promotional banner

Επιστήμη: Μωρά με τρεις γονείς


Ιάπωνες επιστήμονες έκαναν ένα ουσιαστικό βήμα για να δημιουργήσουν ένα "μωρό με τρεις γονείς", καθώς γονιμοποίησαν με επιτυχία ένα ωάριο που προερχόταν από δύο βιολογικές μητέρες.

Η επίμαχη τεχνική απευθύνεται κυρίως σε πιο μεγάλης ηλικίας γυναίκες, που θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες γονιμοποίησης, όμως παράλληλα έχει ξεσηκώσει κοινωνικές και ηθικές αντιδράσεις, επειδή οι επικριτές της θεωρούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε "υβριδικά" ή γενετικά τροποποιημένα παιδιά.

Οι ερευνητές, υπό τον ιάπωνα Ατσούσι Τανάκα του Νοσοκομείου της Αγίας Μητέρας στο Κιτακιούσου της Ιαπωνίας, χρησιμοποίησαν ωάρια από νεαρές δότριες για να επιδιορθώσουν βλάβες σε ωάρια μεγαλύτερων γυναικών, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ" και το New Scientist. Τα "διπλά" αυτά ωάρια (που περιέχουν γενετικό υλικό από δύο μητέρες) δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί στην πράξη για την αναπαραγωγή μωρών, έχουν όμως γονιμοποιηθεί με σπέρμα και έχουν αρχίσει την αναπαραγωγή ενός εμβρύου μέχρι τα πρώτα στάδια στο εργαστήριο.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτυγχάνει συχνά σε μεγαλύτερες γυναίκες, επειδή εμφανίζονται ανωμαλίες στο κυτταρόπλασμα που περιβάλλει τον πυρήνα τους. Οι ιάπωνες ερευνητές παρακάμπτουν το πρόβλημα αυτό, εμφυτεύοντας τον υγιή πυρήνα της μεγαλύτερης γυναίκας (που περιέχει τις περισσότερες γενετικές πληροφορίες για την αναπαραγωγή του μωρού) στο κυτταρόπλασμα της νεαρότερης δότριας.

Η ιαπωνική ερευνητική ομάδα το έκανε αυτό σε 31 ωάρια και, από αυτά, τα επτά δημιούργησαν έμβρυα πρώτου σταδίου, όταν γονιμοποιήθηκαν με σπέρμα μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα. "Αν μπορούσαμε να εμφυτεύσουμε αυτά τα έμβρυα (σε κάποια γυναίκα), πιστεύω ότι η αναπαραγωγική επιτυχία θα ήταν μεγάλη", δήλωσε ο Τανάκα.

Όμως σε πολλές χώρες του κόσμου, προς το παρόν τουλάχιστον, απαγορεύεται ρητά η γενετική τροποποίηση ενός ανθρώπινου ωαρίου.