τον οποίοέχουν θέσει, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα γερό μωράκι.

Ένα ζευγάρι χαρακτηρίζεται υπογόνιμο όταν προσπαθεί να τεκνοποιήσει πλέον του έτους με ελεύθερες επαφές χωρίς επιτυχία. Αυτό από μόνο του ως ορισμός αυτόματα θα πρέπει να απαλλάσσει πολλά ζευγάρια από σπασμωδικές κινήσεις πανικού που προέρχονται συνήθως από προσωπικές παραστάσεις και βιώματα, αλλά και από την επιρροή του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Χωρίς καθυστέρηση, αλλά και χωρίς πανικό, θα πρέπει να ξεκινήσει η διερεύνηση της αιτίας της υπογονιμότητας. Ένα ζευγάρι υπογόνιμο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η σωστή διερεύνηση θα καθορίσει και το ανάλογο πλάνο θεραπείας.

Διερεύνηση υπογόνιμου ζευγαριού:

1. Κλινική εξέταση της γυναίκας.

2. Λεπτομερές κολπικό υπερηχογράφημα μήτρας - ωοθηκών.

3. Υστεροσαλπιγγογραφία.

4. Καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος.

5. Σπερμοδιάγραμμα - Καλλιέργεια σπέρματος.

Πιθανά ευρήματα

ΜΗΤΡΑ: Ενδομήτριοι πολύποδες, ινομυώματα, διαφράγματα, δίκε-
ρος, μονόκερος μήτρα

ΩΟΘΗΚΕΣ: Κύστεις, ενδομητρίωση

ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ: Υδροσάλπιγγες, πυοσάλπιγγες, φίμωση σαλπίγγων,
συμφύσεις

ΣΠΕΡΜΑ: Ολιγοασθενοσπερμία, τερατοσπερμία, αζωοσπερμία

Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι, από τα ευρήματα που θα προκύψουν, μια σειρά δυνητικοί παράγοντες υπογονιμότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα λύνοντας και το πρόβλημα της υπογονιμότητας σε πρώτο βαθμό. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με λαπαροσκοπική είτε με υστεροσκοπική χειρουργική.

Η σωστή λοιπόν αντιμετώπιση του ζευγαριού, είτε αυτό οδηγηθεί τελικά σε προσπάθεια εξωσωματικής είτε όχι, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να έχει η προσπάθεια αυτή σημαντικό ποσοστό επιτυχίας. Τα ποσοστά επιτυχίας στη χώρα μας συνήθως κυμαίνονται από 25% έως 45%.

Τι πρέπει να γνωρίζει το ζευγάρι ξεκινώντας μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης:

1. Τα φάρμακα που χορηγούνται στη γυναίκα είναι ως επί το πλείστον ενέσιμα για υποδόρια χρήση. Έτσι, η γυναίκα μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.

2. Η θεραπεία δεν «απενεργοποιεί» το ζευγάρι. Στόχος είναι να μη βγαίνει καθόλου έξω από τους βιορυθμούς και την καθημερινότητά του. Το ζευγάρι μπορεί να έχει επαφές, η γυναίκα που υποβάλλεται σε θεραπεία μπορεί να γυμνάζεται, να διασκεδάζει, να χαλαρώνει, τουλάχιστον μέχρι το τελευταίο στάδιο της προσπάθειας και συγκεκριμένα το στάδιο της εμβρυομεταφοράς.

3. Τα στάδια μιας προσπάθειας εξωσωματικής: Πρόκληση ωορρηξίας - Ωοληψία - Καλλιέργεια εμβρύων -Εμβρυομεταφορά.

4. Μια ολοκληρωμένη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης ανάλογα με το πρωτόκολλο θεραπείας διαρκεί από 14 έως 27 ημέρες.

5. Η παρακολούθηση της ωορρηξίας γίνεται με 2 - 3 κολπικά υπερηχογραφήματα.

6. Η ωοληψία γίνεται διακολπικά με τη βοήθεια ήπιας μέθης και όχι βαριάς γενικής αναισθησίας, όπως πολλοί νομίζουν. Η ωοληψία είναι μια απλή διαδικασία στα χέρια εξειδικευμένων ιατρών.

7. Η εμβρυομεταφορά είναι η πράξη που ολοκληρώνει μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης και γίνεται με τοποθέτηση των εμβρύων στην κοιλότητα της μήτρας με ένα λεπτό εύκαμπτο καθετήρα που δεν ταλαιπωρεί τη γυναίκα, γι’ αυτό και γίνεται χωρίς νάρκωση και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.

Συνοψίζοντας, στόχος μέσα από αυτό το άρθρο είναι να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στα ζευγάρια που σκέφτονται να υποβληθούν σε προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εξηγώντας πόσο απλή είναι μια προσπάθεια εξωσωματικής, αλλά ταυτόχρονα τονίζοντας την προετοιμασία που πρέπει να γίνει, ώστε να έχει σημαντικά ποσοστά επιτυχίας. Να είστε όλες και όλοι βέβαιοι ότι τελικά με επιμονή και υπομονή ο πολυπόθητος στόχος θα επιτευχθεί: ΕΝΑ ΜΩΡΑΚΙ!

[lifeMAG]