promotional banner

Πως οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση του κοιλιακού λίπους;


Η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών ενδεχομένως μπορεί να έχει μεγάλο αποτέλεσμα στη μείωση του κοιλιακού λίπους των νέων, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Έφηβοι από τη λατινική Αμερική που αύξησαν την πρόσληψη φυτικών ινών, σε διάστημα 2 ετών εμφάνισαν σημαντική μείωση κοιλιακού λίπους, ενώ οι νέοι που μείωσαν την πρόσληψη ινών εμφάνισαν αύξηση της περιμέτρου μέσης, σημειώνει η Dr. Jaimie Davis, του Πανεπιστημίου της νότιας Καλιφόρνια.

Η ερευνητική ομάδα εστίασε στο κοιλιακό λίπος 85 υπέρβαρων αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας 11 έως 17 ετών, που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες στην έναρξη της έρευνας και δυο χρόνια αργότερα. Σε αυτό το διάστημα, σημειώνει η ερευνήτρια, η διατροφή ορισμένων νέων χειροτέρεψε.

Η πρόσληψη φυτικών ινών μειώθηκε κατά 3 γρ. ανά 1000 θερμίδες κατά μέσον όρο, σε 46 συμμετέχοντες, ενώ αυξήθηκε κατά το ίδιο ποσοστό στους υπόλοιπους 35.

Το κοιλιακό λίπος αυξήθηκε κατά 21% στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιγότερες ίνες, ενώ οι νέοι που αύξησαν την πρόσληψη ινών εμφάνισαν μείωση του κοιλιακού λίπους κατά 4%.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ακόμη και μικρή μείωση της πρόσληψης ινών έχει αρκετά σημαντική επίπτωση στο μεταβολισμό. Πρόσθεσε πως η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης ινών για τους νέους είναι 14 γραμμάρια. ανα 1.000 θερμίδες ή περίπου 25 έως 30 γραμμάρια καθημερινά.

Με βάση τα ευρήματα της παρούσας έρευνας, σημειώνει η Davis, η αύξηση της πρόσληψης ινών κατά 6 γραμμάρια ημερησίως μπορεί ενδεχομένως να έχει σημαντική επίδραση στο κοιλιακό λίπος των νέων.[American Journal of Clinical Nutrition / iatronet]