promotional banner

10 Ερωτήσεις για υπερμετρωπία και αστιγματισμό


  • Τι είναι η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός;
  • Που οφείλεται η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός;
  • Πως αντιμετωπίζονται αυτά τα διαθλαστικά προβλήματα;

1) Τι είναι η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός;

Η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός είναι διαθλαστικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, στην υπερμετρωπία, ο κερατοειδής είναι πολύ επίπεδος με αποτέλεσμα να μικραίνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Οι ακτίνες φωτός από τα κοντινά αντικείμενα εστιάζονται θεωρητικά «πίσω» από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα και στην περίπτωση αυτή να φαίνονται θολερά.
Στον αστιγματισμό, ο κερατοειδής δεν έχει στρογγυλό σχήμα αλλά επίμηκες «ελλειψοειδές», κάνοντας τόσο τα κοντινά, όσο και τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται παραμορφωμένα.

2) Που οφείλεται η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός;


Η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός οφείλονται τόσο σε γενετικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Παρουσιάζουν: πονοκεφάλους, καταπόνηση των ματιών, ζάλη στην οδήγηση ή και την άθληση, όταν δεν χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα γυαλιά ή φακοί.

3) Πως αντιμετωπίζονται αυτά τα διαθλαστικά προβλήματα;

Μπορείτε να σκεφτείτε την μόνιμη λύση της διαθλαστικής χειρουργικής.

4) Ποιοι επιλέγουν την επέμβαση laser;

Οι πιο συχνοί λόγοι είναι:
• Επιθυμία για απαλλαγή από γυαλιά και φακούς επαφής
• Συμμετοχή σε αθλήματα
• Τα γυαλιά «δεν ήταν βολικά»
• Βελτίωση εξωτερικής εμφάνισης
• Χαμηλά όραση με γυαλιά ή φακούς επαφής

5) Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε αυτή την χειρουργική επέμβαση;


Ο χειρουργός-οφθαλμάτρος, βασισμένος στο ιστορικό σας, σας ζητά να υποβληθείτε σε μια σειρά εξετάσεων. Ο πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος και οι μετρήσεις που γίνονται μετρούν το μήκος και την καμπυλότητα του οφθαλμού σας. Οι μετρήσεις αυτές δείχνουν αν τα μάτια σας μπορούν να υποβληθούν σε αυτή την επέμβαση.

6) Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας;

Βρισκόμαστε σε μία εποχή στην οποία οι εφαρμογές της τεχνολογίας laser για την διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών είναι πλέον τόσο ασφαλείς, όσο και αποτελεσματικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις ΗΠΑ υποβλήθηκαν 600.000 άτομα και στην Ευρώπη 400.000 άτομα, το περασμένο έτος με επιτυχία.


7) Τι κάνει ο ασθενείς μετά την επέμβαση;

Ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή. Κατόπιν γίνονται μετεγχειρητικές επισκέψεις

a. Στις 24 ώρες(την επόμενη μέρα)
b. Στον 1 μήνα
c. Και στους 3 μήνες μετά από την επέμβαση

8) Υπάρχει πιθανότητα επανεπέμβασης;

Σε ορισμένους ασθενείς (συνήθως σε άτομα με υψηλό βαθμό διαθλαστικού προβλήματος) μπορεί να κριθεί απαραίτητη η επανάληψη μέρους της διαδικασίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή πραγματοποιείται συνήθως στους δύο μήνες από την πρώτη επέμβαση.

9) Υπάρχει ιδανική ηλικία;


Οι υπερμέτρωπες βλέπουν καλά και χωρίς γυαλιά μέχρι τα 35-40. Μετά από αυτήν την ηλικία εμφανίζεται πρεσβυωπία και μετά και υπερμετρωπία. Σε αυτή την ηλικία γίνονται και καλοί υποψήφιοι για την διόρθωση.

10) Μπορεί να παρουσιαστεί πρεσβυωπία μετά το laser;

Συζητήστε με τον χειρουργό-οφθαλμίατρό σας για την δυνατότητα κατά την διόρθωση υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού να γίνει και προεργασία για να καθυστερήσει η ηλικία της πρεσβυωπίας.[Healthier World]