promotional banner

Εμβόλιο κατά του HPV ... τι να κανω;


Γράφει ο Ευάγγελος Νταμπίζας
Ιατρός Γυναικολόγος

-Ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Έχει υπολογισθεί ότι μεταξύ των νοσημάτων που προκαλούνται από τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων, οι τύποι 16 και 18 ευθύνονται για το 75% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη, το 95% του καρκίνου του αιδοίου και του κόλπου, το 70% των υψηλού βαθμού προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, το 80% των υψηλού βαθμού προκαρκινικών αλλοιώσεων του αιδοίου και του κόλπου ενώ οι τύποι 6 και 11 για το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια. Το ένα είναι διδύναμο και το άλλο τετραδύναμο. Και τα δύο εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Και τα δύο εμβόλια περιέχουν τα ογκογόνα στελέχη 16 και 18. Το τετραδύναμο περιέχει επιπλέον τους τύπους 6 και 11, που ασκούν προστατευτική δράση κατά των γεννητικών κονδυλωμάτων. Το διδύναμο εμβόλιο περιέχει το ανοσοενισχυτικό σύστημα AS04, σχεδιασμένο για να ενισχύει την ανοσιακή απάντηση και να αυξάνει τη διάρκεια της προστασίας έναντι των ογκογόνων τύπων 16 και 18 του ιού.

Η χορήγηση του τετραδύναμου εμβολίου στην Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία έχει δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές με υψηλή ανοσογονικότητα και αποτελεσματικότητα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν προκύψει από πενταετείς κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η προστασία διαρκεί τουλάχιστον 5 χρόνια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διάρκεια της προστασίας φαίνεται να είναι περί τα 10 χρόνια τουλάχιστον. Επίσης οι μελέτες έδειξαν 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, των προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου και στην εμφάνιση των γεννητικών κονδυλωμάτων που προκαλούνται από τους τύπους 6, 11, 16 και 18 του ιού, στα πέντε χρόνια παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό με το τετραδύναμο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των 9-26 ετών. Στη χώρα μας συνιστάται μόνο σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών αλλά και σε κορίτσια ηλικίας 15-26 ετών εάν δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία (χωρίς να διασφαλίζεται η προφύλαξή τους, εάν ήδη έχουν μολυνθεί από τύπο του ιού που περιέχεται στο εμβόλιο, ιδιαίτερα αν έχουν αλλάξει 3-4 σεξουαλικούς συντρόφους).

Το δοσολογικό σχήμα και για τα δύο εμβόλια περιλαμβάνει 3 δόσεις. Για μεν το διδύναμο οι δόσεις είναι 0-1-6 μήνες, ενώ για το τετραδύναμο είναι 0-2-6 μήνες. Εάν απαιτείται ένα εναλλακτικό σχήμα εμβολιασμού, η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον ένα μήνα μετά την πρώτη δόση και η τρίτη δόση πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 3 μήνες μετά την δεύτερη δόση. Και οι τρεις δόσεις πρέπει να δίνονται μέσα σε περίοδο ενός (1) έτους. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα ο γιατρός μπορεί να συνεχίσει τον εμβολιασμό, χωρίς να χάνονται οι προηγούμενες δόσεις.

Άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα ενδεικτικά υπερευαισθησίας μετά τη λήψη μιας δόσης εμβολίου δεν πρέπει να λαμβάνουν περαιτέρω δόσεις. Η χορήγηση του εμβολίου πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που πάσχουν από οξεία σοβαρή εμπύρετη νόσο. Ωστόσο, η παρουσία ήπιας λοίμωξης δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό.

Αναφορικά με τη συγχορήγηση του εμβολίου με άλλα εμβόλια, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα ασφαλής είναι μόνο η συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Β.

Τέλος, ο εμβολιασμός με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων θα πρέπει απαραιτήτως να συνδυασθεί με τον προληπτικό έλεγχο, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προστασία έναντι της νόσου. Κατά συνέπεια, επισημαίνεται προς όλους η αναγκαιότητα και σημαντικότητα συνέχισης και εντατικοποίησης της διενέργειας του PAP-Test.

[lifeMAG]