promotional banner

Ξέρετε τι είναι οι φάρμες παράνομης εκτροφής στην Ελλάδα;Ένα από τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας είναι οι φάρμες κουταβιών (puppy mills)

Μία φάρμα κουταβιών είναι μια μεγάλη εμπορική επιχείρηση, όπου αναπαράγονται σκυλιά και λειτουργεί κάτω από άθλιες συνθήκες σε ό,τι αφορά την καλοζωία των σκύλων και την φροντίδα τους. Τα ζώα είναι καθαρόαιμα και αναπαράγονται με σκοπό να διοχετευτούν σε τοπικά ή μη καταστήματα και εμπόρους.

Τα σκυλιά στις φάρμες κουταβιών είναι τόσο φοβισμένα από την διαρκή βαρεμάρα της φυλάκισής τους σε μικρά κλουβιά για χρόνια που αναπτύσσουν επαναληπτικές συνήθειες, όπως να γυρνούν γύρω από τον εαυτό τους ή να γαβγίζουν στο τοίχο για ώρες. Γι αυτό πολλές φορές τους χώνουν ένα σίδερο βίαια μέσα στο λαιμό με αποτέλεσμα να χάσουν τη φωνή τους αφού σκίζονται οι φωνητικές χορδές.

Το φαγητό που ταΐζουν τα σκυλιά στις φάρμες κουταβιών είναι τόσο χαμηλό σε θρεπτική αξία που τα δόντια τους σαπίζουν σε νεαρή ηλικία. Οι φάρμες κουταβιών έχουν συνήθως πάρα πολύ μεγάλο αριθμό σκύλων, σε ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς επαρκή φροντίδα, νερό, φαγητό ή ανθρώπινη συντροφιά. Ο μέσος όρος των ζώων που διατηρούνται σε μια φάρμα κουταβιών είναι 65-75 ζώα ενώ τα κουτάβια πωλούνται σε ολόκληρο το κόσμο καθώς δεν υπάρχει έλεγχος επειδή θεωρούνται εμπόρευμα και όχι ζώα προς υιοθεσία.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε κάτι ως πολίτης: καταγγελία στον εισαγγελέα και διάδοση της,υιοθεσία μόνο από Καταφύγια και όχι αγορά από καταστήματα, στείρωση των ζώων σας.

Να θυμάστε ότι ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ.

Με πληροφορίες από Greenbay pressgazette.com

Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες φιλόζωων στη χώρα μας για το πώς συμπεριφέρονται βίαια οι ιδιοκτήτες pet shop στα ζώα που πωλούν, για το ότι πέθαναν τα ζώα που αγόρασαν λίγες μέρες μετά ή για το ότι δεν ήταν απόλυτα καθαρόαιμα.

Όσο και αν σας διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για κατάστημα που συνεργάζεται με ''εκτροφείς του εξωτερικού'' ή που κάνει ''επιλεγμένες παραγγελίες'', το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν γνωρίζετε τους γονείς.

Τα pedigree δεν δίνονται με το ζώο γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν και αν το ζητήσετε σας χρεώνουν παραπάνω και πολλές φορές είναι πλαστό. Τα μόνα έγγραφα που υποχρεούνται από το νόμο να δώσουν είναι διαβατήριο (αφού το εισάγουν από χώρες όπως η Ουγγαρία) και βιβλιάριο υγείας που μερικές φορές δεν αναγράφει αληθινά αλλά εικονικά εμβόλια, αφού τα ζώα στις βιτρίνες είναι ήδη 2 μηνών συνεπώς δεν μπορούν να έχουν εμβολιαστεί. Χώρια το γεγονός οι κτηνίατροι λένε πώς τα κουτάβια πρέπει να παραμένουν με τη μαμά τους τουλάχιστον ως την ηλικία των 2.5 μηνών. Πράγμα που σημαίνει ότι έχουν αποχωριστεί πολύ νωρίτερα από τη μαμά τους, πράγμα και βίαιο αλλά και κακό για την υγεία τους, η οποία δεν αποκτά αρκετά αντισώματα.

Επίσης, πολλές φορές ευαίσθητες ράτσες παρουσιάζουν δυσπλασία καθώς δεν έχει γίνει ζευγάρωμα υγιών γονέων, ελεύθερων δυσπλασίας και κατόπιν εξετάσεων αλλά τύπου ''ροτβάιλερ να ναι και ό,τι να ναι''...

Πριν λυγίσετε μπροστά στα λυπημένα ματάκια της βιτρίνας, σκεφτείτε τα αδέσποτα που περιμένουν εκεί έξω αλλά και τους υπεύθυνους εκτροφείς που διαφυλάσσουν την ακεραιότητα των ρατσών.

[adespoto.gr]