promotional banner

Ο καρκίνος του μαστού αλλάζει μορφή όταν εξαπλώνεται


Σχεδόν το 40% των όγκων στον καρκίνο του μαστού αλλάζουν μορφή όταν εξαπλώνονται, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι αυτό ενδεχομένως σημαίνει πως οι ασθενείς χρειάζονται αλλαγές στη θεραπευτική αγωγή που ακολουθούν. Eξέτασαν 211 όγκους που είχαν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες της μασχάλης-σημείο όπου ο καρκίνος του μαστού έχει την τάση να εξαπλώνεται πρώτα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Breakthrough Breast Cancer στο Εδιμβούργο και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Oncology.’

Ο καρκίνος του μαστού είναι πολύπλοκη νόσος με πολλά διαφορετικά είδη που μπορούν να θεραπευτούν με διάφορους τρόπους.

Τα καρκινικά κύτταρα που εξαπλώνονται στους λεμφαδένες συχνά είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε σχέση με αυτά του μαστού. Έτσι, είναι καθοριστικής σημασίας να λαμβάνουν οι γυναίκες την πιο κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Οι ερευνητές, με έκπληξη ανακάλυψαν ότι η νόσος άλλαζε σε μεγάλο ποσοστό ασθενών και με πολλούς τρόπους, όταν είχε εξαπλωθεί.

Για παράδειγμα, 20 όγκοι άλλαξαν από αρνητικοί στους υποδοχείς οιστρογόνων σε θετικούς. Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι ορμονικές θεραπείες όπως η ταμοξιφαίνη, που δεν θα είχαν αποτέλεσμα στον αρχικό όγκο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου αν είχε εξαπλωθεί.

Άλλοι όγκοι άλλαξαν από θετικοί στους υποδοχείς οιστρογόνων σε αρνητικούς, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι γυναίκες αυτές μπορεί ενδεχομένως να λάβουν θεραπεία που δεν θα τις ωφελήσει και να εμφανίσουν παρενέργειες χωρίς λόγο.

O επικεφαλής της έρευνας, Dr Dana Faratian, δήλωσε ότι εξεπλάγη με το μεγάλο ποσοστό όγκων που παρουσίασαν αλλαγή όταν εξαπλώθηκαν πέρα από το μαστό. Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη να ελεγχθεί το είδος της νόσου που μια γυναίκα έχει στους λεμφαδένες, επειδή θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά η πορεία της αγωγής που λαμβάνει. Τώρα, συνέχισε o ερευνητής, χρειάζονται κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί πώς αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις ασθενείς.

Ο Καθηγητής David Harrison, διευθυντής του Breakthrough Breast Cancer Research Unit, δήλωσε πως η έρευνα αυτή μπορεί να δείξει γιατί ορισμένες γυναίκες των οποίων ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Πρόσθεσε ότι με επιπλέον εξέταση οι επιστήμονες θα μπορούν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν γυναίκες με καρκίνο του μαστού πιο αποτελεσματικά.[Annals of Oncology / iatronet]