promotional banner

Ένα νέο τεστ διαχωρίζει την κατάθλιψη από το Alzheimer

Ένα νέο τεστ μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της σύγχυσης όσον αφορά τη διάγνωση συμπτωμάτων κατάθλιψης και νόσου του Alzheimer, ανακάλυψαν ερευνητές από το Εδιμβούργο.

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν νόσο του Alzheimer υποφέρουν από διαταραχή σκέψης και μνήμης η οποία μπορεί να εκληφθεί ως κατάθλιψη.

Σαν αποτέλεσμα, συχνά ασθενείς με άνοια διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως πάσχοντες από κατάθλιψη και δεν λαμβάνουν έγκαιρα θεραπεία.

Ένας τρόπος να διαχωριστούν οι δυο παθήσεις είναι να ζητηθεί από τους ασθενείς να επιτελέσουν δυο πνευματικές δοκιμασίες ταυτόχρονα, ανακάλυψαν οι ειδικοί.

Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Καθηγητή Sergio Della Sala, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, συνέκρινε την ικανότητα εκτέλεσης δυο εργασιών ταυτόχρονα σε 89 ασθενείς με Alzheimer, ασθενείς που έπασχαν από χρόνια κατάθλιψη και ανθρώπους χωρίς διαταραχή μνήμης.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Neurology’, έδειξαν ότι άνθρωποι με Alzheimer είχαν σημαντικά χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τις άλλες δυο ομάδες. Αυτό ίσχυε και όταν ελήφθησαν υπόψη ατομικές διαφορές όσον αφορά τη μνήμη.

Η Dr Susanne Sorensen, επικεφαλής έρευνας στην Ένωση Alzheimer της Βρετανίας, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συγκρίνει την επίδοση σε δυο εργασίες ταυτόχρονα, όσον αφορά την κατάθλιψη και τη νόσο Alzheimer και ενδεχομένως θα σημαίνει ότι άνθρωποι με άνοια θα μπορούν να διαγνωστούν πιο έγκαιρα.

Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να αναπτύξει απλό διαγνωστικό τεστ που θα βοηθά τους ιατρούς να ξεχωρίζουν το Alzheimer από το φυσιολογικό γήρας και την κατάθλιψη. Όπως σημειώνουν, η αρχική διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους με άνοια στην επίγνωση της κατάστασής τους, την πρόσβαση σε φάρμακα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν ορισμένα από τα συμπτώματά τους και στη βοήθεια του σχεδιασμού των μελλοντικών μακροπρόθεσμων αναγκών τους.[Journal of Neurology / iatronet]