promotional banner

Περιβαλλοντολογικό Δελτίο - 7/2/2010


Διαβάστε όλη την επικαιρότητα για τα περιβαλλοντολογικά θέματα και όχι μόνο!

1.Ηλεκτρική ενέργεια από τα απορρίμματα των Ταγαράδων


Η μονάδα βιοαερίου «Ηλέκτρωρ ΑΕ» αντλεί από το ΧΥΤΑ των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, την πρώτη ύλη για τη λειτουργία της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Η ισχύς της εν λόγω μονάδας είναι 5 Mwe ενώ τα ετήσια έσοδα της από την επεξεργασία των απορριμμάτων ανέρχονται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία «Ηλέκτρωρ ΑΕ», άρχισε τη λειτουργία της το Νοέμβριο του 2006 και «καίει» περίπου 3,000 κυβικά μέτρια βιοαερίου την ώρα.

Ο κ. Χριστόδουλος Χατζηδημούλας εκπρόσωπος της εταιρείας, επισήμανε ότι οι εκπομπές των αέριων ρυπαντών, είναι χαμηλότερες από τα ανώτατα όρια που είχαν τεθεί παλαιότερα από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επίσης, τόνισε ότι ένα σημαντικό μέρος της απορριπτόμενης θερμότητας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τηλεθέρμανση του δημοτικού διαμερίσματος Ταγαράδων.

Από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος προκύπτει ζεστό νερό, το οποίο θα μπορούσε να παροχετεύεται, ώστε να θερμαίνει δωρεάν δημόσια κτίρια, που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 2.500 μέτρα.

Σε ότι αφορά την εν λόγω εταιρεία, εξήγησε πως το βιοαέριο που παράγεται στο χώρο ταφής των απορριμμάτων διοχετεύεται στις εγκαταστάσεις της, ώστε να μετατραπεί σε ενέργεια, από την οποία παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, ισχύος 5 μεγαβάτ.

Με την συγκεκριμένη ισχύ μπορεί να ηλεκτροφωτιστεί μια πόλη 80,000 κατοίκων.

«Το ηλεκτρικό ρεύμα πωλείται στη συνέχεια αποκλειστικά στη ΔΕΗ, ενώ 3% και 9,1% των κερδών αποδίδονται αντίστοιχα στο δήμο της Θέρμης και στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης», διευκρίνισε ο κ. Χατζηδημούλας.[econews]

2."Πράσινη" πνοή στη Δυτική Αττική

Έκταση τριακοσίων στρεμμάτων πρασίνισε στη Δυτική Αττική, όπου φυτεύτηκαν 25.000 δέντρα στις θέσεις Παλαιό Πεδίο Βολής στην Πετρούπολη, Χωράφα στο Πέραμα και Σχιστό.

Η μεγάλη αυτή δενδροφύτευση στο Ποικίλο και στο Όρος Αιγάλεω διοργανώθηκε από το ΣΚΑΪ σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, το Δήμο Περάματος και τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθηνών - Πειραιώς.

Στη δενδροφύτευση, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ, δήλωσαν συμμετοχή 131 φορείς.

Συγκεκριμένα στη θέση Παλαιά Πεδία Βολής στην Πετρούπολη, φυτεύτηκαν 10.000 δέντρα σε έκταση 100 στρεμμάτων.

Στο Σχιστό σε έκταση 100 στρεμμάτων πάνω από το νεκροταφείο Σχιστού φυτεύτηκαν 5.000 δένδρα.

Στο Πέραμα, σε περιοχή 100 στρεμμάτων στη περιοχή Χωράφα Σχιστού όρος Αιγάλεω φυτεύτηκαν 10.000 δένδρα. [ΣΚΑΪ]

3.Παράνομοι κτηνίατροι; Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι!

Η σκυλίτσα της φωτογραφίας πέθανε στις 11/2/09 και ήταν μόλις 2 ετών!

Αίτιο? Η απόπειρα στείρωσης της από παράνομο κτηνίατρο!

Πού να φανταζόταν ο ιδιοκτήτης της Μοιρα, Χ.Α., όταν εμπιστευόταν τον παλιό του συμμαθητή για την στείρωση της σκυλίτσας του, ότι αυτός ήταν παράνομος κτηνίατρος!?Τις άλλες φορές πήγαινε στο σπίτι τους και ποτέ δεν πήγαν εκείνοι στο ιατρείο...

Το ιατρείο που δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα!!!

Όπως κατηγγειλε και στον Κτηνιατρικό σύλλογο, ο Χ.Α είδε το ''ιατρείο'' του Αδαμάντιου Παϊδα όταν πήγε να πάρει την σκυλίτσα από σπίτι στη Ν.Φιλαδέλφεια.

Η Νομαρχία μετά την επώνυμη καταγγελία του Χ.Α. διαπίστωσε ότι ο Αδαμάντιος Παϊδας διατηρούσε σε κουζίνα διαμερίσματος, διάφορα εργαλεία που φανερώνουν πιθανή άσκηση κτηνιατρικού επαγγέλματος. Ο εν λόγω κτηνίατρος έχει σπουδάσει στην Βουλγαρία,ωστόσο δεν διαθέτει ούτε ιατρείο,ούτε άδεια άσκησης επαγγέλματος, ούτε αναγνώριση του πτυχίου του ως ισότιμο με τα ελληνικά και ούτε άδεια λειτουργίας ιατρείου Μικρών Ζώων. Του απαγορεύθηκε να ασκεί το επάγγελμα σε οποιονδήποτε χώρο, όμως όπως καταγγέλει ο Χ.Α. αυτός ''συνεχίζει τα ίδια, με τα ίδια αποτελέσματα''.!

Το τραγικό όμως της υπόθεσης δεν σταματά εδώ!

Ο ανωτέρω ''κτηνίατρος'' έχει υπάρξει υπόψηφιος δημοτικός σύμβουλός, δηλώνοντας επίσημα ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ που δραστηριοποιείται στην Ν.Φιλαδέλφεια καθώς και μέλος του συλλόγου Ν. Φιλαδέλφειας για τ αδέσποτα ζώα που βοηθά σε συχνή βάση!!!

Παΐδας Αδαμάντιος<<είναι πτυχιούχος Κτηνιατρικής με κατεύθυνση στα ζώα συντροφιάς και ειδικότητα στη λοιμωξιολογία ζώων και ζωο-ανθρωπονόσων.Έχει Δίπλωμα εξειδίκευσης στην τεχνητή γονιμοποίηση ζώων. Από την ηλικία των 16 ετών προσέφερε εθελοντική εργασία στην εταιρία προστασίας ζώων στο Βοτανικό όπου είχε ενεργά την πρώτη του επαφή με την κτηνιατρική επιστήμη. Στη στρατιωτική του θητεία, ως οπλίτης κτηνίατρος, διετέλεσε επόπτης υγιεινής, καθώς και κλινικός κτηνίατρος στα εκπαιδευμένα σκυλιά της πολεμικής αεροπορίας της Λήμνου. Από διετίας, με εθελοντική εργασία, προσφέρει τις υπηρεσίες του στα αδέσποτα ζώα, ως κλινικός κτηνίατρος και επιστημονικός σύμβουλος του φιλοζωικού συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας, του οποίου είναι και μέλος.>>

http://www.oramapolis.gr/aboutus_symvoyloi/bio-26.htm


Τα ερωτήματα πολλά...

Οι άπειροι κτηνίατροι είναι πολλές φορές πιθανό να χάσουν ζώο πάνω σε μια εγχείρηση αλλά όχι και δεδομένο. Άπειροι ή έμπειροι όμως όλοι παίρνουν πρώτα αναγνώριση του πτυχίου τους και άδεια άσκησης επαγγέλματος,σωστά? Ο ανωτέρω όμως δεν είχε τίποτα από αυτά,ούτε και κτηνιατρείο.

Μέχρι σήμερα, από πληροφορίες που έχουμε, ο άνθρωπος αυτός ΔΕΝ έχει ιατρείο, ούτε και άδεια άσκησης επαγγέλματος.Αγοράζει μηχανήματα και σχεδιάζει να ανοίξει κτηνιατρείο.Αγνωστο το πότε.

Επίσης, μετά την καταγγελία του Χ.Α. και άλλα άτομα αναφέρουν παρόμοιες εμπειρίες από αυτόν τον άνθρωπο,όπως χορήγηση λάθος φαρμάκων σε γάτα και χορήγηση λάθος αντιβίωσης σε σκύλο. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου τον πήγε σε αυτόν καθώς όλοι τον διαφήμιζαν ως πολύ καλό και φθηνό και ότι εμβολιάζει τα σκυλιά του συλλόγου Ν.Φιλαδέλφειας! Πράγμα που δείχνει ότι ασκούσε κανονικά το επάγγελμα του κτηνιάτρου!Ο σκύλος έκανε συνέχεια εμετούς μετά την αντιβίωση.[adespoto.gr]

4.Αύριο Δευτέρα παρουσιάζεται σχέδιο για τον Ασωπό

Τη Δευτέρα, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θα παρουσιάσει το πρόγραμμα για τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου στην περιοχή του Ασωπού.

Τα μέτρα αναφέρονται στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τον περιορισμό της ρύπανσης και τη χωρική τακτοποίηση της άτυπης, έως σήμερα, βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου περιβάλλοντος αναφέρεται ότι τα χρόνια προβλήματα του Ασωπού αναδείχθηκαν το 2007, όταν ανιχνεύτηκε εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά παραμένουν άλυτα μέχρι σήμερα λόγω της ασυγχώρητης αδιαφορίας που επιδείχθηκε από την Πολιτεία.

«Η πρώτη επίσκεψη της Υπουργού ΠΕΚΑ, στην περιοχή, που είναι και η μοναδική επίσκεψη Υπουργού Περιβάλλοντος, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα Οινόφυτα, σηματοδοτεί την αρχή μιας ειλικρινούς προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος», προστίθεται στην ανακοίνωση. [ΣΚΑΪ]

5.Αιολική ενέργεια: σημαντική ανάπτυξη σε ΗΠΑ & Κίνα

Στις ΗΠΑ και στην Κίνα, σημειώθηκε σημαντική ανάπτυξη στις υποδομές αιολικής ενέργειας το 2009, οι οποίες αναλογούν συνολικά στο 38% της παγκόσμιας δυναμικότητας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Η Γερμανία φέτος έχει μείνει σημαντικά πίσω και σχεδόν ισοβαθμεί με την Κίνα στην τρίτη θέση, ενώ πέρσι βρισκόταν στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ, κατέχοντας τη δεύτερη θέση.

Η Κίνα έχει σχεδόν διπλασιάσει τη δυναμικότητα των αιολικών της πάρκων.

Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 9,9 GW το περασμένο έτος, φτάνοντας τα 35,2 GW.

Ωστόσο το προβάδισμα των ΗΠΑ δεν θα είναι βιώσιμο, καθώς η Κίνα σημειώνει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης στον εν λόγω τομέα, σύμφωνα με το Economist.

Είναι η πέμπτη χρονιά που η Κίνα διπλασιάζει περίπου τη δυναμικότητα της, προσθέτοντας 13 GW στις εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, εκτοπίζοντας την Ισπανία από την τέταρτη θέση.[econews]

6.Δωρεάν στειρώσεις για τον έλεγχο του υπερπληθυσμού των pit bull!


Στο Riverside county η ράτσα των πιτ μπουλ κυριαρχεί και έτσι προσφέρεται δωρεάν στείρωση σε όλα τα πιτ μπουλ των κατοίκων αλλά πρέπει να πληρώσουν άδεια και microchip, σε περίπτωση που δεν έχουν ήδη.

Περισσόττεροι από 300 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν ήδη και στειρώθηκαν 60 σκυλιά, δωρεάν!

''Πάντα ξέραμε ότι έχουμε πολλά πιτ μπουλ αλλά όταν αναλύσαμε τα στατιστικά είδαμε ότι είναι ο μισός πληθυσμός των σκύλων!'', λέει ο διευθυντής του τμήματος υπηρεσιών ζώων. Είναι ένα πρόβλημα που δημιουργείται άλλες φορές από την...επίδειξη αντρισμού των ιδιοκτητών τους και άλλες φορές από νέα παιδιά που θεωρούν πολύ cool να έχουν ένα πιτ μπουλ,λέει.

Τα υπερδραστήρια,μειώδη αυτά σκυλιά όμως μπορεί να είναι δύσκολο να τα χειριστεί κανείς και το 2008 θανατώθηκαν 3000 πιτ μπουλ από τοπικά καταφύγια.

Γι αυτό λανσάρουν τώρα το PIT BULL PROJECT εδώ και ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις ευθανασίες. Όποιοι έχουν πιτ μπουλ (ημίαιμο ή καθαρόαιμο) στειρώνεται δωρεάν.

Δυστυχώς όλα τα πιτ μπουλ στα καταφύγια βρέθηκαν να τριγυρνούν στους δρόμους παρατημένα. Δεν τα υιοθετούν, ακόμα και τα πιο γλυκά.
Ο μέσος άνθρωπος που μπαίνει σε καταφύγιο απλά κοιτά τα πιτ μπουλ και λέει ''Είναι μεγάλα σκυλιά''.Τα αποφεύγουν γιατί έχουν ακούσει
άσχημα πράγματα γι αυτά και έτσι πάνε στα...Λαμπραντόρ!

Ένας κτηνίατρος δηλώνει ότι στη γειτονιά του είναι κάτι σαν έθιμο να δίνουν ένα πιτ μπουλ στα αγόρια μετά τα 12-13!!! Μόλις όμως το βαρεθεί το παιδί, το δένει σε ένα δέντρο στην πίσω αυλή.

Παρά τις επιθέσεις πιτ μπουλ σε ανθρώπων, μέχρι ακόμα και την Δευτέρα, οι άνθρωποι της περιοχής κατηγορούν τον τρόπο που μεγαλώνουν τα πιτ μπουλ οι ιδιοκτήτες τους και όχι τη ράτσα, για την επιθετική τους συμπεριφορά.[adespoto.gr]

7.ΟΚΕ: θετικά τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) συνεδρίασε με αντικείμενο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Στην εν λόγω συνεδρίαση, επισημάνθηκε η ανάγκη να διευκολυνθούν και να ενθαρρυνθούν, οι προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση όλων των παραγόντων, που εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων (παραγωγών, διακινητών, καταναλωτών).

Η ΟΚΕ έκρινε θετικά το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει αλλά και να βελτιώσει την υφιστάμενη νομοθεσία, σχετικά με τη λειτουργία του Eθνικού Oργανισμού Eναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Aλλων Προϊόντων (EOEΔΣAΠ), τον χαρακτήρα των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», σε ό,τι αφορά τη χρέωση των παραγόμενων απορριμμάτων δήμων και κοινοτήτων.

Επίσης, είναι σύμφωνη με την αναβάθμιση του φορέα και την αύξηση των πόρων του, αφού θα περιλαμβάνεται το ποσοστό επί των χρηματικών εισφορών των υπόχρεων προς τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.

Ακόμα, πρότεινε ο ΕΟΕΔΣΑΠ να είναι υπόλογος απέναντι στην πολιτεία για τη σωστή εφαρμογή του νόμου από τους διαχειριστές.[econews]

8.Μελέτη για πάρκο αναψυχής γύρω από τον Ιλισό


Την δημιουργία πάρκου αναψυχής και πολιτισμού πεντακοσίων και πλέον στρεμμάτων, με πεζοδρομήσεις κεντρικών οδών και ενοποίηση ιστορικών και φυσικών ενοτήτων του κέντρου της Αθήνας γύρω από τον Ιλισό ποταμό, μελετούν η Εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και ο Οργανισμός της Αθήνας, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Mεταξύ άλλων προτείνεται ενοποίηση:

- Εθνικού Κήπου (158 στρέμματα),

- Κήπου Ζαππείου (138 στρ),

- Ολυμπιείου (150 στρ),

- Λόφων Άγρα και Αρδηττού (115 στρ) που παραμένουν κλειστοί για τους επισκέπτες και,

- Κήπου Προεδρικού Μεγάρου (30 στρ), που εξετάζεται η δυνατότητα να παραμένει, μία μέρα την εβδομάδα, ανοικτός, για το κοινό.

Προβλέπεται επίσης,

- πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Όλγας (Ζάππειο), με διέλευση μόνο του ΤΡΑΜ και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς,

- μερική πεζοδρόμηση των οδών Ηρώδου Αττικού και Γεωργίου Β΄ και,

- διέλευση κεντρικού ποδηλατοδρόμου (βορρά - νότου, όπως χαρακτηριστικά, περιγράφεται).

Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάζεται και η δυνατότητα μετεγκατάστασης της Προεδρικής Φρουράς, σε χώρο εκτός του Εθνικού Κήπου.[ΣΚΑΪ]

9.Mε το γαύγισμα έσωσε την οικογένεια από φωτιά!

Δύο έφηβοι κατάφεραν να δραπετεύσουν από τις φλόγες που κατέστρεφαν το σπίτι τους χάρη στο γαύγισμα του σκύλου τους!

Ο 13χρονος και η αδερφή του ήταν μόνοι στο σπίτι όταν ξέσπασε φωτιά, στις 11:30 το Σάββατο. Οι πυροσβέστες είπαν ότι το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά τα παιδιά κατάφεραν να βουν έξω χάρη στο σκύλο τους!

Γείτονες πρόσεξαν το έντονο γαύγισμα του σκύλου και μετά είδαν καπνό και φλόγες από δωμάτια του σπιτιού.Ετσι κάλεσαν την Πυροσβεστική.
Την επόμενη φορά που θα γαυγίζει επίμονα ο σκύλος του γείτονα, πριν τον θεωρήσετε ενοχλητικό ελέγξτε γύρω σας!!! [adespoto.gr]

10.Συνεχίζεται το οικολογικό έγκλημα στον Ασωπό


Απίστευτες εικόνες που σοκάρουν κατέγραψε για ακόμα μία φορά η κάμερα της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στον Ασωπό, τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη της υπουργού Περιβάλλοντος στην περιοχή.

Ζωικά απόβλητα και κόκκινο νερό που πέφτουν από αγωγό της περιοχής έχουν καλύψει το ποτάμι, ενώ ο υπεύθυνος της βιομηχανίας που εναποθέτει τα ανεπεξέργαστα – όπως φαίνεται – υγρά απόβλητα στο ποταμό, όχι μόνο δε συμμορφώθηκε με τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν, αλλά φρόντισε να εξασφαλίσει και άδεια για την εναπόθεσή τους.

Λίγα μέτρα πιο κάτω η κάμερα της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ανακαλύπτει έναν κρυμμένο αγωγό στην άκρη του δρόμου που ρίχνει αγνώστου προελεύσεως και σύστασης λύματα μέσα στον Ασωπό.

Ένας αγωγός που άδειαζε μέρα – νύχτα κάθε είδους επικίνδυνες ουσίες μέσα σ’ ένα πηγάδι απ’ ευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα. Το πηγάδι καλύφθηκε με χοντρό χαλίκι, αλλά τα λύματα εξακολουθούν πέφτουν μέσα στον Ασωπό.[ΣΚΑΪ]

11.Protoscar Lampo2, ηλεκτρικό πρωτότυπο μοντέλο



Το περασμένο έτος στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης η Protoscar είχε παρουσιάσει το Lampo. Ένα χρόνο αργότερα, στην ίδια έκθεση θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του διαδόχου του, που θα φέρει το όνομα Lampo 2.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο μοντέλο, του οποίου η εμφάνιση είναι ιδιαίτερη, με την ελβετική εταιρία να επικεντρώνεται στον τομέα της αεροδυναμικής καθώς και στην μείωση του βάρους του διθέσιου οχήματος.

Εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, πράγμα που του χαρίζει τετρακίνηση, 408 ίππους και 640 Nm ροπής. Όσον αφορά τις επιδόσεις του, τα 100 χιλιόμετρα από στάση είναι εφικτά σε περίπου 5 δευτερόλεπτα με την τελική του ταχύτητα να αγγίζει τα 200 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 200 χιλιόμετρα.

Υπάρχουν 4 τρόποι φόρτισης, ένας εκ των οποίων του χαρίζει 100 χιλιόμετρα αυτονομία με μόλις 10 λεπτά στην πρίζα.

Kαθόλου άσχημα θα έλεγε κανείς, όμως ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα δύσκολος, χάρη στο Tesla Roadster.[econews]

12.Κατηγορίες για τον άνθρωπο που χειρούργησε το σκύλο του μόνος του

Ένας άνδρας στο Rhode Island με την δικαιολογία ότι δεν είχε χρήματα για κτηνίατρο, κατηγορείται για παράνομη εγχείρηση στο σκύλο του!

Ο ιδιοκτήτης του ζώου,63 ετών, αφαίρεσε μια κύστη από το πόδι του 14χρονου ημίαιμου Λαμπραντόρ του!Το σκυλί χειρουργήθηκε ξανά από επαγγελματίες γιατί έπαθε μόλυνση από την πρώτη εγχείρηση!

Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ανάπηρος και ζει με επίδομα. Την Παρασκευή χρησιμοποίησε τοπικό αναισθητικό για να χειρουργήσει την κύστη και την έβγαλε μόνος του επειδή δεν είχε χρήματα για κτηνίατρο...

Ο κ.Φινότσιο, κτηνίατρος και πρόεδρος της SPCA του Rhode Island, χαρακτήρισε την πράξη ως έγκλημα. Είπε ότι η διαδικασία ήταν ιατρικώς μη απαραίτητη, αφού η κύστη ήταν καλοήθης και δεν πείραζε το σκύλο παρότι ο ιδιοκτήτης δήλωσε ότι ενοχλούσε το σκυλί. ''Το σκυλί δεν υπέφερε, δεν πονούσε.Το γνωρίζουμε από τη φύση της κύστης και την κατάσταση του σκύλου που είδαμε'', λέει ο κτηνίατρος. Ο κτηνίατρος επίσης είπε ότι η όλη διαδικασία θα κόστιζε λιγότερο από 200 δολλάρια και ότι η οργάνωση SPCA θα μπορούσε να βοηθήσει για το λογαριασμό.

Ο ιδιοκτήτης δεν διαμαρτυρήθηκε για τις κατηγορίες κακοποίησης ζώου και εξάσκησης της κτηνιατρικής χωρίς άδεια που του απαγγέλθηκαν.
Του επετράπη ωστόσο να κρατήσει το σκυλί.

Δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι έκανε τίποτα κακό και ότι προσπαθούσε να βοηθήσει ένα ζώο κι αυτό δεν το θεωρεί κακοποίηση.[adespoto.gr]

13.Γείτονας πυροβόλησε και σκότωσε Τσιούαουα


Στην Καλιφόρνια και πάλι, ο άτυχος Tiger, ένα μικρό Τσιουάουα βρήκε τραγικό θάνατο την Παρασκευή, όταν ο ιδιοκτήτης του τον έβγαλε έξω για να πάει να κάνει την ανάγκη του.

Τότε ο γείτονας του πυροβόλησε το σκυλάκι! Πέθανε στα χέρια του ιδιοκτήτη του, παρότι προσπαθούσαν να τον συνεφέρουν.

Ο δράστης συνελήφθη την ίδια νύχτα και όταν ρωτήθηκε γιατί σκότωσε το σκύλο απάντησε ότι έγινε τυχαία και ότι απλά προσπαθούσε να τρομάξει το ζώο για να το διώξει.

Παραδέχτηκε επίσης ότι νιώθει άσχημα που το σκότωσε παρόλαυτα κατηγορείται για κακοποίηση ζώου και το δικαστήριο θα γίνει την Τρίτη, 9/2/10.[adespoto.gr]

14.ΥΠΕΚΑ: Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε ΧΑΔΑ στο Μαρκόπουλο

Κλιμάκιο Επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), μετέβη για έλεγχο σε χώρο παράνομης ανεξέλεγκτης χωματερής (ΧΑΔΑ) στο Μαρκόπουλο Μεσογείων όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ.

Από ότι διαπιστώθηκε, η πυρκαγιά ξεκίνησε την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου στο χώρο που βρίσκεται δίπλα στον καταυλισμό αθίγγανων, στην περιοχή Μαρκόπουλου και ειδικότερα μέσα στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου.

Οι Επιθεωρητές συνέταξαν έκθεση ελέγχου, την οποία συνυπέγραψε και ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, Φώτης Μαγουλάς, και θα προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες, τόσο για τις διαπιστωμένες παραβάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όσο και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καύση αυτού του τύπου αποβλήτων καθώς εκλύονται διοξίνες και άλλοι τοξικοί ρύποι στην ατμόσφαιρα.[econews]

15.Το όραμα της Greenpeace για τα «έξυπνα δίκτυα»

Ηλεκτρικής ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο, είναι το όραμα της Greenpeace για τα «έξυπνα δίκτυα» του 21ου αιώνα.

Ένα προηγμένο και ευέλικτο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, το οποίο θα μπορεί να διαχειρίζεται όχι μόνο την προσφορά αλλά και τη ζήτηση ενέργειας, όπως αναφέρει η εν λόγω περιβαλλοντική οργάνωση στην ιστοσελίδα της.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός τέτοιου «έξυπνου δικτύου», είναι η ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Greenpeace μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στη Μαδρίτη την Έκθεσή της «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 24/7 – Οι απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται για να σωθεί το κλίμα».

Η εν λόγω έκθεση δείχνει τον τρόπο, με τον οποίο τα σημερινά δίκτυα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν ώστε να υποστηρίξουν τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2050, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%.

Η μετάβαση μπορεί να επιτευχθεί με ένα μετρίου μεγέθους επενδυτικό κόστος της τάξης των 5 δις ευρώ ετησίως, δηλαδή λιγότερο από 5 ευρώ ανά νοικοκυριό στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ, υπό την Ισπανική Προεδρία, ήδη επεξεργάζεται ένα Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια, στο οποίο θα περιλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Τα έξυπνα δίκτυα συνδυάζουν πολλές αποκεντρωμένες πηγές ενέργειας, όπως είναι οι ΑΠΕ, και δημιουργούν «εικονικούς σταθμούς ενέργειας».

Με τον συγκεκριμένο τρόπο, πολλές μικρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώνονται και παράγουν την ίδια ενέργεια με συμβατικές θερμοηλεκτρικές μονάδες, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και μηδαμινές εκπομπές CO2.[econews/GREENPEACE]

16.Αυξήθηκε η θερμοκρασία στα Ιμαλάια

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1961 που διατηρούνται αρχεία, έφτασαν οι θερμοκρασίες στα Ιμαλάια, περιοχή για την οποία οι επιστήμονες λένε ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Όπως γράφει η Κινεζική Ημερησία, ένα από τα επίσημα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η μέση θερμοκρασία στο Θιβέτ το 2009 ήταν 5,9 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή 1,5 βαθμός παραπάνω από το «κανονικό».

Η εφημερίδα επικαλείται τα τελευταία στοιχεία από το περιφερειακό κλιματικό κέντρο χωρίς όμως να διευκρινίζει σε ποιο επίπεδο έχει τοποθετηθεί το «κανονικό».

«Οι μέσες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε 29 παρατηρητήρια δείχνουν ρεκόρ υψηλών τιμών», δήλωσε ο Ζανγκ Χεζέν, ειδικός στο περιφερειακό μετεωρολογικό γραφείο, διευκρινίζοντας ότι η αύξηση των θερμοκρασιών αφορά και το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες λένε ότι το Θιβέτ, όπου το μέσο υψόμετρο είναι στα 4.000 μέτρα, είναι εξαιρετικά ευάλωτο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και η υπερθέρμανση έχει ήδη λιώσει παγετώνες που τροφοδοτούν ποτάμια που παρέχουν νερό σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων.

Η περιοχή λειτουργεί ως «μεγεθυντικός φακός» για την παγκόσμια υπερθέρμανση, είχε πει σε συνάντηση στην πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα, την προηγούμενη άνοιξη, ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Αρχής της Κίνας, Ζενγκ Γκουογκουάνγκ.

«Η επίδραση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έχει επιταχύνει την συρρίκνωση των παγετώνων και το λιώσιμο των πάγων έχει διογκώσει τις λίμνες του Θιβέτ με αποτέλεσμα εάν η υπερθέρμανση συνεχιστεί, εκατομμύρια άνθρωποι στη δυτική Κίνα να αντιμετωπίσουν πλημμύρες βραχυπρόθεσμα και ξηρασία μακροπρόθεσμα», είπε ο Ζενγκ.

Παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες ότι η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως θα λιώσει το μόνιμο στρώμα πάγου, πάνω στο οποίο έχει κατασκευασθεί ο περιφερειακός σιδηρόδρομος που συνδέει το Θιβέτ με τη γειτονική επαρχία Κινγκάι.

Σύμφωνα με τον Ζαγκ, ορισμένες περιοχές του Θιβέτ παρουσίασαν αύξηση θερμοκρασίας 2,3 βαθμών Κελσίου και ο θερμός καιρός προκάλεσε ξηρασία και μείωση βροχοπτώσεων κατά 20%.

Περίπου 30.000 εκτάρια, το 1/8 της καλλιεργήσιμης γης του Θιβέτ έχει επηρεαστεί από την διαρκή ξηρασία το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2009 και οι ελλείψεις νερού ήταν τόσο έντονες που σε μερικές περιοχές, οι άνθρωποι αγόραζαν εμφιαλωμένο νερό για να πίνουν. [ΣΚΑΪ]