promotional banner

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επικίνδυνα για θάνατο από καρδιαγγειακά


Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο λόγω καρδιαγγειακών νόσων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο Dr. Annamari Kilkkinen, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Ελσίνκι, συνέκρινε τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα εθελοντών με θανάτους από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε 2.817 άντρες και 3.402 γυναίκες.

Στην αρχή της έρευνας, οι συμμετέχοντας ήταν 49 ετών κατά μέσον όρο και δεν εμφάνιζαν συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου.

Στα 27 χρόνια που μεσολάβησαν, 640 από τους συμμετέχοντες πέθαναν από καρδιακή νόσο και 293 από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν τα υψηλοτέρα επίπεδα βιταμίνης D, όσοι είχαν τα χαμηλότερα αντιμετώπιζαν 25% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε ο Kilkkinen.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρατηρήθηκε ιδιαίτερα εμφανής σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο. Όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με αυτούς που είχαν τα υψηλότερα. Η σχέση αυτή δεν άλλαξε σημαντικά ούτε όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, δημογραφικοί παράγοντες, η πρόσληψη αλκοόλ, το κάπνισμα, η άσκηση και η εποχή λήψης της συγκεκριμένης βιταμίνης.[American Journal of Epidemiology / iatronet]