promotional banner

EcoNews (29/01/2010) - Περιβαλλοντολογικό Δελτίο


Πολλά τα θέματα σήμερα για τα Περιβαλλοντολογικά. Συνολικά 18 άρθρα συγκεντρώσαμε σήμερα στο δελτίο μας.


1.Η Τίνα Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους


Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Με την εν λόγω ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε περίπου δύο μήνες, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν ένα ποσό, ως «πράσινη αποζημίωση», το οποίο θα αντιστοιχεί στα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που έχει κλείσει παράνομα.

Το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί θα χρηματοδοτήσει μικρούς και μεγάλους χώρους πρασίνου, σε επίπεδο περιοχής ή ευρύτερα μέσα στην πόλη.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη σε δηλώσεις της, επανέλαβε την πρόθεση της να κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ανέστειλε τη ρύθμιση Σουφλιά, χαρακτήρισε την προηγούμενη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους ως αμιγώς εισπρακτικού χαρακτήρα που δεν αξιοποιείται προς όφελος του περιβάλλοντος.

Επίσης, η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι θα παγώσει την εκτός σχεδίου δόμηση, τονίζοντας ότι οι 5 ορεινοί όγκοι της Αττικής θα τεθούν σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.[econews]


2.Το νομοσχέδιο για τα καμένα της Αττικής υπερψηφίστηκε


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την προστασία των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων της Ανατολικής Αττικής, υπερψηφίστηκε στη Βουλή, με τις ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΛΑΟΣ, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Έπειτα από το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, όλοι οι βουλευτές εναρμονίστηκαν με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας τέθηκε από τον κ. Σαμαρά, ύστερα από τις διαφωνίες που εκφράστηκαν δημοσίως μεταξύ του τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Κώστα Μαρκόπουλου.

Στην εν λόγω ονομαστική ψηφοφορία, η αρχή του νομοσχεδίου συγκέντρωσε 243 θετικές ψήφους, 16 αρνητικές (από το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ) και 12 «παρών» από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε πως θα καταψηφίσει στο τέλος το νομοσχέδιο επί του συνόλου του.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, και ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κιλτίδης είχε εκφράσει έντονες διαφωνίες, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά τελικά οδηγήθηκε σε αναδίπλωση και δήλωσε ότι του αρκεί η καταψήφιση από πλευράς Ν.Δ. των άρθρων με τα οποία διαφωνούσε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι πιλοτικό και κατά την διαβούλευση που προηγήθηκε, έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των κοινωνικών φορέων που συμμετείχαν.[econews]


3.Ο Nicolas Sarkozy για το Κλίμα


Ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy πρότεινε ότι οι 28 χώρες που υπέγραψαν το προσχέδιο συμφωνίας στη Κοπεγχάγη (Copenhagen Accord), να συνεδριάζουν μια φορά το μήνα, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για την επόμενη Σύνοδο για το Κλίμα που θα γίνει το Νοέμβριο στο Μεξικό, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

«Η Γαλλία επιθυμεί να γίνονται μηνιαίες συναντήσεις με τους ηγέτες της ομάδας G28 από το Μάρτιο, στη Νέα Υόρκη ή στη Βόννη, για συζητηθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την επόμενη Σύνοδο στο Κανκούν», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο συμφωνίας της Κοπεγχάγης, επισήμανε ότι στο εν λόγω κείμενο, το οποίο χαρακτηρίστηκε σημαντικό βήμα αλλά όχι αρκετό, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα ποσοστά για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, έτσι ώστε να μην ανέβει η μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπου στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης αποφασίστηκε η διάθεση 28 δις δολαρίων από τις πλούσιες χώρες μέχρι το 2012.[econews]


4.Οικολόγοι-Πράσινοι στη Β.Α. Χαλκιδική για τα ζητήματα Μεταλλευτικής Δραστηριότητας


Περιοδεία στην περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής θα κάνει το Σάββατο 30 Ιανουαρίου ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος συνοδευόμενος με κλιμάκιο του κόμματος.

Η περιοδεία οργανώνεται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα:

* Επιτροπή Αγώνα Δήμου Παναγίας,
* Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης,
* Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων,
* Διαδημοτική Κίνηση Χαλκιδική SOS.

Κατά την περιοδεία θα πραγματοποιηθούν στάσεις στους οικισμούς Ολυμπιάδας, Στρατονίκης, Ιερισσού και Μεγάλης Παναγίας.

Στις στάσεις θα γίνουν συζήτησεις με τοπικούς παράγοντες, φορείς και πολίτες πάνω στα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία, αλλά και το νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος θα ζητήσει επισήμως από την εταιρεία να του επιτραπεί στον προσφορότερο δυνατό χρόνο η επίσκεψη στις υπόγειες στοές εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη και να ενημερωθεί σχετικά με τον τρόπο εξόρυξης και τα μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τον οικισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Μπλιώνης, 2310-266705[love4pets.gr]


5.Πράσινα κτίρια: να γίνουν επιτέλους πραγματικότητα


Η εφαρμογή του Κανονισμού για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) συνεπάγεται μικρότερες δαπάνες για θέρμανση και ηλεκτρισμό, εξοικονόμηση χρημάτων για τα νοικοκυριά, μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων και χιλιάδες νέες, πράσινες θέσεις εργασίας. Η Greenpeace συγχαίρει το ΥΠΕΚΑ για την πρωτοβουλία και στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης του Κανονισμού, υποβάλλει τα σχόλιά της και καλεί για την άμεση εφαρμογή του.
Ο ιδιαίτερα ενεργοβόρος κτιριακός τομέας στη χώρα μας ευθύνεται περίπου για το 40% των εκπομπών CO2 και το 40% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας. Συνεπώς, η άμεση εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η σημερινή κατάσταση κατά την οποία οι Έλληνες πολίτες διαμένουν σε εξαιρετικά ενεργοβόρα κτίρια, καταδικάζει την οικονομία και το περιβάλλον σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, περισσότερες από 16.000 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια ως αποτέλεσμα άμεσης εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ, αλλά και υιοθέτησης ορθολογικών πολιτικών στήριξης της αγοράς.

Προκειμένου όμως να κινηθεί η χώρα μας με γρήγορα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τον Κανονισμό με την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων προς τους πολίτες προκειμένου να προβούν σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους.

«Οι Έλληνες όχι μόνο έχουμε χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με Ευρωπαίους συμπολίτες μας που ζουν σε πιο βόρεια και ψυχρά κλίματα, αλλά ταυτόχρονα πληρώνουμε πολύ περισσότερα χρήματα για θέρμανση. Αυτή η ανισότητα πρέπει να εξομαλυνθεί. Ο ΚΕΝΑΚ μπορεί να βάλει τάξη σε αυτό το χάος», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η επί σειρά ετών αδυναμία εφαρμογής του Κανονισμού από τη χώρα μας έχει επιφέρει μία διόλου τιμητική καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμα τον ΚΕΝΑΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ήδη στα τελικά στάδια αναδιατύπωσής του μέσα από την αναθεώρηση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας. Σύμφωνα με αυτήν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέσουν ακόμα πιο αυστηρές ενεργειακές προδιαγραφές για τα νέα κτίρια, ενώ θα πρέπει να καταθέσουν ως το καλοκαίρι του 2011 κατάλογο με προτεινόμενα μέτρα χρηματοδότησης ενεργειακών παρεμβάσεων στα κτίρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μετά την έκδοση του ΚΕΝΑΚ, το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες επικαιροποίησης των ελάχιστων ενεργειακών απαιτήσεων για τα κτίρια ώστε να μεγιστοποιείται το όφελος. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει από σήμερα κιόλας να ξεκινήσει την επεξεργασία ολοκληρωμένων προτάσεων για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας μέσω οικονομικών εργαλείων προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας.[GREENPEACE]


6.Ακόμα μία έρευνα – καταπέλτης για Εύβοια


Άλλη μια επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την τεράστια ρύπανση που υπάρχει στο έδαφος και στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα σε περιοχές του δήμου Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια.

Έρευνα καθηγητών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών φανερώνει ότι οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου και αρκετών επικίνδυνων βαρέων μετάλλων όπως Νικελίου κυμαίνονται έως και 15 φορές πάνω από τα επιτρεπτά επίπεδα.
"Πράσινο" παρατηρητήριο

"Πράσινο" παρατηρητήριο στον Ασωπό αναμένεται να δημιουργήσουν κάτοικοι και φορείς από την περιοχή των Οινοφύτων, με την συμπαράσταση ελλήνων επιστημόνων.

Το παρατηρητήριο θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τα επίπεδα ρύπανσης και θα τα γνωστοποιεί σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Παράλληλα, θα επεξεργαστεί όλα τα μοντέλα για την απορρύπανση της περιοχής και θα συνεργαστεί με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για αποτελεσματικότερο έλεγχο όλων των βιομηχανιών.[ΣΚΑΪ]


7.Πάρκο Πρεσπών: υπογραφή Συμφωνίας Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης


Η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου, από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της FYROM και της Αλβανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η εν λόγω τελετή, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης της Πύλης Πρεσπών και συμπίπτει με τη δέκατη επέτειο της Διακήρυξης του 2000 για τη δημιουργία του Πάρκου, καθώς και με την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Στη συνάντηση που είχαν το Νοέμβριο, οι τρεις πρωθυπουργοί με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, αποφασίστηκε η κοινή διαχείριση του Πάρκου Πρεσπών και η ευρύτερη περιβαλλοντική συνεργασία των τριών χωρών.

Στην εν λόγω εκδήλωση θα μιλήσουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος Ελλάδας, Αλβανίας και FYROM, o απερχόμενος επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Σταύρος Δήμας και πιθανότατα και εκπρόσωπος της Σύμβασης Ramsar.[econews]


8.ΥΠΕΚΑ: αναθεώρηση του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση


Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης, ενημέρωσε χθες 27 Ιανουαρίου τη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για την αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο στοχεύει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

«Ο τομέας της ανακύκλωσης χρήζει σημαντικής βελτίωσης. Ο Νόμος 2939/2001 έχοντας λειτουργήσει τα τελευταία 8 έτη, έδειξε στην πράξη κάποιες αδυναμίες στην εφαρμογή του. Σε αυτό το θέμα καλούμαστε να δώσουμε λύση σήμερα: αναθεωρούμε το Νόμο 2939/2001, με σκοπό την αποτελεσματική ανάπτυξη του τομέα της ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας», τόνισε ο κ Μωραΐτης.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε στη συνέχεια τα βασικά σημεία της τροποποίησης του Ν. 2939:

-Ενεργοποιείται ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) που θα αδειοδοτεί, θα εφαρμόζει και θα ελέγχει την ορθή ανάπτυξη της ανακύκλωσης στη χώρα, υπό την επίβλεψη του ΥΠΕΚΑ. Για την αποτελεσματική λειτουργία του υλοποιούνται τα ακόλουθα μέτρα:

α. καθορίζονται πόροι για τη λειτουργία του (το 2% των εσόδων κάθε συστήματος ανακύκλωσης).

β. στελεχώνεται με επιστήμονες και διοικητικούς, οι οποίοι θα αποσπαστούν στον ΕΟΕΔΣΑΠ για την άμεση έναρξη της λειτουργίας του.

γ. ελαττώνεται ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) από 15 σε 9 για να λαμβάνονται ευκολότερα και γρηγορότερα αποφάσεις.

- Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την έκδοση Πιστοποιητικών για την ορθή λειτουργία των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης.

- Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να παρεμβαίνει σε τακτική βάση (αντί τριετίας όπως μέχρι σήμερα) ώστε τα Συστήματα να μπορούν να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς.

- Εφαρμόζεται ισχυρός μηχανισμός ελέγχου και ποινών:

α. η λειτουργία του ΕΟΕΔΣΑΠ συνεπάγεται τακτικούς και αυστηρούς ελέγχους των διαχειριστών της εναλλακτικής διαχείρισης για την ορθή εφαρμογή της πολιτικής ανακύκλωσης στη χώρα.

β. αναπροσαρμόζονται τα πρόστιμα προς το αυστηρότερο.

- Θεσπίζεται ρητά ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των Φορέων Ανακύκλωσης.

- Παρέχονται κίνητρα στους ΟΤΑ, ώστε να προωθούν την ανακύκλωση και να αποφεύγουν την απόρριψη απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.[econews]


9.Κίνα: τέλος η κατανάλωση κρέατος σκύλου ή γάτας;


Οι Κινέζοι υπάρχει πιθανότητα να υποχρεωθούν να σταματήσουν την κατανάλωση κρέατος σκύλου και γάτας, αν οι βουλευτές ψηφίσουν ένα σχέδιο νόμου κατά της κακοποίησης των ζώων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η κατανάλωση του εν λόγω κρέατος είναι διαδεδομένη στην Κίνα, λόγω ότι βοηθάει στη διατήρηση της καλής θερμοκρασίας του σώματος.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 γουάν (500 ευρώ) και φυλάκιση μέχρι 15 ημέρες στους Κινέζους.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου που μελετάται εδώ και ένα χρόνο, όσοι εμπλέκονται στη διάθεση κρέατος σκύλου ή γάτας, θα τιμωρούνται με πρόστιμα από 10,000 έως 50,000 γουάν.

Παρόλο που τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερες οικογένειες στην Κίνα αποκτούν κατοικίδια, η βία εναντίον των ζώων και η κατανάλωση κρέατος από γάτες και σκύλους, παραμένουν ευρέως διαδεδομένες.[econews]


10."Νοσούν" τα ελληνικά ποτάμια


Σε κρίσιμη κατάσταση ως προς την ποιότητα των νερών τους βρίσκεται μεγάλο μέρος των ποταμών της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων.

"Σε πολλές περιπτώσεις οι ποταμοί της χώρας δεν αντιμετωπίζονται ως πηγές ζωής αλλά ως αποδέκτες οικιακών, βιομηχανικών/βιοτεχνικών και γεωργικών αποβλήτων. Σημαντική είναι η επιβάρυνση και εξαιτίας της πλημμελούς λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών αλλά και των υδροηλεκτρικών και αρδευτικών φραγμάτων. Επιπρόσθετα το νομοθετικό σύστημα είναι ελλιπές και καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας" τόνισε ο κ. Καρτάλης.

Μάλιστα, ο κ. Καστάλης επεσήμανε ότι το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να σκύψει σοβαρά πάνω στο θέμα.

Την υποεπιτροπή ενημέρωσαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος Π. Μέρκος.

Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ, λόγω της περιορισμένης βιομηχάνισης της Ελλάδος, η κατάσταση των ποταμών στη χώρα είναι καλύτερη από το μέσο όρο σε επίπεδο Ε.Ε, παρ' όλα αυτά το 58% του μήκους των ποταμών βρίσκεται σε μέτρια ή και σε κακή κατάσταση.

Πάντως υπάρχουν πολλά ποτάμια - ιδιαίτερα σε ορεινές ζώνες - που βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση.

Σημαντικά προβλήματα ρύπανσης εντοπίζονται στους ποταμούς Αξιό, Πηνειό, Έβρο και Ασωπό, ενώ μέτρια ή ελλιπής είναι η κατάσταση στο Σπερχειό, το Νέστο, τον Αλιάκμονα, το Στρυμόνα και τον Αχελώο).

Επίσης, το ΕΛΚΕΘΕ τονίζει ότι ποσοστό 85% των βιολογικών καθαρισμών είτε δεν λειτουργεί καθόλου είτε δεν αποδίδει στο μέγιστο βαθμό.

"Ο Ασωπός αντιμετωπίστηκε ως οχετός"

Ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι απαιτείται στελέχωση της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος καθώς το δυναμικό που υπάρχει σήμερα - 30 επιθεωρητές - δεν επαρκεί (στο Βέλγιο υπάρχουν 400) και απαιτείται νομοθετική θωράκιση της Υπηρεσίας ώστε να είναι δυνατή η επιβολή - και όχι μόνο η εισήγηση - ποινών αλλά και η δυνατότητα ανάκλησης αδειών για μονάδες που ρυπαίνουν.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των γεωτρήσεων που κατ΄ εκτίμηση είναι σε ποσοστό 50% παράνομες. Τα πρόστιμα των Νομαρχιών είναι ύψους 350 ευρώ για μία παράνομη ανόρυξη με αποτέλεσμα να συμφέρει έναν αγρότη να πληρώσει το πρόστιμο αντί να πληρώσει μελετητή και να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία.

Τεράστιες πιέσεις δέχονται ο Ασωπός, ο Κηφισός, ο Ευρώτας, ο Άραχθος, ο Πηνειός, ο Γαλλικός, ο Αξιός, ο Λουδίας και ο Αλιάκμονας.

Ειδικότερα, για τον Ασωπό τονίζεται ότι αντιμετωπίστηκε ως οχετός και η Πολιτεία δεν ήταν παρούσα. Σε νερό που διατίθεται στην περιοχή των Μεσσαπίων Ευβοίας διαπιστώθηκαν απαράδεκτα υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου. Κατά πάσα πιθανότητα μεταφέρθηκαν απόβλητα του Ασωπού με βυτία αστικών αποβλήτων.[ΣΚΑΪ]


11.Αλεξανδρούπολη - Παραδόθηκαν οι 4 τόνοι ζωοτροφών για τα αδέσποτα


Έφτασαν στον προορισμό τους οι 4 τόνοι ζωοτροφών από τη Γερμανία οι οποίοι θα δοθούν στα αδέσποτα της Αλεξανδρούπολης.

Οι ζωοτροφές είναι ο προπομπός των κτηνιάτρων του Οργανισμού Για την Προστασία της Φύσης και των Ζώων (ETN) που αναμένεται να φθάσουν την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη.

Η ομάδα αποτελείται από 3 γιατρούς, οι οποίοι θα παραμείνουν στην πόλη για 15 περίπου ημέρες. Θα πραγματοποιήσουν τις στειρώσεις σε συνεργασία με κτηνίατρο της πόλης, σε ειδικό χώρο που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Στο έργο της ιατρικής ομάδας θα συμβάλουν επίσης 30 εθελοντές δημότες της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην περισυλλογή και τη φροντίδα των ζώων.

Ο κ. Σεραφειμίδης δήλωσε σχετικά: «Το πρόβλημα των αδέσποτων αφορά την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας. Η στείρωση είναι μια λύση που εξασφαλίζει μόνιμο αποτέλεσμα, με ευαισθησία απέναντι στα ζώα. Θέλω, εκ μέρους του Δήμου, να ευχαριστήσω τόσο τους τρεις γιατρούς που μας επισκέπτονται από τη Γερμανία, όσο και τους εθελοντές συνδημότες μας, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων, πιστεύουμε ότι σε λίγα χρόνια το πρόβλημα των αδέσποτων θα έχει εξαλειφθεί για το Δήμο μας».[adespoto.gr]


12.Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη


«Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης, τόσο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα θα απορροφούν τα δάση και οι ωκεανοί», προειδοποιούν σε έκθεση που δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature Ελβετοί και Γερμανοί επιστήμονες.

Ορισμένοι σκεπτικιστές ισχυρίζονται ότι σε έναν θερμότερο πλανήτη αυξάνεται η γη που είναι διαθέσιμη για καλλιέργεια, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την απορρόφηση μεγαλύτερης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι διατηρούνται οι ισορροπίες.

Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης ξεκαθαρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί δεδομένου ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται από τους ωκεανούς και τις δασικές περιοχές.

Οι ωκεανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη «αποθήκη» διοξειδίου του άνθρακα ωστόσο όσο περισσότερο θερμαίνονται, τόσο μειώνεται η ικανότητά τους να απορροφήσουν τις εκπομπές CO2.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις δασικές περιοχές, οι οποίες σε υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνονται με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα δέντρα και το έδαφος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά έναν βαθμό κελσίου συνεπάγεται την απελευθέρωση επιπλέον 7.7 ppm διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.[econews]


13.Κόκκινος συναγερμός για τα ζώα της Ελλάδας


Μεγάλο ποσοστό των σπονδυλόζωων της Ελλάδας και περισσότερα από τα μισά ασπόνδυλα είδη, για τα οποία υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, βρίσκονται υπό απειλή.



Αυτό προκύπτει από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, όπως επικαιροποιήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και WWF Ελλάς.

Ο Κόκκινος Κατάλογος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αποτελεί μια δυναμική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα είδη που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό τους περιβάλλον. Η βάση αυτή επικαιροποιείται τακτικά, ενώ συγκεντρωτικές αναλύσεις και στατιστικά στοιχεία δημοσιεύονται κάθε 4-5 χρόνια. To ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο που επικαιροποιήθηκε ύστερα από 17 χρόνια περιλαμβάνει στοιχεία για σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) αλλά και, για πρώτη φορά στη χώρα μας, θαλάσσια και χερσαία ασπόνδυλα είδη (ανθόζωα, χερσαία σαλιγκάρια, αράχνες, ισόποδα, λεπιδόπερα, κολεόπτερα, οδοντόγναθα, κ.ά).

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά τα αποτελέσματα:

* Αξιολογήθηκε η κατάσταση 422 ειδών σπονδυλόζωων και 591 ειδών ασπονδύλων, με βάση τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
* Συνολικά το 15% (171 είδη) των ειδών σπονδυλόζωων της Ελλάδας εντάσσεται σε κατηγορία κινδύνου (Κρισίμως Κινδυνεύοντα, Κινδυνεύοντα και Τρωτά), είναι δηλαδή πιθανό να εξαφανιστούν στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον.
* Στα ασπόνδυλα, το 50,2% των ειδών που αξιολογήθηκαν (297 είδη) εντάχθηκαν σε κατηγορία κινδύνου.
* Από τα σπονδυλόζωα που αξιολογήθηκαν προκύπτει ότι περισσότερο απειλούνται τα ψάρια του γλυκού νερού και τα αμφίβια, καθώς σχεδόν το 37% και το 27% του συνόλου αντίστοιχα εντάσσεται σε κάποια κατηγορία κινδύνου.
* Κυριότερη απειλή για όλα τα είδη θεωρείται η απώλεια και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους. Για είδη με περιορισμένη εξάπλωση, όπως είναι πολλά ενδημικά, ακόμη και τοπικές αλλαγές μπορεί να είναι μοιραίες.
* Όσον αφορά τα απαιτούμενα μέτρα διατήρησης, έντονα προβάλλει η ανάγκη για εφαρμογή της νομοθεσίας και η ανάπτυξη διαχειριστικών σχεδίων. Σημαντικές είναι και οι δράσεις ενημέρωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά συγκεκριμένες ομάδες απειλούμενων ειδών όπως τα ψάρια ή τα ερπετά.

«Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στην προσπάθεια προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης της βιοποικιλότητας στη χώρα μας. Βασική φιλοδοξία της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας είναι η συνεχής, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή του που θα βασίζεται σε ουσιαστική πρωτογενή έρευνα. Όμως για κάτι τέτοιο δεν αρκούν οι καλές προθέσεις των επιστημόνων. Απαιτείται, εκ μέρους της πολιτείας, ένα σαφές πλαίσιο στόχων και μηχανισμών για την προστασία της βιοποικιλότητας που θα έχει στον πυρήνα του τη σταθερή ενίσχυση της έρευνας σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο κ. Σίνος Γκιώκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας.

Από την πλευρά της, η κ. Παναγιώτα Μαραγκού, Συντονίστρια του προγράμματος (WWF Ελλάς), επισημαίνει τα εξής: «Το Κόκκινο Βιβλίο δεν είναι μόνο ένας κατάλογος, αλλά και μια πλούσια πηγή δεδομένων για τα είδη που απειλούνται, την οικολογία τους, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις διατήρησης που αν εφαρμοστούν μπορεί να αποτρέψουν ή, έστω, να ελαττώσουν τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των πληθυσμών τους ή και εξαφάνισής τους. Το Κόκκινο Βιβλίο είναι ένα εργαλείο που τώρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να επιλεχθούν προτεραιότητες προστασίας, να σχεδιαστούν και, το βασικότερο, να υλοποιηθούν οι αναγκαίες δράσεις», καταλήγει η κ. Μαραγκού.

Δείτε εδώ συνοπτικές πληροφορίες για τις επιμέρους κατηγορίες ειδών.

Σημειώσεις προς συντάκτες:

1. Το έργο της αναθεώρησης και επικαιροποίησης του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας υλοποιήθηκε από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» 2000-2006, μέτρο 5.2, «Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση», που χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό έως 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και στο υπόλοιπο ποσοστό από εθνικούς πόρους. Για την υλοποίησή του η Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία συνεργάστηκε με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς, την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, και το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας. Το Κόκκινο Βιβλίο είναι ωστόσο κυρίως το αποτέλεσμα της συλλογικής εργασίας μεγάλου αριθμού Ελλήνων ζωολόγων. Τελικά, περισσότεροι από 100 ζωολόγοι συνεργάστηκαν στις αξιολογήσεις των ειδών και με αυτό τον τρόπο η παρούσα έκδοση είναι το αποτέλεσμα μιας πραγματικά ευρείας συνεργασίας πολλών ερευνητών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ινστιτούτων και μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας.
2. Με βάση το σύστημα αξιολόγησης της IUCΝ σε μια αξιολόγηση σε επίπεδο χώρας (όπως στο ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο) αναγνωρίζονται 10 κατηγορίες: εννέα γενικές και μία ειδικά για περιφερειακές αξιολογήσεις:
* Εκλιπόντα - Extinct (ΕΧ)
* Εκλιπόντα στο φυσικό τους περιβάλλον – Extinct in the Wild (EW)
* Τοπικά Εκλιπόντα – Regionally Extinct (RE)
* Κρισίμως Κινδυνεύοντα – Critically Endangered (CR)
* Κινδυνεύοντα – Endangered (ΕΝ)
* Τρωτά – Vulnerable (VU)
* Σχεδόν Απειλούμενα – Near Threatened (NT)
* Μειωμένου Ενδιαφέροντος – Least Concern (LC)
* Ανεπαρκώς Γνωστά – Data Deficient (DD)
* Μη αξιολογηθέντα – Not Evaluated (NE)

Οι κατηγορίες Κρισίμως Κινδυνεύον, Κινδυνεύον και Τρωτό θεωρούνται και αναφέρονται ως κατηγορίες κινδύνου

3. Κατά τα διεθνή πρότυπα, τα δεδομένα για τα είδη που αξιολογήθηκαν για το Κόκκινο Βιβλίο θα είναι σύντομα διαθέσιμα σε βάση δεδομένων στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας (www.zoologiki.gr)

Περισσότερες πληροφορίες:
Παναγιώτα Μαραγκού, Συντονίστρια Τμήματος Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Υποστήριξης, WWF Ελλάς, Συντονίστρια προγράμματος, WWF Ελλάς: 210 3314 893, p.maragou@wwf.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Αναστάσιος Λεγάκις, Ζωολογικό Μουσείο Παν. Αθηνών, Επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος, Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία 210 7272 372, alegakis@biol.uoa.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Για φωτογραφικό υλικό:
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου WWF Ελλάς, m.panteri@wwf.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Για επιπλέον ερωτήσεις σε συγκεκριμένες ομάδες:
Για κάθε μεγάλη ομάδα ζώων επιλέχθηκαν συντονιστές, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη της επικοινωνίας με τους ερευνητές που αξιολόγησαν μεμονωμένα είδη. Οι συντονιστές των ομάδων ήταν αντίστοιχα οι:




Ψάρια γλυκού νερού Οικονομίδης Παναγιώτης Σ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), psecon@bio.auth.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ψάρια θάλασσας Μεγαλοφώνου Πέρσα (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), pmegalo@biol.uoa.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Αμφίβια Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), ksotirop@biol.uoa.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ερπετά Λυμπεράκης Πέτρος (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης), lyberis@nhmc.uoc.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , 2810 393266
Πουλιά Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Γιώργος Χανδρινός, Θάνος Καστρίτης), tkastritis@ornithologiki.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , 210 8228704
Θηλαστικά Σφουγγάρης Θανάσης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), asfoug@agr.uth.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , 24210 93274
Αρθρόποδα Λεγάκις Αναστάσιος (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), alegakis@biol.uoa.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , 210 7274372
Χερσαία μαλάκια Βαρδινογιάννη Κατερίνα (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης), mollusca@nhmc.uoc.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , 2810 393272
Θαλάσσια ασπόνδυλα Μιλτιάδης Κίτσος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), mskitsos@bio.auth.gr
[WWF]


14.Ώρα της Γης 2010


Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, από το Σίδνεϊ μέχρι τη Σουηδία, θα σβήσουν τα φώτα τους το απόγευμα της 27ης Μαρτίου, ως ένδειξη συμμετοχής στην Ώρα της Γης, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες των κρατών, ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Ο διευθύνων σύμβουλος του WWF στην Αυστραλία, Greg Bourne, δήλωσε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Σάββατο 27 Μαρτίου στις 8,30 το βράδυ, όπου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους.

Η Ώρα της Γης είναι ένα συμμετοχικό γεγονός, υποστηριζόμενο από την WWF, όπου ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, όπου καλούσε όλους τους πολίτες να σβήσουν τα φώτα τους για μια ώρα.

Η συγκεκριμένη ενέργεια μετατράπηκε σε παγκόσμια κλίμακας εκστρατεία, ευαισθητοποιώντας ολόκληρο τον πλανήτη.

Η εν λόγω εκστρατεία επεκτάθηκε τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικά το 2009 υπήρξε εντυπωσιακή συμμετοχή 3,929 πόλεων σε όλο τον κόσμο.

Στη φετινή εκστρατεία, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πάρα πολλές πόλεις και κοινότητες και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται.

Σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει τους ηγέτες των κρατών, έτσι ώστε να καταλήξουν σε νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Σύνοδο για το Κλίμα που θα γίνει το Νοέμβριο στο Μεξικό.[econews]


15.Σκύλος διασώθηκε στα παγωμένα νερά της Βαλτικής




Ένας σκύλος διασώθηκε από Πολωνικό διερχόμενο πλοίο στη Βαλτική Θάλασσα, αφού διένυσε περίπου 100 μίλια σε ένα κομμάτι πάγου, προσπαθώντας να μην πέσει μέσα στα παγωμένα νερά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».

Ο καπετάνιος του Jerzy Wosachlo δήλωσε ότι αφού διέσωσαν το σκύλο, του πρόσφεραν ένα ζεστό καταφύγιο, τον τύλιξαν με μια μάλλινη κουβέρτα και τον τάισαν.

Ο σκύλος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν έφυγε λεπτό από κοντά από τον ναυτικό που τον έσωσε.

Το πλήρωμα του Πολωνικού πλοίου εντόπισε το σκύλο 15 μίλια έξω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Lech Kaczynski, έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στο πλήρωμα του πλοίου.[econews]


16.ΕΕ: φόρος στις ρυπογόνες μορφές ενέργειας


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται πρόταση για την εισαγωγή πανευρωπαϊκού φόρου στις ρυπογόνες μορφές ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Ο φόρος στην ενέργεια θα πρέπει να είναι επικεντρωμένος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να επιβληθεί στις ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Το εν λόγω θέμα, θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες των 27 κρατών μελών, θα αναζητήσουν τρόπους εξόδου από την ύφεση.

Σχετικά με το φόρο στην ενέργεια, μια πρώτη συζήτηση είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Στην εν λόγω συνεδρίαση, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα φορολογίας, Λάζλο Κόβατς, επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και από την πλευρά των καταναλωτών, δεδομένου ότι σήμερα δικαιώματα ρύπανσης αγοράζουν μόνο οι βιομηχανίες.[econews]


17.Δε βλέπουν συμφωνία στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή


Απαισιοδοξία εκφράζουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ως προς την επίτευξη συμφωνίας στο Μεξικό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Περιβάλλοντος ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Σπύρος Κουβέλης κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι "γίνεται παιχνίδι" από Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα.

"Η Ευρωπαϊκή Έένωση πρέπει να συμφωνήσει στην τιμωρία των μεγάλων ρυπαντών" σημείωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σκυλακάκης.

"Δε βλέπουμε να προχωρά η πράσινη ανάπτυξη που υποσχέθηκε η κυβέρνηση"[ΣΚΑΪ]


18.Πράσινες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, επεκτείνει τις δραστηριότητες της στο τομέα της «πράσινης» ενέργειας, χρηματοδοτώντας το πρώτο της πρόγραμμα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Πρόκειται για χορήγηση δανείου ύψους 11 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Eolica Bulgaria EAD, η οποία υλοποιεί ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 103 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου ισχύος 60MW, στην πόλη Suvorovo.

Το εν λόγω πρόγραμμα υποστηρίζεται από το γκρουπ Impresarial Enhol S.L.

Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ενεργοποιηθεί προς το τέλος του 2010.[econews]