promotional banner

'Ερευνα αποκαλύπτει τη σχέση χαμηλής χοληστερόλης και καρκίνου


Τα χαμηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν σημάδι ύπαρξης καρκίνου παρά αιτία-όπως θεωρούσαν ορισμένοι ερευνητές-και άντρες με χαμηλή χοληστερόλη έχουν στην πραγματικότητα χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, αναφέρουν δυο νέες έρευνες.

Οι δυο έρευνες, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’, ρίχνουν φως στο ρόλο χοληστερόλης και καρκίνου.

Από χρόνια ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι άνθρωποι με χαμηλή ολική χοληστερόλη φαίνεται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Αυτό ήταν ανησυχητικό, καθώς η ύπαρξη χαμηλής χοληστερόλης και ιδιαίτερα της ‘κακής’ LDL χοληστερόλης έχει φανεί πως προστατεύει έναντι καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο Δρ. Δημήτρης Αλμπάνης, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η έρευνα αποκαλύπτει πως χαμηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης μπορεί να προκύπτουν από αδιάγνωστο καρκίνο.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής, υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης φαίνεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο.

Η έρευνα διήρκεσε 18 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 30.000 άντρες καπνιστές Είναι η μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια του είδους της. Στο διάστημα αυτό 7.545 άντρες εμφάνισαν καρκίνο. Οι άντρες με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης-κάτω από 230 mg/dl εμφάνιζαν 18% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου-όσο και σε προηγούμενες έρευνες.

Όταν εξαίρεσαν καρκίνους που συνέβησαν τα πρώτα εννέα χρόνια της έρευνας, ο κίνδυνος αυτός εξαφανίστηκε.

Όπως δήλωσε ο κ. Αλμπάνης, το εύρημα αυτό στηρίζει την ιδέα ότι το χαμηλότερο επίπεδο χοληστερόλης που εντόπισαν ως πιθανό παράγοντα κινδύνου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το αποτέλεσμα αδιάγνωστου καρκίνου.

Επιπλέον οι ερευνητές παρατήρησαν ότι άντρες με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL ή ‘καλής’ χοληστερόλης είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Ο Δρ. Αλμπάνης δήλωσε ότι η θεωρία ότι υψηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από τον καρκίνο είναι νέα και χρειάζεται να επιβεβαιωθεί με νέες έρευνες, ιδιαίτερα σε γυναίκες.

Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 5.000 Αμερικανούς άντρες, με επικεφαλής την Elizabeth Platz του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, ανακάλυψε σχέση μεταξύ χαμηλής χοληστερόλης και χαμηλότερου κινδύνου για επιθετικό καρκίνο του προστάτη σε 5.586 άντρες ηλικίας άνω των 55 ετών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν οι άντρες είχαν ολική χοληστερόλη χαμηλότερη από 200 mg/dl αντιμετώπιζαν σχεδόν 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Δεν είναι σαφές αν η λήψη στατινών θα μπορούσε να βοηθήσει άντρες με καρκίνο του προστάτη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί, δήλωσε ο Platz.

[Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention / iatronet]