promotional banner

Το αλκοόλ και η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων


Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να ενισχύει την εξέλιξη του καρκίνου πυροδοτώντας μια οδό που βρίσκεται μέσα στα κύτταρα.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, ο οποίος έχει συνδεθεί με το αλκοόλ σε ορισμένες περιστάσεις. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι το αλκοόλ συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού, αν και δεν είναι γνωστός ο μηχανισμός.

Νέα έρευνα, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘Alcoholism: Clinical & Experimental Research’, τον Ιανουάριο, αναφέρει ότι μια οδός, γνωστή ως επιθηλιο-μεσεγχυματική μετάβαση μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στη διαδικασία με την οποία τα καρκινικά κύτταρα που έχουν επηρεαστεί από το αλκοόλ αναπτύσσονται και εξαπλώνονται.

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό πώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ειδών καρκίνου, όπως της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του συκωτιού, του παχέος εντέρου και στις γυναίκες του μαστού, δήλωσε ο ερευνητής Christopher Forsyth, του Πανεπιστημίου Rush.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι επιστήμονες υποπτεύονται την ύπαρξη σχέσης αλκοόλ και με τον καρκίνο του πνεύμονα και του παγκρέατος. Ωστόσο δεν έχει εντοπιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για αυτούς τους τύπους καρκίνου. Αυξανόμενες ενδείξεις στηρίζουν την υπόθεση ότι η επιθηλιο- μεσεγχυματική μετάβαση παίζει κάποιο ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου και στη μετάσταση αρκετών ειδών καρκίνου αλλά προηγουμένως όχι για είδη που σχετίζονταν με το αλκοόλ.

Τα ευρήματα προέκυψαν από μελέτη 4 αλκοολικών αντρών και 4 υγιών.
Όπως δήλωσε ο ερευνητής, τα στοιχεία είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι το αλκοόλ ενεργοποιεί σινιάλα και δείκτες που είναι χαρακτηριστικοί της επιθηλιο- μεσεγχυματικής μετάβασης σε καρκινικά κύτταρα.

Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το αλκοόλ ενεργοποιεί την οδό της επιθηλιο-μεσεγχυματικής μετάβασης σε μη καρκινογόνα κύτταρα του εντέρου υποδεικνύοντας πιθανό ρόλο της πυροδότησης από το αλκοόλ της επιθηλιο-μεσεγχυματικής μετάβασης στην έναρξη του καρκίνου.

Επομένως, η έρευνα στηρίζει την ύπαρξη πιθανού νέου μηχανισμού μέσω του οποίου το αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να ενισχύει την εξέλιξη του καρκίνου πυροδοτώντας την επιθηλιο-μεσεγχυματική μετάβαση.[Alcoholism: Clinical & Experimental Research / iatronet]