promotional banner

EcoNews (27/01/2010) - Περιβαλλοντολογικό Δελτίο


Διαβάστε όλη την επικαιρότητα για τα περιβαλλοντολογικά θέματα και όχι μόνο!

1. Νέα αναβολή της δίκης για τον Ασωπό

Για τις 27 Οκτωβρίου 2010 αναβλήθηκε εκ νέου την Τετάρτη η δίκη των 15 βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή του Ασωπού. Η δίκη αναβλήθηκε για άλλη μια φορά καθώς 4 από τις επιχειρήσεις δήλωσαν κόλλημα.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο αλλά είχε πάρει αναβολή.

Οι επιχειρήσεις αυτές διώκονται για ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, που σύμφωνα με νομικούς κύκλους τιμωρείται με βαρύτατες ποινές που φτάνουν έως και 10 χρόνια κάθειρξη.[ΣΚΑΪ]

2.Μόρνος: υπερδιπλασιάστηκαν τα αποθέματα νερού

Υπερδιπλασιάστηκαν τα αποθέματα νερού στο Μόρνο, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΕΥΔΑΠ (20 Ιανουαρίου 2010), το σύνολο των διαθέσιμων υδάτων στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν το λεκανοπέδιο της Αττικής, έχει ξεπεράσει τα 800 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ενώ πέρυσι την ίδια ημερομηνία ήταν λίγο πάνω από 500 εκατ. κυβικά.

Η εν λόγω άνοδος που παρατηρήθηκε, οφείλεται στην αύξηση των βροχοπτώσεων.

Εκτός από το Μόρνο, αυξήθηκαν τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μαραθώνα και στον ποταμό Εύηνο.

Μελανό σημείο, στην πορεία αύξησης των αποθεμάτων του λεκανοπεδίου αποτελεί η Υλίκη, η πορεία της οποίας θα ήταν πιθανότατα πολύ καλύτερη, εάν (σύμφωνα με τις καταγγελίες), δεν διοχετεύονταν μεγάλες ποσότητες υδάτων στον Ασωπό την προηγούμενη περίοδο, ώστε να πέσουν στις επίσημες μετρήσεις τα ποσοστά της μόλυνσης από τις παρακείμενες βιομηχανίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις ετήσιες βροχοπτώσεις, το ύψος της βροχής που καταγράφηκε σε πολλές περιοχές το 2009, ήταν το υψηλότερο εδώ και δεκαετίες.[econews]

3.Λίμνη Κορώνεια: τραγική η κατάσταση που επικρατεί

Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Κορώνειας είναι τραγική. Εκτός από τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν, η λίμνη έχει μετατραπεί σε βάλτο, οι γεωτρήσεις έχουν διαλύσει τον υδροφόρο ορίζονται και η ρύπανση έχει καταστρέψει τα πάντα στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Επίσης, καταγράφεται έντονο πρόβλημα κατασπατάλησης νερού, το οποίο θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στο οικοσύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι άνθρωποι του φορέα διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών, επισημαίνουν πως το 90% των καλλιεργειών καλαμποκιού και μηδικής που φυτεύονται στην Κορώνεια ποτίζονται με καρούλια…

Εκτός από τις υδροβόρες καλλιέργειες, έρχονται και οι απαράδεκτες μέθοδοι ποτίσματος να εξαφανίσουν και την τελευταία σταγόνα.

Η κ. Ανθή Βαφειάδου, γεωπόνος του φορέα διαχείρισης, δήλωσε ότι η μέθοδος ποτίσματος με καρούλια, έχει πολύ μεγάλες απώλειες, περισσότερες από 50%, ανάλογα με τις συνθήκες και τον τρόπο εφαρμογής (αν έχει αέρα το κανόνι, ποτίζει το χωράφι του γείτονα ή το δρόμο, αν το πότισμα γίνεται κατά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, υπάρχει μεγάλη εξάτμιση και ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζει ομοιόμορφο πότισμα). Ο γεωργικός τομέα στη χώρα, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού.

Τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που πρέπει να εφαρμοστούν στην περιοχή της Κορώνειας καθυστερούν πολλά χρόνια, διατηρώντας τις υδροβόρες καλλιέργειες, ως μόνη εναλλακτική λύση για τους αγρότες της περιοχής.

Παράλληλα, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων, δεν επιτρέπει το κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων στην περιοχή και είναι μία από τις παραμέτρους για τις οποίες η χώρα, κινδυνεύει να χάσει τα κοινοτικά κονδύλια στο πλαίσιο του master plan (στρατηγικό σχέδιο) για τη σωτηρία της λίμνης, αλλά και να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απειλή προστίμων.[econews]

4.Αττική χωρίς σκουπίδια με το ελάχιστο κόστος

Σήμερα, που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης, τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), η Greenpeace, το WWF και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS επεξεργάστηκαν και καταθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση με τον τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική», και προσδοκούν να δρομολογηθεί η οριστική λύση στο πρόβλημα «Σκουπίδια» της Αττικής με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Η πρόταση κατατίθεται για να δρομολογηθούν, έστω και καθυστερημένα, οι απαιτούμενες δράσεις και οι υποδομές, ώστε αφενός να απαντήσουμε πειστικά στην απογοητευτική και δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Αττική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου να συμβάλλει και η Αττική, στο σημαντικό βαθμό που της αναλογεί, στις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στη σχετική Κοινοτική νομοθεσία. Στόχος του προτεινόμενου Σχεδίου είναι η δρομολόγηση και εφαρμογή θεσμικών μέτρων και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, πάνω στον κεντρικό άξονα Πρόληψη - Επαναχρησιμοποίηση – Κομποστοποίηση – Ανακύκλωση των απορριμμάτων, αντί άλλων επικίνδυνων και ακριβών τεχνολογιών και μεθόδων διαχείρισης, όπως π.χ. η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων ή ο συνδυασμός της με τη βιολογική ξήρανση.

Συγκεκριμένα προτείνονται: α) Θεσμικά μέτρα, που θα διευκολύνουν και επιταχύνουν την ανακύκλωση και εναλλακτική διαχείριση, όπως η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και η εφαρμογή δικαιότερων τρόπων χρέωσης των ΟΤΑ για τους ΧΥΤΑ και των δημοτικών τελών για τους δημότες, β) Kαλύτερη λειτουργία των υπαρχόντων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και για την δημιουργία νέων ΣΕΔ, γ) Δράσεις και υποδομές χαμηλού κόστους για την υποστήριξη και ενθάρρυνση της πρόληψης και της ανακύκλωσης, όπως η δημιουργία 25 Κέντρων Ανακύκλωσης (ΚΑ), η τοποθέτηση ενός ξεχωριστού κάδου για το χαρτί και η δρομολόγηση της οικιακής κομποστοποίησης, δ) Δράσεις για την προετοιμασία των ΟΤΑ για την κομποστοποίηση, ε) Η δημιουργία τριών μεγάλων και δέκα μικρών μονάδων κομποστοποίησης, στα πλαίσια του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού και στ) Η υλοποίηση προγράμματος ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για την επιτυχία των προηγούμενων.

Αυτό το σχέδιο για την Αττική αποτελεί στην ουσία την εξειδίκευση του Στρατηγικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, που είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2009 οι ίδιες περιβαλλοντικές οργανώσεις και αφορούσε όλη την Ελλάδα.

Το προτεινόμενο μοντέλο για την Αττική έχει τα εξής χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα:

* Δρομολογεί πολύπλευρες και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, θεσμικά μέτρα, δράσεις και τεχνικές λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με στόχο την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
* Είναι ρεαλιστικό και μπορεί να υλοποιηθεί στο σύνολό του μέσα στην ερχόμενη πενταετία ή το πολύ επταετία. Η ανάπτυξη της ανακύκλωσης σε περισσότερους από 650 ΟΤΑ στην Ελλάδα σε ελάχιστα έτη, πείθει και τους πιο κακόπιστους, ότι και αυτό το Σχέδιο μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση από τους αρμόδιους φορείς.
* Έχει το μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος. Εξοικονομεί πρώτες ύλες και ενέργεια (περισσότερο από όλα τα σενάρια διαχείρισης). Δεν παράγει τοξικά απόβλητα (όπως π.χ. η καύση) και δεν απαιτεί χώρο ταφής τοξικών, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει στην Αττική.
* Το συνολικό κόστος επένδυσης του προτεινόμενου Σχεδίου για την Αττική εκτιμάται σε 119 εκατ. € και είναι ασύγκριτα πιο οικονομικό (περίπου 6-10 φορές οικονομικότερο) σε επενδυτικό και λειτουργικό κόστος σε σχέση με άλλες τεχνολογικές επιλογές, που συμπεριλαμβάνουν τη βιολογική ξήρανση και τη θερμική επεξεργασία (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση). Οποιαδήποτε ακριβότερη από το προτεινόμενο Σχέδιο επιλογή θα επιβαρύνει σημαντικά τα μελλοντικά δημοτικά τέλη των ΟΤΑ και τους δημότες. Σήμερα με την δυσμενή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας το Σχέδιο που προτείνουν οι 4 ΜΚΟ είναι πολύ περισσότερο αναγκαίο.
* Η υλοποίηση του προτεινόμενου Σχεδίου μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία πενταετία και να χρηματοδοτηθεί από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις (βλέπε τον αναλυτικό πίνακα) με μια συνολική χρηματοδότηση της τάξης των 24 εκατ. € ετησίως για τα επόμενα 5 έτη.
* Δημιουργεί περισσότερες από 2.370 άμεσες νέες θέσεις εργασίας σταθερής απασχόλησης και τουλάχιστον άλλες 1.420 έμμεσες νέες θέσεις απασχόλησης και συμβάλλει σημαντικά στην Πράσινη Ανάπτυξη και Οικονομία σε αρκετές περιοχές της Αττικής.
* Απαντά με τον καλύτερο τρόπο (και μάλιστα περισσότερο από το βαθμό που αναλογεί στην Αττική) στις σημερινές και μελλοντικές νομικές υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
* Θέλει τους πολίτες ενεργούς συμμέτοχους στη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.
* Μπορεί να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής και υποστήριξης, τόσο από πλευράς κοινωνίας, όσο και από τους ΟΤΑ και τα εθνικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης – ΣΕΔ.


Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα απαιτεί έναν ουσιαστικό και ειλικρινή δημόσιο διάλογο. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF και Δίκτυο Μεσόγειος SOS καταθέτουν τις προτάσεις τους και καλούν τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και όλους τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν σε αυτό το δημόσιο διάλογο. Η λύση του προβλήματος των απορριμμάτων δεν μπορεί να περιμένει άλλο και εάν δεν δρομολογηθεί σήμερα με τον φιλικότερο προς το περιβάλλον και οικονομικότερο τρόπο, αύριο θα διαμαρτυρόμαστε για το τεράστιο κόστος που θα πρέπει να πληρώσουμε σε πρόστιμα και σε ακριβή διαχείριση. Αλλά τότε, θα έχουμε χάσει την ευκαιρία.

Η προοπτική για ΑΤΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ είναι στο χέρι μας.[GREENPEACE]

5.Μεσογειακή φώκια εμφανίστηκε στη Ρόδο

H εταιρεία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, Mom, ειδοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, από τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου, για μια μεσογειακή φώκια η οποία έκανε την εμφάνισή της στο λιμάνι Αγίου Παύλου στη Λίνδο της Ρόδου.

Η Monachus monachus παρατηρήθηκε αρχικά να είναι μέσα σε μια βάρκα, η οποία ήταν αραγμένη στο λιμάνι ,όπου και έμεινε εκεί για αρκετές ώρες, ενώ στη συνέχεια και μόλις έπεσε ο ήλιος βούτηξε στη θάλασσα.

Την επόμενη μέρα, η ομάδα του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου η οποία βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την ομάδα διάσωσης της MOm, παρατήρησε και πάλι ότι το ίδιο ζώο επέστρεψε στο σημείο όπου και πρωτοεμφανίστηκε.

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ζώο εμφάνισε από την πρώτη στιγμή μια ιδιαίτερη συμπεριφορά (κοντινή προσέγγιση ανθρώπων, εμφάνιση σε κατοικημένες περιοχές) προβλημάτισε τους ειδικούς της MOm, αν πρόκειται για ένα ζώο που προ τετραετίας περιθάλφθηκε από Τουρκικούς Φορείς και που απελευθερώθηκε επανειλημμένα στις Τουρκικές ακτές.

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι πρόκειται για ένα απειλούμενο άγριο ζώο, και για το λόγο αυτό έχουν δοθεί οδηγίες προς τις τοπικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία του ζώου και την ασφάλεια των πολιτών, κρατώντας τους ανθρώπους μακριά του, αφού υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού τους.

Οι ειδικοί της περιβαλλοντικής οργάνωσης θα μεταβούν άμεσα στη περιοχή για να παρακολουθήσουν το ζώο τα επόμενα 24ωρα και να εκτιμήσουν σε βάθος την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αλλά και την συμπεριφορά του προκειμένου να συντονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τις εθνικές και τοπικές αρχές.[mom]

6.Ο βασιλιάς των τρωκτικών ζύγιζε έναν τόνο

Μέσα σε ένα κουτί ξεχασμένο για χρόνια σε μουσείο Φυσικής Ιστορίας, παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τα απολιθώματα ενός ζώου που έμοιαζε με διασταύρωση ποντικού με ιπποπόταμο. Με βάρος που πρέπει να ξεπερνούσε τον ένα τόνο, πρόκειται για το μεγαλύτερο τρωκτικό που έχει βρεθεί ποτέ.

Το γιγάντιο τρωκτικό ζούσε πριν από 4 εκατ. χρόνια στη Νότιο Αμερική, η οποία τότε δεν είχε ακόμα ενωθεί με τη Βόρειο Αμερική. Σε μια προϊστορική εκδοχή του «Τομ και Τζέρυ», το τρωκτικό ίσως γινόταν βορά στα σπαθόδοντα αιλουροειδή με τα οποία μοιραζόταν την ήπειρο. Το νέο είδος, Josephoartigasia monesi, είναι λιγότερο συγγενικό με το ποντίκι και περισσότερο με το ινδικό χοιρίδιο και τον σκαντζόχοιρο. Τα κοπτήρες του απολιθωμένου κρανίου -το υπόλοιπο σώμα δεν βρέθηκε- έχουν μήκος αρκετά εκατοστά, είναι όμως αναλογικά πιο κοντοί σε σχέση με άλλα τρωκτικά. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το τρεφόταν κυρίως με τρυφερούς βλαστούς, ίσως και φρούτα, στις ακτές ποταμών ή λιμνών μέσα στο δάσος. «Η συμπεριφορά του ήταν πιθανώς παρόμοια με σημερινά τρωκτικά που ζουν κοντά στο νερό, όπως οι κάστορες, που μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στην ξηρά και το νερό» σχολιάζει ο Αντρες Ρίντερκνεχτ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Ανθρωπολογίας της Ουρουγουάης. Τα απολιθώματα βρέθηκαν στην Ουρουγουάη και δωρήθηκαν στο μουσείο πριν από δύο δεκαετίες, μέχρι σήμερα όμως δεν είχαν μελετηθεί. Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο βρετανικό Proceedings of the Royal Society Β. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ βάρους είναι ο προϊστορικός φοβερόμυς, που ζούσε στη Βενεζουέλα και ζύγιζε περίπου το μισό από ό,τι ο J.monesi. Το μεγαλύτερο σημερινό τρωκτικό είναι το καπιμπάρα, επίσης στη Νότιο Αμερική, με βάρος έως και 65 κιλά.[in.gr]

7.Πρόταση για κοινοτικό φόρο στους ρύπους


Πρόταση Οδηγίας για τη θέσπιση ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού φόρου στις ρυπογόνες μορφές ενέργειας προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου απαιτεί ομοφωνία των "27" και στο παρελθόν, σε παρόμοια συζήτηση, πολλές χώρες μέλη είχαν απορρίψει αυτή την ιδέα.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου απαιτεί ομοφωνία των "27" και στο παρελθόν, σε παρόμοια συζήτηση, πολλές χώρες μέλη είχαν απορρίψει αυτή την ιδέα.

Σήμερα όμως με την κρίση και με την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων με νέες μορφές φορολόγησης για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους τους, οι κυβερνήσεις που τότε αντιδρούσαν δεν πρέπει να αποκλείεται να έχουν αλλάξει γνώμη και να θέλουν πλέον την επιβολή φόρου στα καύσιμα με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Κομισιόν έχει βάσιμες ελπίδες να πιστεύει ότι η απόφαση για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου θα μπορούσε να ληφθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο εφέτος.[ΣΚΑΪ]

8.WWF: άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της βιοποικιλότητας

Το WWF καλεί την ΕΕ, να ηγηθεί των διεθνών διαπραγματεύσεων, υιοθετώντας ένα φιλόδοξο και ξεκάθαρο στόχο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδας της, η εν λόγω περιβαλλοντική οργάνωση.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, εκτιμάται ότι από το 2050 η απώλεια της βιοποικιλότητας θα κοστίζει ετησίως περίπου 1.1τρις ευρώ ή περίπου 4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Τους επόμενους μήνες, τα κράτη μέρη της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, θα κληθούν να εκτιμήσουν τον στόχο για την απώλεια της βιοποικιλότητας που είχε τεθεί για το 2010 (και δεν επιτεύχθηκε) και να συμφωνήσουν σε ένα νέο όραμα και στόχους για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο αναθεωρημένου Στρατηγικού Σχεδίου για τη Σύμβαση.

Ο διεθνής διάλογος για το εν λόγω θέμα, αναμένεται να κορυφωθεί στην 10η Συνδιάσκεψη της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα, που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2010 στην Ιαπωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τέσσερις διαφορετικές επιλογές για τον στόχο διατήρησης της βιοποικιλότητας μετά το 2010, οι οποίες διαφοροποιούνται ως προς τον βαθμό φιλοδοξίας τους.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ, αναγνωρίζει ότι η βιοποικιλότητα αποτελεί το «φυσικό κεφάλαιο» του πλανήτη, «αντιμετωπίζει σημαντικές απειλές» και ότι «μαζί με την κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες περιβαλλοντικές απειλές, η οποία θα οδηγήσει και σε σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις».

«Ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας είναι 100 με 1000 φορές μεγαλύτερος από τους ρυθμούς της φυσικής εξέλιξης. Δεν έχουμε περιθώριο για εναλλακτικά σενάρια και διφορούμενες κουβέντες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει τον μέγιστο βαθμό φιλοδοξίας αλλά και ευθύνης ώστε να εγγυηθεί ότι το φυσικό κεφάλαιο μας θα διατηρηθεί, συνεχίζοντας να μας παρέχει κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Αντρέας Μπαουμίλερ, υπεύθυνος πολιτικής για τη βιοποικιλότητα στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.

Το WWF καλεί την Ισπανική Προεδρία να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση προς μία πρωτοποριακή πολιτική βιοποικιλότητας η οποία να περιλαμβάνει:

-έναν φιλόδοξο, μετρήσιμο στόχο με επιμέρους στόχους ανά τομέα πολιτικής (π.χ. γεωργία, αλιεία, δασική πολιτική κοκ), με συγκεκριμένους δείκτες που να μπορούν να παρακολουθούνται και να εγγυάται ότι οι στόχοι τηρούνται

-περισσότερους στοχευμένους οικονομικούς πόρους για την προστασία της φύσης και ειδικότερα για την προστασία και τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000

-την απαραίτητη ενσωμάτωση της προστασίας της βιοποικιλότητας σε όλες τις σχετικές πολιτικές (π.χ. ενέργειας και κλιματικής αλλαγής).[WWF]

9.Η Τίνα Μπιρμπίλη προωθεί νομοσχέδιο για τα ποδήλατα


Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για το ποδήλατο, με επιστολή της προς τα μέλη της ανοικτής συνέλευσης ποδηλατών, «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ».

Η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το σχέδιο «Αθήνα 2014» για την ανάπλαση της πρωτεύουσας, θα έχει οφέλη και για τους ποδηλάτες.

Επίσης, πρόσθεσε ότι προωθείται η κατασκευή ποδηλατοδρόμου, που θα εκτείνεται από την Κηφισιά μέχρι το Φάληρο.

«Υπάρχει μπροστά μας πολλή δουλειά. Είναι αναγκαίο να ασκηθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για την πολεοδομία και την κινητικότητα και το υπουργείο είναι αποφασισμένο να το κάνει» σημείωσε στην επιστολή της.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι πολλές από τις προτάσεις της ομάδας ποδηλατών, θα ενσωματωθούν στο σχετικό νόμο.
Οι ποδηλάτες ζητούν, μεταξύ άλλων, να επιτραπεί η μεταφορά των ποδηλάτων από το Μετρό, να υλοποιηθεί δίκτυο ποδηλατοδρόμων και να αλλάξει ο ΚΟΚ, τον οποίο χαρακτηρίζουν αναχρονιστικό.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, δεσμεύτηκε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν θα αφορά μόνο την πρωτεύουσα, αλλά και τα προβλήματα κάθε ελληνικής πόλης.

«Είναι τα ίδια, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, αυτών που παράγει το μοντέλο της Αθήνας», τόνισε η ίδια.

«Προβλέπω ότι η συνάντηση που σύντομα θα έχουμε, θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικότερα τις βάσεις συνεργασίας μας, η οποία θα είναι για το υπουργείο πάρα πολύ σημαντική», καταλήγει η υπουργός στην επιστολή της.[econews]

10.Missy: η πρώτη γάτα με τεχνητό γόνατο!

Οι κτηνίατροι την θεωρούσαν ετοιμοθάνατη,μετά από χτύπημα από αυτοκίνητο αλλά η Missy ανέρρωσε με τη βοήθεια μιας καινοτόμας εγχείρησης μέσω της οποίας ξαναφτιάχτηκαν οι γοφοί της και της έβαλαν ένα ειδικά φτιαγμένο μεταλλικό σύνδεσμο! Η οχτάχρονη γατούλα έμεινε για 2 μέρες χτυπημένη,πίσω από ένα θάμνο, με το ένα πόδι της σπασπένο σε 8 μέρη και το άλλο με το γόνατο τελείως βγαλμένο από τη θέση του! Η ιδιοκτήτρια της από το Δυτικό Σάσεξ,άκουσε την αδύναμη φωνούλα της και την βρήκε.

Ο Noel Fitzpatrick είναι ο κτηνίατρος που εγχείρησε το ζώο και επέλεξε αντί για την ευθανασία να προσπαθήσει να της φτιάξει ένα τεχνητό γόνατο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.Ο ακρωτηριασμός δεν θα βοηθούσε καθώς το άλλο ποδαράκι της είχε σπάσει σε 8 σημεία. Το δέρμα και οι τένοντες στο πίσω μέρος του ποδιού αυτού είχαν καταστραφεί λόγω της αιμορραγίας και άφηναν το κόκκαλο ακάλυπτο! Ο κτηνίατρος δημιούργησε εμφυτεύματα μαζί με τον καθηγητή Gordon Blunn και τον υπεύθυνο από εταιρία εμφυτευμάτων Jay Meswania, οι οποίοι στηρίχθηκαν στην ακτινογραφία και τις διαστάσεις της γάτας!

Το πιο δύσκολο ήταν να γίνουν ''μινιατούρες'' τα εμφυτεύματα και να ενωθούν οι τένοντες λέει ο κτηνίατρος. Η εγχείρηση διήρκησε 2.5 ώρες.[adespoto.gr]

11.WWF: οι τίγρεις στη Κίνα απειλούνται με εξαφάνιση


Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) προειδοποιεί ότι οι τίγρεις που υπάρχουν σήμερα στη Κίνα, απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω της λαθροθηρίας και της καταστροφής του φυσικού τους βιότοπου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP.

«Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, οι τίγρεις θα εξαφανιστούν», δήλωσε ο Zhu Chunquan διευθυντής συντήρησης της βιοποικιλότητας στη WWF της Κίνας.

Ο Zhu Chunquan τόνισε ότι η Κινεζική Κρατική Υπηρεσία Δασών (SFA) εκτιμά ότι σήμερα ο πληθυσμός της τίγρης ανέρχεται στα 50 περίπου άτομα.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο η WWF εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η λαθροθηρία καθώς και άλλες απειλεές, τότε σε περίπου 30 χρόνια θα έχει εξαλειφθεί τελείως το εν λόγω είδος», επισήμανε ο Chunquan.

Η SFA ανακοίνωσε ότι περίπου 20 τίγρεις της Σιβηρίας ζουν στα βορειοανατολικά της Κίνας, 20 τίγρεις της Βεγγάλης στο Θιβέτ και 10 τίγρεις της Ινδοκίνας στα νοτιοδυτικά.

«Όσον αφορά τη τίγρη της Νότιας Κίνας, εκτιμάται ότι έχει εξαφανιστεί στα τέλη της δεκαετίας του ΄70», πρόσθεσε ο Chunquan.

Περίπου 3,200 τίγρεις υπάρχουν σε ολόκληρο το πλανήτη, αναφέρει στην ιστοσελίδας της η WWF και την κατατάσσει στην κορυφή της λίστας της με τα πρώτα 10 είδη που απειλούνται περισσότερο με εξαφάνιση.

Υπάρχουν αναφορές για μεγάλη ζήτηση τμημάτων του σώματος των εν λόγω ζώων όπως νύχια, δέρμα και κόκκαλα σε Κίνα, Ταιβάν και Κορέα.

Αν και έχει απαγορευτεί, το εμπόριο οστών και άλλων τμημάτων του σώματος των εν λόγω ζώων στη Κίνα από το 1993, η πρόκληση της λαθροθηρίας και του παράνομου εμπορίου παραμένει ακόμα.

Το περασμένο Δεκέμβριο καταδικάστηκε ένας άνθρωπος που σκότωσε μια ινδονησιακή τίγρη σε 12 χρόνια φυλάκισης.[econews]

12.GREENPEACE: Τι μπορείς να κάνεις

Πριν αγοράσεις κάποιο προϊόν διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες με τα ψιλά γράμματα. Αν βρεις μεταλλαγμένο προϊόν σημείωσε τη μάρκα, το όνομα του παραγωγού, τη διεύθυνση του σούπερ-μάρκετ και την ημερομηνία που το εντόπισες, και ενημέρωσέ μας σχετικά (cnetwork@greenpeace.org). Επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του σούπερ-μάρκετ και απαίτησε να μην εμπορεύονται μεταλλαγμένα προϊόντα. Αν αγοράσεις κατά λάθος κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν, επίστρεψέ το και ζήτησε την αντικατάστασή του από μη-μεταλλαγμένο.
Μην ξεχνάς! Η σήμανση των προϊόντων ζωικής προέλευσης δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής όταν αγοράζει κρέας, κοτόπουλο, γάλα, τυρί, αβγά ή ψάρι δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς. Για να καλύψουμε αυτό το κενό στην ενημέρωση του καταναλωτή, δημοσιεύουμε τακτικά τον Οδηγό Καταναλωτών για τα ζωικά προϊόντα στην ελληνική αγορά.

Υπάρχει κάποιο προϊόν με μεταλλαγμένα συστατικά αυτή τη στιγμή στην αγορά;

Με τη βοήθεια των εθελοντών και των υποστηρικτών μας, έχουμε εντοπίσει στην ελληνική αγορά τρόφιμα με σήμανση για μεταλλαγμένα. Έχουμε επικοινωνήσει με τις εταιρίες εισαγωγής (αν πρόκειται για προϊόντα εισαγωγής) και διακίνησής τους, και έχουμε ζητήσει την άμεση απόσυρσή τους.

Ζήτησε κι εσύ την απόσυρση των προϊόντων με μεταλλαγμένα συστατικά

Η Greenpeace κάνει συχνά δειγματοληπτικούς ελέγχους και αναλύσεις σε ανεξάρτητα εργαστήρια, για να εξακριβώσει αν υπάρχουν προϊόντα με μεταλλαγμένα συστατικά στην αγορά που δεν το αναγράφουν, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. Οι αναλύσεις αυτές είναι δυνατές μόνο με τη δική σου βοήθεια.

Υποστήριξε τη δράση μας [GREENPEACE]