promotional banner

Ποια είναι τα «μυστικά» του Avatar;


Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του Τζέιμς Κάμερον, Avatar έχει κάνει τους κριτικούς της 7ης τέχνης να μιλούν για ένα μοναδικό υπερθέαμα. Τα ρεκόρ στο box office, οι υποψηφιότητες για αμερικανικά βραβεία και η συρροή του κόσμου στους κινηματογράφους παγκοσμίως φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις ενθουσιώδεις κριτικές. Τι κρύβεται όμως πίσω από τα εντυπωσιακά εφέ και τις μεγάλες εισπράξεις;

Γνωρίζατε ότι...


• Ο James Cameron επιχείρησε για πρώτη φορά την παραγωγή του Avatar το 1999, αμέσως μετά τον Τιτανικό (1997). Ωστόσο τα ειδικά εφέ που απαιτούσε για την ταινία, ανέβασαν τον προϋπολογισμό στα 400 εκατ. δολάρια και κανένα στούντιο δεν δεχόταν να τη χρηματοδοτήσει. Έτσι η ταινία αναβλήθηκε για σχεδόν δέκα χρόνια.

• Η έκκληση για οντισιόν γυναικείου ρόλου που αναρτήθηκε στο site της εταιρίας Mali Finn το 2005, ζητούσε ηθοποιούς για την ταινία του James Cameron, Battle Angel και όχι για το Avatar. Η ταινία αυτή θα κυκλοφορήσει περίπου το 2013.

• Ο Michael Biehn ήταν υποψήφιος για το ρόλο του συνταγματάρχη Quaritch. Είχε μάλιστα συναντηθεί με τον James Cameron αρκετές φορές. Tελικά όμως ο σκηνοθέτης τον απέρριψε γιατί δεν ήθελε να συσχετιστεί η ταινία με το Aliens (1986), καθώς η Sigourney Weaver είχε ήδη προσληφθεί για το ρόλο της επιστήμονος.

• Η Sigourney Weaver εμφανίστηκε ξανά σε ταινία του James Cameron μετά από είκοσι χρόνια, από το Aliens (1986).

• Η ταινία είναι 40% ζωντανή δράση και 60% ψηφιακή επεξεργασία εικόνων (τεχνολογία photo-realistic CGI).

• Ο χαρακτήρας του γκόλουμ στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών: Οι δύο πύργοι (2002) έπεισε τον Τζέιμς Κάμερον ότι τα CGI εφέ είχαν εξελιχθεί αρκετά ώστε να φτιάξει την ταινία.

• Στο πλατό δεν υπήρχαν σκηνικά δάσους και για να βοηθήσει ο σκηνοθέτης τους ηθοποιούς να μπουν στο πετσί του ρόλου, τους πήγε ταξίδι στη Χαβάη, όπου πέρασαν τις μέρες τους κάνοντας πεζοπορία στα δάση και ζώντας σε πρωτόγονες συνθήκες. Η Zoe Saldana, ντυνόταν σαν πολεμίστρια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Φυσικά όλα αυτά γίνονταν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς περνούσαν τα βράδια σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.

• Με προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι έφτασε τα 280.000.000 δολάρια (κατ’ εκτίμηση), αυτή είναι μία από τις πιο ακριβές ταινίες που γυρίστηκε ποτέ.

• O Sam Worthington εμφανίστηκε στον τέταρτο Εξολοθρευτή, Terminator Salvation (2009). Ο ρόλος του στο Avatar προκαλεί κάποια εντύπωση καθώς ο James Cameron σκηνοθέτησε τα υπόλοιπα Terminator 1,2 και 3.

• Τα Avatars έχουν φρύδια και από πέντε δάχτυλα στα χέρια και πόδια ενώ τα Na'vi έχουν από τέσσερα δάχτυλα και καθόλου φρύδια. Τα Avatar έχουν επίσης μεγαλύτερο στήθος και χέρια για να φαίνονται περισσότερο μυώδη.

• Σε μεγάλο μέρος της ταινίας το Avatar της Sigourney Weaver φοράει μπλούζα του Πανεπιστημίου Stanford. Η ίδια σπούδασε στο Stanford στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

• Τα φυτά σε σχήμα σπιράλ που μπαίνουν ξανά στο χώμα (Helicoradian στη γλώσσα των Na'vi) είναι γιγαντιαίες εκδοχές των θαλάσσιων φυτών Spirobranchus giganteus.

• Η γλώσσα των Na'vi δημιουργήθηκε ολοκληρωτικά από το γλωσσολόγο Paul Frommer, που προσλήφθηκε από τον James Cameron για να φτιάξει μία γλώσσα που θα προφερόταν εύκολα από τους ηθοποιούς αλλά δεν θα είχε καθόλου επιρροές από άλλες ανθρώπινες γλώσσες. Περίπου 500 λέξεις δημιουργήθηκαν.

• Παρόλο που δεν αναφέρεται κάπου στην ταινία, πολλές από τις τοποθεσίες είναι παρόμοιες με πολλά από τα έργα ζωγραφικής του Άγγλου σουρεαλιστή, Ρότζερ Ντιν, περισσότερο γνωστού για τα έργα του "Floating Islands" και "Arches".

• Στην ταϊλανδέζικη εκδοχή της ταινίας η λέξη "πεζοναύτης" μεταφράστηκε ως "Navi". (Στα ταϊλανδέζικα ο πεζοναύτης μεταφράζεται "Na-vig-ga-yo-tin", αλλά για λόγους ευφωνίας μετατράπηκε σε "Navi".) Επομένως στην ταινία, ο Jake Sully είναι ένας "Navi" που γίνεται "Na'vi".

• Παρόλο που η χρονιά που η υπόθεση της ταινίας λαμβάνει χώρα, δεν αναφέρεται, σκηνές όπου ο Τζέικ Σάλι βιντεοσκοπεί με την κάμερα, υποδεικνύουν ότι η χρονολογία είναι το 2154.

• Η πρώτη επιτυχία του Τζέιμς Κάμερον, Τιτανικός, κατέχει το ρεκόρ παγκόσμιων εισπράξεων με $1,8 δισ. Στην δεύτερη θέση βρίσκετια ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά και στην τρίτη το Avatar, με $1,1 δισ. Ο Τζέιμς Κάμερον είναι ήδη ο μόνος σκηνοθέτης με δύο ταινίες που έχουν ξεπεράσει το $1 δισ. και ενδέχεται να κατακτήσει τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη θέση.

[ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]