promotional banner

Τέλος στις επεκτάσεις των οικιστικών συγκροτημάτων στην Αττική


Ανάμεσα στις αρμοδιότητες που ανέλαβε πρόσφατα ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής, είναι να σταματήσει η οικιστική κάλυψη του νομού, μπλοκάροντας τα υπό υλοποίηση σχέδια ένταξης νέων περιοχών συνολικής έκτασης 200,000 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στον Οργανισμό, αναφέρεται ρητά ότι ένας από τους βασικούς στόχους θα είναι και η «αποτροπή της επέκτασης του αστικού ιστού, αναθεώρηση της πολιτικής για την κινητικότητα της Αττικής».

Με τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ουσιαστικά ακυρώνονται και τα προωθούμενα μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στο σχέδιο πόλεως, αλλά και ποιες περιοχές δύναται να οικοδομηθούν άμεσα και ποιες στο μέλλον.

Κατά συνέπεια, οι όποιες αλλαγές ακυρώνουν τον προηγούμενο προγραμματισμό που είχε παρουσιάσει τον Ιανουάριο του 2008, ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, με την εξασφάλιση κονδυλίου 18 εκατ. ευρώ από πόρους του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυμοτομικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), με το οποίο θα γινόταν η χρηματοδότηση 20 Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, 130 Πολεοδομικών Μελετών και επτά Μελετών Πράξεων Εφαρμογής, ορισμένα εκ των οποίων σχεδόν είχαν αποπερατωθεί και άλλα είχαν ξεκινήσει από το υπουργείο με στόχο να ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε να ενταχθούν συνολικά 112.053 στρέμματα στο σχέδιο πόλεως.

Παράλληλα, ανατρέπεται η οικιστική συγκρότηση της Αττικής του αναθεωρημένου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2009, που προέβλεπε χωρισμό σε γεωγραφικές ενότητες, με εκτίμηση των προοπτικών πληθυσμιακής και οικονομικής εξέλιξης με χρονικό ορίζοντα 5ετίας και 15ετίας.

[econews]