promotional banner

Πλαστική Προσώπου ή face-lift;


Γράφει ο Παναγιώτης Ν. Μάνταλος
Πλαστικός Χειρουργός

Το Face – Lift ή ρυτιδοπλαστική είναι μια επέμβαση στο πρόσωπο η οποία αποκαθιστά προβλήματα που παρουσιάζονται κυρίως με την πάροδο του χρόνου αλλά και μετά από: απώλεια βάρους. Τέτοια προβλήματα είναι ηχαλάρωση του λαιμού, η πτώση των παρειών, με αποτέλεσμα τις έντονες χειλοπαρειακές αύλακες, η πτώση των κροτάφων και η χαλάρωση των βλεφάρων.

Τέτοια προβλήματα μπορούμε να δούμε κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά καμιά φορά και σε μικρότερες κυρίως μετά από απώλεια βάρους. Άρα δε μπορούμε να πούμε με σαφήνεια από ποια ηλικία και μετά χρειάζεται κάποιος ένα Face-lift. Μοναδική ένδειξη για την επέμβαση είναι όταν υπάρχουν τα παραπάνω προβλήματα.

Συχνά ασθενείς ηλικίας 40-45 ετών μπορεί να παρουσιάζουν ένα δέρμα κουρασμένο με λεπτές ρυτίδες κυρίως γύρω από το στόμα αλλά και τα μάτια με ίσως κάποια πτώση ων φρυδιών και με έντονες ρυτίδες έκφρασης.

Μεγάλη σειρά επεμβατικών ή μη τεχνικών εφαρμόζονται προκειμένου να δοθούν λύσεις σε τέτοια προβλήματα. Είναι ευεργητική στις περιπτώσεις αυτές η χρήση των Lasers αν θέλουμε να προκαλέσουμε ένα peeling (fractional) ή να εξαφανίσουμε πανάδες και δυσχρωμίες (παλμικό φως).

Η Βουτουλινική τοξίνη μπορεί να προκαλέσει πρόσκαιρη (6-8 μήνες) παράλυση ορισμένων μη μυϊκών μυών εξαφανίζοντας τις βαθιές ρυτίδες έκφρασης στο μεσώφριο, στο μέτωπο και στο πόδι της χήνας. Διάφορα ενέσιμα υλικά (υαλουρονικό οξύ) μπορούν να γεμίσουν βαθιές ρυτίδες. Οι ραδιοσυχνότητες έχουν επίσης θέση στην αντιμετώπιση των συνεπειών του χρόνου.

Όλα τα παραπάνω θα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα εφόσον εφαρμοστεί η καταλληλότερη θεραπεία που είναι απαραίτητη μετά από συμβουλή ενός πλαστικού χειρουργού. Η απόφαση για χειρουργική αντιμετώπιση της χαλάρωσης θα πρέπει επίσης να είναι του πλαστικού χειρουργού.

Το face-lift σαν χειρουργική τεχνική περιλαμβάνει αποκατάσταση της περιτονίας των μυών, της χαλάρωσης του δέρματος στο λαιμό και τις παρειές. Η συνολική πλαστική προσώπου σχεδόν πάντα περιλαμβάνει την ανόρθωση των κροτάφων και την βλεφαροπλαστική. Οι τελευταίες επεμβάσεις μπορούν να είναι και ξεχωριστές επεμβάσεις ανάλογα με τις ανάγκες της ασθενούς.

Εφόσον οι χειρουργικές τεχνικές εφαρμοστούν σωστά από τον χειρουργό, τα χαρακτηριστικά της ασθενούς δεν αλλοιώνονται. Η προσεκτική παρασκευή των περιτονιών, των μυών του προσώπου και η επανατοποθέτησή τους στη σωστή θέση προσφέρει ένα νεανικό και ζωντανό στις εκφράσεις πρόσωπο.

Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρο αφού η χαλάρωση συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν. Έτσι μπορούμε μόνο να πούμε ότι μια ασθενής πιθανώς να χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση πιο σύντομα από μια άλλη ανάλογα με την τάση που έχει να χαλαρώνει. Έχουμε παρατηρήσει ότι οι γυναίκες που παρουσίασαν προβλήματα χαλάρωσης σε μικρή ηλικία πιο πιθανά θα χρειαστούν στο μέλλον (μια δεκαετία) ένα δεύτερο face-lift.

Οι τομές που παρουσιάζονται μετά από ένα facelift είναι γύρω από τα αυτιά και συνεχίζονται μέσα στο τριχωτό αλλά σπάνια είναι εμφανείς μετά από ένα χρόνο. Οι τομές στα βλέφαρα σπάνια διακρίνονται μετά από ένα μήνα. Ο χειρουργικός χρόνος, είναι περίπου δυόμιση έως τρεις ώρες.

Η ασθενής όπως σε όλες τις επεμβάσεις πρέπει να προσέλθει στο νοσοκομείο νηστική και να μην έχει πιει ούτε νερό τις τελευταίες 6 ώρες. Σημειώνεται ότι δεν πρέπει να έχει λάβει κανένα είδος αντιπηκτικής αγωγής τις τελευταίες 4 μέρες (ασπιρίνη κλ). Η νάρκωση η οποία συνήθως εφαρμόζεται είναι η γενική αναισθησία. Μπορεί όμως ένα face-lift να γίνει και με τοπική αναισθησία υποβοηθούμενη από μια μέθη.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται την ίδια μέρα και συχνά η ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο. Πρόκειται για μια επέμβαση με ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία διάρκειας 10-15 ημερών. Παυσίπονα σχεδόν ποτέ δε χρειάζονται. Το μετεγχειρητικό οίδημα σε μερικούς ασθενείς είναι έντονο και υπάρχουν μώλωπες στα βλέφαρα και το πρόσωπο. Την πρώτη μέρα τα βλέφαρα μπορεί να είναι μισάνοιχτα.

Την επόμενη όμως τα βλέφαρα κλείνουν ενώ οι μώλωπες πιθανόν να διαρκέσουν πέραν των 15 ημερών. Μετεγχειρητικά συνιστάται να χρησιμοποιούνται κολλύρια στα μάτια, αντιβιωτική αλοιφή στις τομές γύρω από τα αυτιά και χλιαρά επιθέματα στις παρειές (χαμομήλι) για 5 μέρες. Τα ράμματα αφαιρούνται την 5η μέρα ενώ από το τριχωτό παραμένουν για δέκα μέρες περίπου.

Επιπλοκές σπάνια παρατηρούνται αλλά από τις συχνότερες μπορεί να αναφερθούν το αιμάτωμα που παροχετεύεται συντηρητικά ενώ ακόμα πιο σπάνια η ασθενής μπορεί να χρειαστεί να παροχετευτεί χειρουργικά. Μικρή νέκρωση του δέρματος της παρειάς κοντά στην περιοχή των οβιων των αυτιών είναι πιθανή κυρίως στους καπνιστές και αυτό μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση. Το κάπνισμα απαγορεύεται ρητά αμέσως μετά το χειρουργείο για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Μια υπαισθησία στις παρειές και ένα ανεπαίσθητο υπολοιπόμενο οίδημα μπορεί να παραμείνει για 4 μήνες περίπου. Το ενδοσκοπικό ή υποπεριοστικό lift είναι τεχνικές που έχουν θέση στην πλαστική χειρουργική όμως αναφέρονται στην περιοχή του μετώπου και των κροτάφων.

Το υποπεριοστικό lift μπορεί να γίνεται σαν συνέχεια του ενδοσκοπικού lift ή της βλεφαροπλαστικής όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα κλασικό face-lift αφού οι τεχνικές αυτές δεν μπορούν να διορθώσουν την χαλάρωση του λαιμού και να αποκαταστήσουν το οβαλ του προσώπου. Σε κάθε περίπτωση ο χαρισματικός πλαστικός χειρουργός θα επιλέξει την τεχνική ή τον συνδυασμό των τεχνικών για να αποδώσει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Άλλες τεχνικές όπως aptos ή happy-lift αναφέρονται σε ειδικά ράμματα που εφαρμόζονται χωρίς χειρουργική τομή. Υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις ως προς την χρησιμότητα και την απόδοση των τεχνικών αυτών και δεν υπάρχουν συνεχή επιστημονικά αποτελέσματα από τις τεχνικές αυτές.[lifeMAG]