Ο χρυσός ξαναβρίσκει τη χαμένη θέση του στα θησαυροφυλάκιά των τραπεζών
Γράφει η Κατερίνα Μπασακάλη
Πριν από λίγα χρόνια μέχρι και η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθούσε να πωλήσει όσο όσο τα αποθέματά της σε χρυσό. Σήμερα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο χρυσός ξαναβρίσκει τη χαμένη αίγλη του και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν ξανά να γεμίσουν τα θησαυροφυλάκιά τους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βεβαίωσε ότι πούλησε πρόσφατα 10 τόνους χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα της Σρι Λάνκα, έναντι 375 εκατομμυρίων δολαρίων. Επρόκειτο για την τρίτη ασιατική κεντρική τράπεζα, που αγόραζε από το ΔΝΤ χρυσό. Το ΔΝΤ ενδιαφέρεται να πουλήσει μέσα σε πέντε χρόνια κάπου 350 τόνους χρυσού, που κατέχει στα αποθεματικά του. Και είναι σχεδόν, βέβαιο, ότι δεν θα δυσκολευτεί να βρει αγοραστές.
Πριν από ένα μήνα η Ινδία αγόρασε 200 τόνους χρυσού από το ΔΝΤ. Ακολούθησε λίγο μετά ο Μαυρίκιος. Οι κεντρικές τράπεζες, που έχουν αποθεματικά σε δολάρια ΗΠΑ, ανησυχώντας για τη συνεχή διολίσθηση του πράσινου νομίσματος, «απαλλάσσονται» από τα δολάρια και προμηθεύονται μ’ αυτά χρυσό. Επίσης, «ανταλλάσσουν» δολάρια ΗΠΑ με ευρώ και με στερλίνες. Σύμφωνα με τη «Μέριλ Λιντς», ο χρυσός αποτελεί καλύτερη «τοποθέτηση» συγκριτικά με το ευρώ και εξηγεί ότι ειδικά στην Ασία αγοράζουν πολύ χρυσό, επειδή τα ασιατικά νομίσματα, λόγω της διολίσθησης του δολαρίου ΗΠΑ, με το οποίο «είναι συνδεδεμένα», «θα υποτιμηθούν».
Με βάση τα νέα δεδομένα, οι αγορές έστησαν κερδοσκοπικά «αμοιβαία κεφάλαια», που ασχολούνται μόνον με την εμπορία –μέσω Λονδίνου– των ράβδων του χρυσού, αφού όλους τους τελευταίους μήνες της πρωτόγνωρης διεθνούς οικονομικής κρίσης η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ανεβαίνει συνεχώς. Η σημερινή τιμή του βρίσκεται γύρω στα 1.200 δολάρια η ουγκιά, αλλά κατά τους ειδικούς της αγοράς, που συνήλθαν πρόσφατα σε συνέδριο στο Εδιμβούργο, και μια τιμή γύρω στα 1.300-1.500 δολάρια είναι «σε απόσταση αναπνοής».
Η τιμή του πολύτιμου μέταλλου κέρδισε μέσα σ’ ένα 12μηνο περίπου 50% και λόγω της τεράστιας ζήτησης και της μικρής προσφοράς είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει.
Η παραγωγή χρυσού αυξήθηκε κατά το τρέχον διάστημα με ποσοστό 3,7%, ενώ η ζήτησή του αυξήθηκε με περισσότερο από 10%. Ακόμη και δίχως οικονομική κρίση αυτή η ψαλίδα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα οδηγεί το χρυσό ψηλά για πολύ καιρό ακόμη, παρασύροντας σε άνοδο και τις τιμές των άλλων μετάλλων στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια του πλανήτη.
[ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ]