promotional banner

Περιβαλλοντολογικό Δελτίο - 4/2/2010


Διαβάστε όλη την επικαιρότητα για τα περιβαλλοντολογικά θέματα και όχι μόνο!

1. Ημιυπαίθριοι: Ρύθμιση για νομιμοποίηση μέσω πράσινου τέλους


Το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των κλειστών ημιυπαίθριων, μέσω πράσινου τέλους, που θα διατίθεται για την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών, εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με το Σκάι.

Ειδικότερα, η ρύθμιση θα αφορά μόνο στις αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται εντός του νόμιμου όγκου του κτίσματος και όχι σε αυθαίρετες, ενώ το ύψος του τέλους θα καθορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της υπό νομιμοποίηση επιφάνειας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα από τα θέματα που εξετάζονται είναι αν το πράσινο τέλος θα διατίθεται για έργα ανάπλασης εντός του Δήμου, στον οποίο βρίσκεται η νομιμοποιούμενη επιφάνεια, ή θα μπορεί να αξιοποιείται σε γενικότερα υποβαθμισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους και αξιωματούχους του Συμβουλίου Επικρατείας, μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί αφού δεν αποτελεί αποσπασματική κίνηση νομιμοποίησης αυθαιρέτων.

Αντίθετα πρόκειται για ένα μέτρο που εισαγάγει νέα δεδομένα στην προσπάθεια αντιμετώπισης μιας διαμορφωμένης, τα τελευταία χρόνια, κατάστασης χωρίς να αντίκειται στην ισχύουσα νομολογία.[econews]

2."Πνίγεται" στα σκουπίδια το όρος Αιγάλεω

Σκουπίδια, μπάζα και επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα συνθέτουν την εικόνα στο όρος Αιγάλεω.

Φορείς καταγγέλουν ότι απο την πλευρά του Σχιστού απορριμματοφόρα των δήμων εναποθέτουν σκουπίδια.

Επίσης για τη φύλαξη του όρους υπάρχει μόνο ένας δασοφύλακας.[ΣΚΑΪ]

3.Πάτρα : Αλλοδαποί στραγγαλίζουν περιστέρια για να τα φάνε!!

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, στην πλατεία Βασ. Γεωργίου της Πάτρας, οι περαστικοί αντίκρισαν δύο εξαθλιωμένους μετανάστες να κυνηγούν τα περιστέρια που βρίσκονται εκεί. Τα έπιαναν, τα στραγγάλιζαν, και τα έχωναν στις τσέπες τους. Είναι τέτοιος ο βαθμός εξαθλίωσής τους που αναζητούν τροφή με τέτοιο τρόπο.

«Δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε. Είδαμε δύο Αφγανούς να έχουν έλθει στο κάτω μέρος της πλατείας. Έβγαλαν από την τσέπη τους ένα ξεροκόμματο και το έριξαν στα περιστέρια, τα οποία μαζεύτηκαν γύρω τους. Όποτε έβρισκαν την ευκαιρία και αγνοώντας τα βλέμματα των διερχόμενων πολιτών, άρπαζαν τα περιστέρια και τα στραγγάλιζαν. Μετά τα έβαζαν μέσα στα μπουφάν τους. Τα χέρια τους ήταν γεμάτα πούπουλα. Πάθαμε σοκ και πραγματικά δεν ξέραμε τι να κάνουμε», δήλωσε πολίτης που τους είδε.
Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αντιδράσουν.
Είναι απάνθρωπο να μην εξασφαλίζεται σε αυτούς τους ανθρώπους τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό, για να μην αναγκάζονται να στραγγαλίζουν περιστέρια, για να επιβιώσουν.[zougla.gr]

4.ΔΕΗ: άνοδος της στάθμης των τεχνητών λιμνών

Σημαντική άνοδος σημειώθηκε της στάθμης των τεχνητών λιμνών της ΔΕΗ, όπου ο μέσος όρος της τελευταίας 15ετίας, είναι περίπου 8,5 δις κυβικά μέτρα νερού ετησίως, ενώ το 2009 η τιμή διαμορφώθηκε στα 11,5 δις κυβικά μέτρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Ο τομεάρχης Συντηρήσεων και Βελτιώσεων Υδροηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ, Γιάννης Μαύρος, δήλωσε ότι «η εισροή νερού στους ταμιευτήρες των τεχνητών λιμνών για το 2009 καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων».

Η αυξημένη εισροή νερού δημιουργεί αισιοδοξία καθώς χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας, αρδεύσεις και ύδρευση.

«Αισιοδοξούμε πως δε θα σημειωθούν τα προβλήματα λειψυδρίας των προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα, ο Αλιάκμονας έχει περισσότερο νερό από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι μετρήσεις μας δείχνουν πως το πόσιμο νερό θα είναι αρκετό και στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κ. Μαύρος.

Φυσικά, θα πρέπει να γίνει σωστή εκμετάλλευση του νερού στις αρδεύσεις των γεωργικών καλλιεργειών, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.[econews]

5.Παρουσιάζεται το σχέδιο προστασίας του Ασωπού


Το σχέδιο διάσωσης του Ασωπού παρουσιάζει τη Δευτέρα, από τα Οινόφυτα, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

«Τα χρόνια προβλήματα του Ασωπού αναδείχθηκαν το 2007, όταν ανιχνεύτηκε εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά παραμένουν άλυτα μέχρι σήμερα λόγω της ασυγχώρητης αδιαφορίας που επιδείχθηκε από την Πολιτεία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τα μέτρα που επεξεργάστηκε το ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου της περιοχής του Ασωπού στηρίζονται στους άξονες:

• Διασφάλιση της δημόσιας υγείας
• Περιορισμό της ρύπανσης
• Χωρική τακτοποίηση - οργάνωση της άτυπης, έως σήμερα, βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου
• Θεσμική κατοχύρωση της αποτελεσματικής λειτουργίας των μέτρων

«Η εμπειρία που θα αποκτηθεί από την προσπάθεια αποκατάστασης της οικολογικής ισορροπίας στους παρασώπιους οικισμούς και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου σε άλλες, παρόμοιες περιπτώσεις, όπως στη Μεσσαπία της Εύβοιας», τονίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.[ΣΚΑΪ]

6.Πέθανε ο ιδιοκτήτης, έμειναν τα σκυλιά για 1 εβδομάδα μόνα!

Πέθανε ο ιδιοκτήτης και έμειναν 22 σκυλιά ορφανά!

Η Humane Society στην Αριζόνα έσωσε 14 Τσιουάουα από το νότιο Φοίνιξ όταν ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης τους πέθανε.

Η αστυνομία του Φοίνιξ έλαβε κλήση από την οικογένεια του άνδρα και όταν έφτασαν βρήκαν 22 σκυλιά, 8 από τα οποία είχαν ήδη πεθάνει αφού είχε περάσει 1 εβδομάδα από το θάνατο του ιδιοκτήτη τους.
Η ομάδα διάσωσης της Humane Society ανέλαβε την κηδεμονία των υπόλοιπων ζώων, από τα οποία τα 11 ήταν σε καλή κατάσταση και τα 3 σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Οι αρχές δεν μπορούν να πουν με σιγουριά αν ο άνδρας ήταν ο ιδιοκτήτης των ζώων καθώς εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ήταν συλλέκτης ζώων ή και παράνομος εκτροφέας γιατί κανένα από τα σκυλιά δεν ήταν στειρωμένο.

Όσα σκυλάκια ήταν σε καλή κατάσταση θα δοθούν για υιοθεσία την επόμενη εβδομάδα. Ανάμεσα τους και πολλά κουτάβια 6 μηνών μόλις.[adespoto.gr]

7.Πράσινες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια

Οι υπεύθυνοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας διαπίστωσαν ότι υπάρχουν αιτήσεις για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία αν λειτουργούσαν σήμερα, θα ήταν τα μεγαλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Πρόκειται για επενδύσεις που σχεδιάστηκαν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την RF Energy, οι οποίες προγραμματίζονται να γίνουν στο Θρακικό Πέλαγος και ανοιχτά της Λήμνου αντίστοιχα.

Όσον αφορά την πρώτη επένδυση, η οποία χρονολογείται από το 2007, κόλλησε στα γρανάζια της ΡΑΕ και πρόκειται για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 550 μεγαβάτ.

Η δεύτερη επένδυση αφορά υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 500 ΜW, της εταιρείας RF Energy και η αίτηση είχε υποβληθεί στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Πολλές ελπίδες έχουν εναποτεθεί στον νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο σύντομα θα ψηφίσει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, το οποίο θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν.[econews]

8.Κιλκίς: νέο φωτοβολταικό πάρκο


Η εταιρεία BP Solar ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός νέου φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 1MW, στην περιοχή του Κιλκίς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Το συγκεκριμένο φωτοβολταικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Το πάρκο έχει κατασκευαστεί σε περιοχή ελεύθερου αγροτεμαχίου στη Μεγάλη Στέρνα του Κιλκίς.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν 5.724 φωτοβολταϊκά πλαίσια της BP Solar τεχνολογίας μονοκρυσταλλικού πυριτίου τύπου Mono 4.

Με τη λειτουργία του θα αντισταθμίσει περίπου 1400 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.

Η εν λόγω αντιστάθμιση αντιστοιχεί σε δασική έκταση 1500 στρεμμάτων.

Το φωτοβολταικό πάρκο ανήκει στην εταιρεία Sunergy Α.Ε. και αποτελεί το τρίτο έργο της συνεργασίας της με την BP Solar στην περιοχή.[econews]

9.«Με τον αραμπά» η Αιολική ενέργεια στην Ελλάδα...

«Με τον αραμπά» αναπτύσσεται η Αιολική ενέργεια στη χώρα μας, τη στιγμή που το 2009 στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεπέρασε κάθε άλλη πηγή ενέργειας σε νέα εγκαταστημένη ισχύ!

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και δημοσιοποίησε η ΕΛΕΤΑΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), το 2009 οι νέες εγκαταστάσεις Αιολικής Ενέργειας στην Ευρώπη, ξεπέρασαν κάθε άλλη ενεργειακή τεχνολογία.
Συγκεκριμένα:

• το 39% όλων των νέων εγκαταστάσεων ήταν έργα αιολικής ενέργειας
• το 26% σταθμοί φυσικού αερίου
• το 16% φωτοβολταϊκοί σταθμοί

Συνολικά 61% των νέων εγκαταστάσεων το 2009 ήταν σταθμοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά στην Ευρώπη η ισχύς των πυρηνικών και ανθρακικών σταθμών που τέθηκαν εκτός παραγωγής το 2009, ήταν μεγαλύτερη από την ισχύ των νέων σταθμών αυτών των τεχνολογιών για τη χρονιά αυτή.

Οι επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα άγγιξαν τα 13 δις. €, από τα οποία 1,5 δις € σε υπεράκτια πάρκα.

Συνολικά στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν 10,163 MW αιολικών πάρκων, ισχύς που αντιστοιχεί σε αύξηση 23% σε σχέση με το 2008, εκ των οποίων τα 9.581 MW σε επίγεια αιολικά πάρκα και τα 582 MW σε υπεράκτια (αύξηση κατά 56% σε σχέση με το 2008).

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2009 ήταν κατά σειρά η Ισπανία (24% - 2459 MW), η Γερμανία (19% - 1917 MW), η Ιταλία (11% - 1114 MW), η Γαλλία (11% - 1088 MW) και το Ην. Βασίλειο (10% - 1077 MW).

Αισίως, στην Ευρώπη στο τέλος του 2009, η εγκατεστημένη αιολική ισχύς έφτασε τα 74,767 MW, από 64,719 MW στο τέλος του 2008, με τη Γερμανία να κατέχει τα σκήπτρα και να ακολουθείται από Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ην. Βασίλειο.

Η εγκατεστημένη αυτή ισχύς σε ένα χρόνο παράγει κατά μέσο όρο 163 TWh ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί στο 4.8% της συνολικής ζήτησης της ΕΕ.
Ουραγός η Ελλάδα και στην Αιολική ενέργεια...

Στον αντίποδα, στη χώρα μας μόλις 100 MW αιολικών έργων προστέθηκαν το 2009, δηλαδή λιγότερα από το 2008 (114 MW), και ακόμη πιο λίγα από το 2007 (125 MW).

«Ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα στην οποία οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια» τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ.[ΣΚΑΪ]

10.Αλεξανδρούπολη : Έκκληση για βοήθεια από εθελοντές


Το φιλοζωικό σωματείο 'ΚΙΒΩΤΟΣ' Αλεξανδρούπολης έχει μεγάλη ανάγκη από εθελοντική βοήθεια ιδιαίτερα το διάστημα μέχρι της 10 Φεβρουαρίου που γίνονται οι στειρώσεις όλων των αδέσποτων της πόλης.

Χρειάζεται μεγάλη βοήθεια στο καταφύγιο για την καθαριότητα και την φροντίδα των στειρωμένων ζώων, επίσης εάν μπορούν και άτομα να μας βοηθήσουν και στην περισυλλογή των αδέσποτων σκυλιών.

Όποιος διαθέτει λίγο χρόνο για να προσφέρει μια μικρή βοήθεια στα αδέσποτα ζωάκια μπορεί να επικοινωνήσει στο νούμερο 6944469921. [adespoto.gr]

11.ΑΠΕ:στη Βουλή το νομοσχέδιο


Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με «μικρές και μεγάλες» αλλαγές, όπως δήλωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Η κ. Μπιρμπίλη, ενημέρωσε τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο και τόνισε ότι θα γίνουν δεκτές πολλές από τις προτάσεις, που κατατέθηκαν από αρμόδιους φορείς κατά το στάδιο της διαβούλευσης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ κατά τάχθηκαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ των άλλων, η υπουργός Περιβάλλοντος, έδωσε έμφαση την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς και στο θέμα των αδειοδότησεων μονάδων ηλεκτρικής παραγωγής από τις εν λόγω πηγές.

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι μικρά έργα ΑΠΕ θα εξαιρούνται από την άδεια παραγωγής, ενώ θα προβλέπονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι μόνο για ιδιωτικά, αλλά και για δημόσια κτίρια.[econews]

12.Λίμνη Κάρλα: Αποξηράνθηκε, αποκαταστάθηκε και τώρα κινδυνεύει

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60 η Κάρλα αποτελούσε πηγή οικονομικής ανάπτυξης και σήμα κατατεθέν της Θεσσαλίας. Το 1962 αποξηράνθηκε, ύστερα από κρατική απόφαση, για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Τη δεκαετία του '80 ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης. Όμως, οι ανάγκες άρδευσης του κάμπου της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή απειλούν τη λίμνη, η οποία ενδέχεται να καταρρεύσει πριν καλά καλά "ξαναζήσει".

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ECO NEWS, η "νέα" Κάρλα, η οποία είναι τεχνητή λίμνη που προορίζεται να εξυπηρετήσει αρδευτικά το Θεσσαλικό κάμπο που "διψάει" για νερό, μοιραία αντιμετωπίζει κινδύνους υπεράντλησης.

Οι περίπου 500 γεωτρήσεις που υπάρχουν, δημιουργούν πρόβλημα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που δεν μπορεί να τροφοδοτήσει με φυσικό τρόπο τη λίμνη, ενώ τα επιφανειακά νερά δεν αρκούν για τις αγροτικές περιοχές.[ΣΚΑΪ]

13.Ετοιμάζεται απαγόρευση πώλησης ζώων στα Pet Shops!


Επιτέλους, γίνονται προσπάθειες να σταματήσουν οι πωλήσεις ζώων από φάρμες αναπαραγωγής (puppy mills)!

Στο Δυτικό Hollywood, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θα ψηφίσουν την Δευτέρα πρόταση που θα επιτρέπει στα καταστήματα ζώων να πωλούν μόνο αδέσποτα ή προερχόμενα από καταφύγιο ζώα! Μάλιστα όπως αναφέρεται, ''μόνο pet shops που πωλούν σωσμένα ζώα θα μείνουν ανοιχτά!''.

Η Carole Davis της Companion Animal Protections Society βοήθησε το Νομικό Ταμείο για την Υπεράσπιση των Ζώων και τον Δήμο για το προσχέδιο του νόμου αλλά και παρείχε αποδείξεις για τα puppy mills, αρκετές για να δράσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η απαγόρευση αυτή είναι η αρχή του τέλους των puppy mills! Πρόσφατα έγινε έρευνα σε pet shop στο Δυτικό Hollywood με το όνομα
Elite Animals και ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά που πωλούνται ήταν από puppy mill. Ο ιδιοκτήτης μάλιστα εισήγαγε παράνομα ζώα για επαναπώληση. Το Elite Animals έκλεισε φυσικά.

Η πρόταση θα πρέπει να ψηφιστεί και δεύτερη φορά, μετά από 2 εβδομάδες πριν γίνει νόμος.Μετά έχουν συνέχεια άλλες πόλεις όπως το Los Angeles όπου σκυλιά και γάτες ακόμα πωλούνται σε pet shops.

Στην Ιντιάνα επίσης, ξεκινά μια προσπάθεια παροχής πληροφορόρησης σε πιθανούς αγοραστές ζώων σχετικά με το ιστορικό και την υγεία των ζώων. Συχνό φαινόμενο οι ιδιοκτήτες pet shop να λένε ότι ο σκύλος ή η γάτα που πουλάνε προέρχεται από τοπικούς εκτροφείς.

Άντε και στα δικά μας!!![adespoto.gr]

14.Δύο Βοτανικοί Κήποι της Ελλάδας κινδυνεύουν

Η κατάσταση που επικρατεί στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων στο Κιλκίς, καθώς και στο Βοτανικό Κήπο Αιγαίου στη Χίο, είναι τραγική εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Η έλλειψη προσωπικού αλλά και κονδυλίων έχουν οδηγήσει τους εν λόγω κήπους σε μαρασμό, που έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν δύο ζωντανά μουσεία φυσικής ιστορίας της χώρας, στα οποία υπάρχουν εκατοντάδες σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη ελληνικής χλωρίδας.

Η τακτική ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, Ελένη Μαλούπα, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Έθνος», επισήμανε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα, οφείλεται στο ότι δεν έχει γίνει ακόμα η θεσμοθέτηση τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα κονδύλια και να μην έχουν προκηρυχτεί θέσεις ειδικευμένο προσωπικό.

«Για να δημιουργηθεί ο μητροπολιτικός Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος και ο περιφερειακός της Χίου χρησιμοποιήθηκαν κοινοτικά κονδύλια, τα οποία πήραμε έπειτα από σχετική πρόταση που κάναμε στην ΕΕ. Το ποσό για την κατασκευή των κήπων και των εγκαταστάσεων έφτασε τα 7,5 εκατ. ευρώ, αλλά μόλις τελείωσαν τα χρήματα βρεθήκαμε με δεμένα τα χέρια».

Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους βοτανικούς κήπους της Ελλάδας, είναι είτε κληροδοτήματα είτε χρηματοδοτούνται από φορείς, οι οποίοι δεν υπάγονται απευθείας στο δημόσιο, συμπλήρωσε η κ. Μαλούπα.

Συγκεκριμένα, στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο, υπάρχει μόνο ένας εργάτης, αλλά δεν υπάρχει ένας επιστήμονας που θα μπορούσε να βοηθήσει, τόνισε η κ. Μαλούπα.[econews]

15.Έξυπνα δίκτυα: ο δρόμος για τη σωτηρία του κλίματος


Ηλεκτρική ενέργεια από καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό είναι το όραμα της Greenpeace για τα ‘έξυπνα δίκτυα’ του 21ου αιώνα, ένα προηγμένο και ευέλικτο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη που θα μπορεί να διαχειρίζεται όχι μόνο την προσφορά αλλά και τη ζήτηση ενέργειας.

Ένα τέτοιο ‘έξυπνο’ δίκτυο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και την επακόλουθη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες σε ασφαλή για τον πλανήτη επίπεδα.

Η Greenpeace μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Μαδρίτη την Έκθεσή της «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 24/7 – Οι απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται για να σωθεί το κλίμα». Η Έκθεση δείχνει τον τρόπο, με τον οποίο τα σημερινά δίκτυα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν ώστε να υποστηρίξουν τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2050 [1] σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%. Η μετάβαση αυτή μάλιστα μπορεί να επιτευχθεί με ένα μετρίου μεγέθους επενδυτικό κόστος της τάξης των €5 δις ετησίως, δηλαδή λιγότερο από €5 ανά νοικοκυριό στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την Ισπανική Προεδρία, ήδη επεξεργάζεται ένα Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια στο οποίο θα περιλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Τα έξυπνα δίκτυα συνδυάζουν πολλές αποκεντρωμένες πηγές ενέργειας, όπως είναι οι ΑΠΕ, και δημιουργούν ‘εικονικούς σταθμούς ενέργειας’. Με αυτόν τον τρόπο πολλές μικρές ανανεώσιμες πηγές όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακά, γεωθερμίες, μονάδες βιοαερίου ενώνονται και παράγουν την ίδια ενέργεια με συμβατικές θερμοηλεκτρικές μονάδες, με μεγαλύτερη όμως αποδοτικότητα και ευελιξία και μηδαμινές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον, η δημιουργία υπέρ-δικτύων – συστημάτων μεταφοράς υψηλής τάσης σε πολύ μακρινές αποστάσεις με ελάχιστες απώλειες – θα επιτρέψει τη μεταφορά ανανεώσιμης ενέργειας από την πηγή στη γεωγραφική περιοχή που έχει μεγάλη ζήτηση, π.χ. από τα ηλιοθερμικές μονάδες της Νότιας Ευρώπης σε περιοχές υψηλής ζήτησης στην Κεντρική Ευρώπη ή από τα παράκτια αιολικά της Βορείου Θάλασσας για αποθήκευση στα υδροηλεκτρικά φράγματα της Νορβηγίας. [GREENPEACE]

16.Συμφωνία της Κοπεγχάγης: είπαν το «ναι» οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Obama ανακοίνωσε επισήμως στον ΟΗΕ, ότι υιοθετούν τη Συμφωνία της Κοπεγχάγης, η οποία θέτει μη δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο Αμερικανός διαπραγματευτής για την Κλιματική Αλλαγή Todd Stern, τόνισε ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Το τελικό σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών θα τεθεί σε ισχύ, αφού εγκριθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο για τη Κλιματική Αλλαγή.[econews]

17.Όσα έμαθα σε ένα χρόνο και κάτι

Ζώντας για πρώτη φορά με ένα σκυλί και αναλαμβάνοντας τις -όχι και λίγες- ευθύνες της φροντίδας του έμαθα πολλά πράγματα που αγνοούσα.

Πράγματα σημαντικά για τη ζωή (την καλή ζωή) του σκύλου μου, τη δική μου αλλά και των γύρω μου.

Πράγματα που θεωρώ σημαντικά να τα μεταδώσω και σε άλλους συνανθρώπους μου που είτε έχουν ένα κατοικίδιο, είτε σκέφτονται να πάρουν ένα.

Ακόμα και γι αυτούς που απλά παρατηρούν όσους έχουν κάποιο κατοικίδιο.
1. ΔΕΝ αγοράζω ζώα από pet-shops.
Τα ζώα αυτά προέρχονται από παράνομες φάρμες αδιάκοπης και βασανιστικής αναπαραγωγής. Είναι προϊόντα λοιπόν ενός άρρωστου συστήματος που πρέπει να το πολεμήσουμε γυρίζοντας την πλάτη μας σε τέτοιες πρακτικές. Αντίθετα, ενισχύω με τις αγορές μου καταστήματα που συνειδητά δεν εμπορεύονται ζώα (τα ίδια καταστήματα τις περισσότερες φορές βοηθούν και αδέσποτα).

2. Τα αδέσποτα ΔΕΝ έπεσαν από τον ουρανό! Ναι ναι!
Είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας κάποιων που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κατοικίδιό τους (πως είναι ποτέ δυνατόν) το οποίο κατάφερε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επιβιώσει και –ω του θαύματος- να αναπαραχθεί ανεξέλεγκτα.

3. Υιοθετώ ένα ζώο από κάποιο από τα πολλά καταφύγια που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Μόνο το 2009 υπολογίζεται ότι εγκαταλείφθηκαν 3.000 ζώα. ΣΙΓΟΥΡΑ κάποιο από αυτά είναι το δικό μου και με περιμένει πίσω από ένα κλουβάκι. Πρώην αδέσποτο δεν σημαίνει απαραίτητα και μούργος, μια και μεγάλο μέρος των φιλοξενούμενων σε καταφύγια είναι πρώην σκυλιά του καναπέ που τα βαρέθηκαν οι ιδιοκτήτες τους και ως εκ τούτου τα πέταξαν στο δρόμο. Μπορώ να επισκεφτώ το/τα καταφύγιο/α επανειλημμένα, να μιλήσω με τους ανθρώπους που θα μου εξιστορήσουν τις περιπέτειες του νέου μου φίλου ή απλά θα εξυμνήσουν τις αρετές του και θα κάνουν υποδείξεις για τυχόν ελαττώματα. Επίσης δίνονται εμβολιασμένα και στειρωμένα (όταν είναι μεγαλύτερα σε ηλικία). Καλό είναι λοιπόν να κάνουμε και μία δωρεά για ενισχύσουμε τις προσπάθειες των σωματείων που δεν στηρίζονται από κανένα κρατικό έσοδο.

4. Πολλοί κτηνίατροι, εκπαιδευτές ακόμα και pet-shops κάνουν ειδικές τιμές στις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, όταν πρόκειται για πρώην αδέσποτο! Καλό!!!

5. Δεν χρειάζεται να γεννήσει 1-2 φορές το ζώο μου πριν το στειρώσω. Και πες ότι γεννάει, τι τα κάνω μετά τα κουτάβια;;;;; Και πες ότι βρίσκω καλούς γονείς για τα κουτάβια μου, ποιος μου εγγυάται ότι αυτοί θα βρουν εξίσου καλούς γονείς για τα κουτάβια τους και ούτω καθεξής;;;

6. Μόνο αν έχεις ζήσει και αν έχεις αγαπήσει πραγματικά ένα ζώο μπορείς να καταλάβεις την αναγκαιότητα του "τσιπαρίσματος". Με πιάνει ρίγος στη σκέψη ότι μπορεί να σπάσει κάποια στιγμή το λουρί της σκυλίτσας μου και να την χάσω!!!

7. Το Καλαζαρ δεν είναι θανατηφόρο για τους ανθρώπους και όπως αποδείχτηκε τις περισσότερες φορές δεν είναι θανατηφόρο ούτε και για τους σκύλους αφού με τη σωστή φροντίδα μπορούν να γιατρευτούν και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Επίσης σημαντικό είναι να προφυλάσσουμε τους σκύλους μας με το ειδικό εντομοαπωθητικό κολάρο (το οποίο δεν ξεχνάμε να ανανεώνουμε μηνιαίως και λόγω των ήπιων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα, καλό είναι να το φοράμε όλο το χρόνο όπως και να εφαρμόζουμε όλα τα αποπαρασιτικά σκευάσματα για εξω και εσω-παράσιτα).

8. Υπάρχουν και καλά παιδία (εκτροφείς), που αγαπούν τα ζώα τους και τα μεγαλώνουν με φροντίδα. Αν επιμένετε να πάρετε κάποιο καθαρόαιμο, αναζητήστε έναν εκτροφέα με άδεια, πηγαίνετε να επισκεφθείτε το χώρο που βρίσκονται τα ζώα και δείτε σε τι συνθήκες ζουν τόσο τα κουτάβια/γατάκια όσο και οι γονείς τους.

9. Δεν διστάζω να καταγγείλω περιπτώσεις κακοποίησης. Η σιωπή είναι όχι απλά συνενοχή αλλά και συμμετοχή στην κακοποίηση. Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές. Μπορεί να γίνεται από κατάστημα (οπότε επικοινωνείτε με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχίας που είναι και η υπεύθυνη αρχή για να ελέγχει και να αδειοδοτεί αυτά τα καταστήματα), είτε από ιδιώτη (οπότε καλείτε την Αστυνομία και ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ να γραφεί η καταγγελία σας στο βιβλίο συμβάντων).

10. Οι φιλόζωοι είναι ΚΑΙ φιλάνθρωποι (με ελάχιστες ψυχοπαθογενείς περιπτώσεις που στην ουσία δεν είναι ούτε φιλόζωοι ούτε φιλάνθρωποι). Εκνευρίζομαι πραγματικά με την λαϊκίστικη άποψη ότι όσοι βοηθούν τα ζώα δεν βοηθούν τους ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές ο ίδιος που εκφέρει αυτή την άποψη ΔΕΝ κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.

11. Ένας σκύλος/γάτα σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται μια μοναχική αυλή, αλλά ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη συντροφιά. Και σε κάθε περίπτωση ένα διαμέρισμα είναι πολύ προτιμότερο από ένα κλουβάκι ακόμα και στην καλύτερη πανσιόν, όταν το σκυλάκι/γατάκι στερείται ανθρώπινης συντροφιάς.

12. Υπάρχουν πειραματόζωα που χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες βιομηχανίες τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούμε καθημερινά και με τον τρόπο αυτό τις ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν τα πειράματά τους. Οι εταιρείες αυτές εκτρέφουν τα δικά τους σκυλιά και για ακριβός αυτό το λόγο δεν μπαίνουν στον κόπο να χρησιμοποιήσουν πρώην αδέσποτα των οποίων δεν γνωρίζουν τίποτα για το ιατρικό ιστορικό (αυτά δεν τα λέω εγώ αλλά η RSPCA). Επομένως δε μασάω όσα ακούω από σειρήνες που προκαλούν απλά και μόνο πανικό και εντυπώσεις.

13. Οι νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται ΚΑΙ σε αυτό τον τομέα, μια και πολλές περιπτώσεις κακοποίησης ΔΕΝ τιμωρούνται. Υπάρχουν βέβαια και λαμπρές εξαιρέσεις όπως η καταδίκη του παράνομου εκτροφείου στα Μέγαρα.

ΟΥΦΦΦΦΦ Πολλά δεν έμαθα για ένα χρόνο;
Μπορείτε να μου διδάξετε ακόμα περισσότερα όμως. Γράψτε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας τα οποία είναι ευπρόσδεκτα.[adespoto.gr]

Facebook : Fotini Karagiorgou

18.Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των κλεμμένων email

Νέες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο καθηγητής Φιλ Τζόουνς, ο Βρετανός επιστήμονας που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα χιλιάδες email που έκλεψαν χάκερ από το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου East Anglia.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Guardian o Φιλ Τζόουνς προσπάθησε να αποκρύψει προβλήματα που σχετίζονταν με δεδομένα για θερμοκρασίες, στα οποία βασίστηκε η έρευνά του.

Η βρετανική εφημερίδα εξέτασε εξονυχιστικά τα χιλιάδες email που υπέκλεψαν οι χάκερ και διαπίστωσε ότι πολλές μετρήσεις από κινεζικούς μετεωρολογικούς σταθμούς ήταν αναξιόπιστες και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επιστημονικά δεδομένα.

Πολλοί επιστήμονες κατηγορούν τον Τζόουνς και έναν στενό του συνεργάτη ότι παραποίησαν στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με μια σημαντική έρευνα που διεξήχθη το 1990 για τις αστικές περιοχές και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι αποκαλύψεις για τα στοιχεία που παραποιήθηκαν κατά την έρευνα του Τζόουνς δεν αλλάζουν τα δεδομένα. Η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, κάτι που έχει αποδειχτεί εξάλλου και από άλλες έρευνες.

Το θέμα που ανακύπτει ωστόσο είναι κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε ορισμένα από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για την κλιματική αλλαγή.

Η προσπάθεια του καθηγητή Τζόουνς να κρύψει τα προβλήματα που προέκυψαν από τα δεδομένα που συλλέχτηκαν από τους κινεζικούς μετεωρολογικούς σταθμούς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του σκανδάλου climategate (σκάνδαλο με τα email) και της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Υπενθυμίζεται ότι μέρος της αμφιλεγόμενης έρευνας είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση της IPCC.[econews]

19.ΗΠΑ και Κίνα πρωτοπόροι στην αιολική ενέργεια

Σημαντική ανάπτυξη στις υποδομές αιολικής ενέργειας σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα το 2009, οι οποίες αναλογούν συνολικά στο 38% της παγκόσμιας δυναμικότητας.

Η Γερμανία, ενώ πέρσι βρισκόταν στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ κατέχοντας τη δεύτερη θέση, φέτος έχει μείνει σημαντικά πίσω και σχεδόν «ισοβαθμεί» με την Κίνα στην τρίτη θέση, η οποία σχεδόν διπλασίασε τη δυναμικότητα των αιολικών της πάρκων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 9,9 GW το περασμένο έτος, αγγίζοντας πλέον τα 35,2 GW.

Σύμφωνα με τον Economist, ωστόσο, το προβάδισμα της Αμερικής δεν θα είναι βιώσιμο, καθώς η Κίνα σημειώνει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι ο πέμπτος χρόνος που η Κίνα διπλασιάζει σχεδόν τη δυναμικότητά της, προσθέτοντας 13 GW στο αιολικό της «οπλοστάσιο», εκτοπίζοντας την Ισπανία από την τέταρτη θέση.

Τέλος, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 31% το 2009, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων επτά χρόνων.[ΣΚΑΪ]

20.Συνελήφθη 36χρονη για κυνομαχίες

Ο Νώε ( PitBull ) ,6 σκυλιά και μια γάτα βρίσκονται πλέον υπό την προστασία της PSPCA , μετά από έφοδο που έκαναν αστυνομικοί στο σπίτι της 36χρονης Shelly Lowry στην Φιλαδέλφεια.

Στο υπόγειο, οι ερευνητές βρήκαν ξύλινα κιβώτια, δερμάτινα λουριά, χώρο εκπαίδευσης και αποξηραμένα υπολείμματα από αίμα σκυλιών..

Οι αστυνομία παρακολουθούσε το σπίτι για αρκετούς μήνες αλλά έκαναν έφοδο την Τρίτη για να μην προλάβουν να μεταφέρουν τα σκυλιά οι ιδιοκτήτες τους.

"Όποιος μπορεί να χαλαρώνει βλέποντας 2 σκυλιά να σκοτώνονται είναι απάνθρωπος, είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Είναι αηδιαστικό. " είπε η υπεύθυνη της PSPCA Nicole Wilson .

"Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγαλύτερο κύκλωμα-δίκτυο που διοργανώνει κυνομαχίες." είπε ο υπεύθυνος της αστυνομίας .
Όσο για Νώε, υπεβλήθηκε αμέσως σε χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης για τη θεραπεία των πληγών.

Με λίγη τύχη θα ανακτήσει την υγεία του και θα δοθεί για υιοθεσία μαζί με τα άλλα ζώα.[adespoto.gr]

21.ΕΕ: δημιουργία υπηρεσίας απορριμμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη δημιουργία μιας υπηρεσίας για τα απορρίμματα, με σκοπό να βελτιωθεί ο σεβασμός προς τη νομοθεσία και να καταπολεμηθούν οι παράνομες εξαγωγές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι «ο σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι θεμελιώδης αν θέλουμε (…) να προστατεύσουμε την υγεία των ευρωπαίων πολιτών και το περιβάλλον. Πρέπει να βρούμε τα μέσα για να το καταφέρουμε, μεταξύ αυτών και τη δημιουργία μίας υπηρεσίας ή ενός ευρωπαϊκού οργανισμού».

Επίσης, έρευνα της ΕΕ συνιστά τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού, ο οποίος θα διεξάγει ελέγχους σε εγκαταστάσεις και εργοστάσια «σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων».[econews]