promotional banner

Κηφισός: Έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης


Αποκαλυπτική είναι η πρόσφατη έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, για τον τρόπο με τον οποίο επιβαρύνουν τον Κηφισό ορισμένες από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις όχθες του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η εν λόγω έκθεση εξετάζει την περίπτωση 7 επιχειρήσεων, για τις οποίες οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν διαπιστώσει μια σειρά από πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις, όπως επιχωματώσεις, παράνομη απόρριψη επικίνδυνων λυμάτων και αυθαίρετες κατασκευές.

Μεταξύ των άλλων, στη συγκεκριμένη έκθεση διαπιστώνονται τα εξής:

- Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν δεσμεύουν τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την έκδοση των αδειών λειτουργίας τους.

- Αντιστοίχως οι αρμόδιες υπηρεσίες ανανέωσαν σε κάποιες περιπτώσεις τις άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων, κατά παράβαση του διατάγματος του 1994 (που ζητεί την απομάκρυνσή τους).

- Ορισμένες από τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς άδεια.

Παράνομη λειτουργία 150 βιοτεχνιών και βιομηχανιών

Παράνομη είναι εδώ και λίγες μέρες η λειτουργία 150 βιοτεχνιών και βιομηχανιών στο βόρειο τμήμα του Κηφισού.

Η τελευταία προθεσμία για την απομάκρυνση τους έληξε στα τέλη του 2009, όπως συνέβη και με την προηγούμενη προθεσμία το 2004.

Εν αντιθέσει, με άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες, στις οποίες η διέλευση ενός ποταμού μέσα στις αστικές περιοχές θεωρείται «κόσμημα», στην Αθήνα ο Κηφισός εξακολουθεί να είναι ένας αγωγός λυμάτων και ομβρίων υδάτων…

Το εν λόγω τμήμα του ποταμού προστατεύεται από το 1994 με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει ως περιοχή απόλυτης προστασίας μια ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν του ποταμού.

Στην εν λόγω ζώνη επιτρέπεται η γεωργία αλλά όχι και η δόμηση και η αλλοίωση του τοπίου.

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί θα έπρεπε να έχουν μετεγκατασταθεί έως το τέλος του 2009.

[econews]