promotional banner

Περιβαλλοντικό έγκλημα στο Βόλο


Δεκάδες βαρέλια με επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, βρέθηκαν σε νοικιασμένο οικόπεδο στο Βόλο και συγκεκριμένα στη Β΄ Βιομηχανική Περιοχή της πόλης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας έλαβε φάκελο με ανώνυμη καταγγελία, η οποία συνοδευόταν από φωτογραφικό υλικό, κατονομάζοντας την εταιρεία, η οποία μεταφέρει νύχτα βαρέλια με επικίνδυνο υλικό, έξω από τις εγκαταστάσεις των δύο εργοστασίων της, χωρίς να τηρεί τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Αμέσως διενεργήθηκε έλεγχος στις εγκαταστάσεις της εν λόγω εταιρείας, η οποία διατηρεί μια μονάδα παραγωγής χαλυβδοελασμάτων και πανέλων πολυουρεθάνης, ενώ χρησιμοποιεί παρακείμενο νοικιασμένο οικόπεδο 40 στρεμμάτων για την αποθήκευση τελικών προϊόντων.

Η αρμόδια αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Οικονόμου ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ότι κατά τον έλεγχο σε υπαίθριο, μη στεγασμένο χώρο βρέθηκε ποσότητα βαρελιών με απόβλητα με τους χαρακτηρισμούς «διαλυτικά μεγαλύτερα του 90%, διάφορα είδη λάσπης, άγνωστα απόβλητα» και απόβλητα χωρίς κανένα χαρακτηρισμό, ενώ στον ίδιο χώρο υπήρχαν και ποσότητες λάσπης σε πλαστικές δεξαμενές.

Τα εν λόγω βαρέλια, δεν έφεραν ειδική σήμανση με το διεθνές σήμα τοξικότητας, ούτε πινακίδες με αναφορά στο περιεχόμενο τους.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που έγινε, μετρήθηκαν διάσπαρτα 25 σκουριασμένα βαρέλια με υγρό, αγνώστου περιεχομένου, ορισμένα από τα οποία είχαν διαρροές.

Επίσης, έγινε δειγματοληψία επιφανειακού εδάφους από πέντε διαφορετικά σημεία, τρία γύρω από τα βαρέλια και δύο από τον ευρύτερο χώρο του οικοπέδου, τα οποία στάλθηκαν για ανάλυση στο «Δημόκριτο».

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια όλων των διαδικασιών, δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος της εταιρείας, ενώ έχουν ζητηθεί μια σειρά από έγγραφα καθώς και η σύμβαση με αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, η οποία δεν έχει προσκομιστεί.

Οι υπηρεσίες, εισηγήθηκαν στον νομάρχη για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων κατά της εταιρείας, την άμεση σύναψη σύμβασης με αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων για την απομάκρυνση των βαρελιών και κατασκευή στεγασμένου χώρου σε στεγανό δάπεδο, για την προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων στον χώρο του βαφείου.

Αν τα αποτελέσματα των αναλύσεων του «Δημόκριτου» δείξουν υψηλά επίπεδα συγκεντρώσεων PCB’s στα δείγματα εδάφους, η εταιρεία θα υποχρεωθεί να υποβάλει σχετική μελέτη για την εξυγίανση και αποκατάσταση του χώρου.

[econews]