promotional banner

Η επιστήμη πίσω από τα μαλλιά με υγιή εμφάνιση


Πόσες φορές δεν έχουμε θαυμάσει μαλλιά που λάμπουν από υγεία και ομορφιά; Πίσω από το υπέροχο φυσικό αποτέλεσμα κρύβονται τα μυστικά που αποκαλύπτει η επιστημονική έρευνα και οι σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία της περιποίησης των μαλλιών. Μάθετε τα κι εσείς!

Τα μαλλιά μας αποτελούν βαρόμετρο της σωματικής και της ψυχικής μας ευεξίας. Όταν είμαστε υγιείς και νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, είναι φυσικό να έχουμε και ωραία εμφάνιση. Όπως ακριβώς πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας με τακτική άσκηση, να έχουμε θετική διάθεση και να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή, έτσι χρειάζεται να φροντίζουμε και τα μαλλιά μας. Μπορεί να μην αναγεννιούνται μόνα τους, όπως το υπόλοιπο σώμα μας, ανταποκρίνονται όμως εξίσου καλά στη συνεχή φροντίδα και προσοχή. Μάλιστα, μετά κατάλληλα προϊόντα και με καθημερινή φροντίδα, μπορούν να μεταμορφωθούν!

Ενυδάτωση

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν τα οφέλη της ενυδάτωσης στο σώμα και στην επιδερμίδα τους, που επιτυγχάνεται με τη χρήση ενυδατικών προϊόντων. Ωστόσο, πολλές δεν εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες και στα μαλλιά τους. Όπως ο οργανισμός μας, έτσι και τα μαλλιά μας χρειάζονται σωστή ενυδάτωση για να δείχνουν υγιή και όμορφα. Τα μαλλιά μας χρειάζονται την κατάλληλη ισορροπία υγρασίας.

Η υπερβολική υγρασία από τη μία διογκώνει τα μαλλιά, ανασηκώνει την εξωτερική στοιβάδα της τρίχας και κάνει τα βρεγμένα μαλλιά ευάλωτα στη φθορά. Η απώλεια υγρασίας, από την άλλη, λόγω της έκθεσης σε υψηλή θερμότητα (π.χ. με χρήση συσκευών ισιώματος που φτάνουν σε θερμοκρασίες έως 230° C) κάνει τα μαλλιά ξηρά, θαμπά και εύθραυστα.

Οι σύγχρονες συνθέσεις των conditioners στοχεύουν στα σημεία των μαλλιών που χρειάζονται περισσότερο την υγρασία και την «σφραγίζουν» για να εξασφαλίσουν προστασία και επανόρθωση, χωρίς να βαραίνουν τα μαλλιά. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε conditioner μετά από κάθε λούσιμο, ώστε να προσφέρετε στα μαλλιά σας ενυδάτωση και προστασία. Τα θαμπά και άτονα μαλλιά δεν είναι καθόλου ελκυστικά.

Δύναμη από τη ρίζα ως τις άκρες

Εκτός από την υγρασία, η δύναμη είναι ένα βασικό στοιχείο για την υγιή εμφάνιση των μαλλιών. Μία υγιής ίνα μαλλιών μπορεί να αντέξει περισσότερο βάρος από ό,τι μία ίνα από ατσάλι ίδιου πάχους. Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τον οργανισμό και την επιδερμίδα, δεν μπορούμε να «γυμνάσουμε» τα μαλλιά, ούτε αυτά διαθέτουν ενεργό μηχανισμό επανόρθωσης. Η άκρη της τρίχας είναι το πιο αδύναμο και το πιο ευαίσθητο τμήμα της, καθώς οι άκρες των μαλλιών μένουν εκτεθειμένες στο περιβάλλον για περισσότερο χρόνο απ' ό,τι οι ρίζες.

Εάν τα μαλλιά σας φτάνουν στο ύψος των ώμων, οι άκρες τους θα μπορεί να είναι τριών ή τεσσάρων ετών, ενώ η ηλικία των ριζών μπορεί να είναι μόνο μερικών ημερών. Πρέπει, λοιπόν, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις άκρες των μαλλιών σας. Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μάσκα εντατικής περιποίησης η οποία εστιάζει στα σημεία της τρίχας που εμφανίζεται η μεγαλύτερη φθορά.

Για ακόμα περισσότερη περιποίηση χρησιμοποιήστε ένα προϊόν εντατικής φροντίδας χωρίς ξέβγαλμα, όπως το serum, στα τελευταία 3-4 εκατοστά των μαλλιών σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά στις άκρες των μαλλιών σας, για αναδόμηση, προστασία και λάμψη, ή πριν το styling σε νωπά μαλλιά.