promotional banner

Είναι το αλκοόλ και τα τσιγάρα, πιο βλαβερά από πολλά ναρκωτικά;


Το αλκοόλ και τα τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα από πολλά παράνομα ναρκωτικά, όπως η κάνναβη, το LSD και το "έκστασι", σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέηβιντ Νατ του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου (Imperial College) του Λονδίνου, ο οποίος επίσης είναι ο κορυφαίος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για τα ναρκωτικά.

Ο επιφανής επιστήμονας ζήτησε να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα ταξινόμησης των ναρκωτικών ουσιών, ώστε το ευρύ κοινό να καταλαβαίνει καλύτερα και να συγκρίνει πιο σωστά τον κίνδυνο που προέρχεται από νόμιμες και παράνομες ουσίες. Κατήγγειλε επίσης τον "τεχνητό" διαχωρισμό του αλκοόλ και του καπνού από τα παράνομα ναρκωτικά.

Όπως ανέφερε, σε επιστημονικό υπόμνημά του για το Κέντρο Εγκληματολογικών Μελετών και Δικαίου του King's College του Λονδίνου, το αλκοόλ πρέπει να βρίσκεται στην πέμπτη θέση του νέου καταλόγου επικινδυνότητας, μετά την ηρωίνη, την κοκαϊνη, τα βαρβιτουρικά και τη μεθαδόνη. Ο καπνός πρέπει να βρίσκεται στην ένατη θέση, ενώ η κάνναβη στην 11η, το LSD στην 14η και το "έκστασι" στην 18η, , δηλαδή χαμηλότερα από τον καπνό και το αλκοόλ.

Τα κριτήρια επικινδυνότητας για την ταξινόμηση περιλαμβάνουν τη φυσική βλάβη στον άνθρωπο, το βαθμό εξάρτησής του και την κοινωνική βλάβη. "Κανείς δεν υποστηρίζει ότι τα ναρκωτικά δεν είναι επιβλαβή. Το κρίσιμο ερώτημα αφορά την κλίμακα και το βαθμό", επεσήμανε ο καθηγητής Νατ, που είναι πρόεδρος του κρατικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Κατάχρηση των Ναρκωτικών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους "Τάιμς του Λονδίνου".

"Πρέπει να το αποδεχτούμε ότι στους νέους αρέσει να πειραματίζονται, με ναρκωτικά και άλλες δυνητικά επιβλαβείς δραστηριότητες… Πρέπει συνεπώς να τους παρέχουμε πιο ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες", πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, επέκρινε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, φέτος τον Ιανουάριο, να αναβαθμίσει το βαθμό επικινδυνότητας της κάνναβης από την "κατηγορία Γ" (που περιλαμβάνει τα ηρεμιστικά και μερικά αναλγητικά) στην "κατηγορία Β" (που περιλαμβάνει τις αμφεταμίνες). Μόλις πριν από πέντε χρόνια η κάνναβη είχε κατέβει κατηγορία επικινδυνότητας (από Β σε Γ), αλλά τώρα επανήλθε εκεί που ήταν. Όπως είπε ο καθηγητής, τέτοιες αποφάσεις "διαστρεβλώνουν" και "απαξιώνουν" τα πορίσματα των επιστημονικών ερευνών και μπερδεύουν το κοινό.

Σύμφωνα με τον Νατ, η κάνναβη είναι επιβλαβής, αλλά η χρήση της δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας. Οι χρήστες αντιμετωπίζουν, όπως είπε, "ένα σχετικά χαμηλό κίνδυνο" εμφάνισης ψύχωσης, σε σχέση με τον κίνδυνο των καπνιστών να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων. Ο ίδιος επιστήμονας είχε πρόσφατα προκαλέσει νέο σάλο, όταν είχε υποστηρίξει ότι το χάπι "έκστασι" δεν είναι πιο επικίνδυνο από την συχνή ιππασία, έναν ισχυρισμό που επαναλαμβάνει και στη νέα επιστημονική εργασία του.