Γράφει η Κατερίνα Πατούλια
Το βιογραφικό σημείωμα υπό τις οδηγίες του womenonly πέτυχε. Έτσι, έχεις κλείσει διάφορα ραντεβού για να περάσεις από επαγγελματική συνέντευξη. Παρόλο που πάντα υπάρχουν μικρά λάθη ή ατυχίες που μπορούν να συμβούν και σε σένα (όπως ο καφές που χύθηκε στο πουκάμισο στο δρόμο για τη συνέντευξη), υπάρχουν και άλλα πιο σημαντικά ατοπήματα. Ποιά είναι λοιπόν τα χειρότερα λάθη που μπορεί να κάνεις στη συνέντευξη και να σου στερήσουν τη δουλειά των ονείρων σου;
1. Κακοί τρόποι συμπεριφοράς: το κινητό τηλέφωνο που ξέχασες να απενεργοποιήσεις και όχι μόνο δεν απολογείσαι αλλά κοιτάζεις να δεις ποιός σε κάλεσε. Το να πάρεις ύφος διδάκτορα χωρίς να σε έχει ρωτήσει κάποιος κάτι και να πεις: ?Από που να ξεκινήσω τώρα?. Οι ερωτήσεις θα γίνουν όπως πρέπει και με πρωτοβουλία του συνεντευξιαστή πάντα. Και φυσικά, το να παραείσαι φιλική, χωρίς να σου έδωσε κανείς το θάρρος. Άλλο πράγμα άμεση, άλλο πίνουμε καφέ με μια φίλη, άλλο πράγμα η συνέντευξη για δουλειά.
2. Είσαι περίεργη και ιδιόρρυθμη: σίγουρα, στη διάρκεια μιας συνέντευξης είναι καλό να δείξεις αληθινά στοιχεία του χαρακτήρα σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δείξεις το πιο 'άσχημο και περίεργο πρόσωπο που διαθέτεις. Προσπάθησε να μην είσαι πολύ κλεισμένη στον εαυτό σου και να μην κάνεις πράγματα που δεν είναι ευρέος αποδεκτά.
3. Θέλεις τη δουλειά για λάθος λόγο: προσπάθησε να αιτιολογήσεις σωστά την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης εργασίας Κανένα αφεντικό δεν θα σε προσλάβει επειδή παραδέχτηκες ότι δεν βρήκες κάτι καλύτερο ή απλά επειδή βαρέθηκες να κάθεσαι.
4. Αφήνεις ενοχλητικά τικ να σε ελέγχουν: συνεχή σαρδάμ, το μπέρδεμα σε αυτά που σκέφτεσαι και λες, ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι... Αυτά είναι μόνο μερικά από τα τικ που μπορεί να σε καταλάβουν στη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης. Προσπάθησε να είσαι συγκεντρωμένη στο στόχο σου και να μην αφήνεις το στρες να σε καταλάβει.
5. Δίνεις πολλές πολλές πληροφορίες: προσπάθησε να είσαι όσο περισσότερο ακριβής και ολιγόλογη όσον αφορά τις πληροφορίες που δίνεις για εσένα ή τις προηγούμενες δουλειές σου. Φρόντισε να κακολογείς τα προηγούμενα αφεντικά σου, ακόμα κι αν λες την αλήθεια. Και γενικά,μην γίνεσαι πολύ περιγραφική στις πληροφορίες που αφορούν σημεία της βαθιά προσωπικής σου ζωής. Σίγουρα, θα πρέπει να απαντήσεις στο αν είσαι παντρεμένη ή ελεύθερη αλλά κανένας δεν σε αναγκάζει να πεις πόσα χρόνια σχέση διατηρείς ή αν συζείς με τον αγαπημένο σου.
6. Δεν παρουσιάζεις τον εαυτό σου όπως πρέπει: η προσεγμένη αλλά όχι εξεζητημένη εξωτερική εμφάνιση, μπορεί να προσθέσει επιπλέον πόντους σε ένα πλούσιο CV. Πρέπει να εκφράζεις τη γυναικεία σου πλευρά χωρίς να είσαι προκλητική. Μπορείς να διατηρείς το δικός σου ιδιαίτερο προσωπικό στυλ χωρίς να παρουσιάζεσαι υπερβολικά χαμηλότερα από τις απαιτήσεις που έχει η κάθε δουλειά.
7. Φτάνεις απροετοίμαστη: προσπάθησε να είσαι όσο περισσότερο ενημερωμένη μπορείς για την εταιρία ή τα πρόσωπα που θα σου πάρουν συνέντευξη. Δικαιολογίες του τύπου "δεν πρόλαβα να επισκεφτώ το web site σας" είναι πιθανό να ληφθούν ως έλλειψη ενδιαφέροντος για την εταιρία ή την ίδια την δουλειά. Ταυτόχρονα, θα πρέπει αν είσαι προετοιμασμένη για μερικές από τις πιο αναμενόμενες ερωτήσεις που θα δεχτείς όπως είναι: πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια ή γιατί θα πρέπει να διαλέξουμε εσένα;
8. Το ίντερνετ κοσμούν "περίεργες" φωτογραφίες και βίντεό σου: στη σημερινή εποχή ακριβώς όση σημασία έχει η εξωτερική σου εμφάνιση, άλλη τόση έχει και το πρόσωπο που έχεις στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα. Αν δεν θέλεις το προφίλ σου στο Facebook ή το Twitter να γίνει αντικείμενο έρευνας της εταιρίας που προτίθεται να σε προσλάβει, κάνε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να είναι ορατό μόνο από φίλους. Μην αφήνεις στοιχεία της προσωπικής σου ζωής να σε χαρακτηρίζουν και ως επαγγελματία.[womenonly]