promotional banner

Το πράσινο τσάι προστατεύει από τον καρκίνο του στόματος

Νέα έρευνα ενισχύει τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι το πράσινο τσάι μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει έναντι του καρκίνου.

Αμερικανοί ερευνητές έδωσαν σε 41 εθελοντές με προκαρκινική βλάβη στο στόμα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού για 3 μήνες σε δόσεις των 500 mg/m2, των 750 mg/m2 ή των 1,000 mg/m2. Άλλοι συμμετέχοντες έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι περίπου το 59% των ανθρώπων που έλαβαν τη μεγαλύτερη δόση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού ανταποκρίθηκαν κλινικά, σε σύγκριση με ποσοστό 18% αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές επίσης πρόσεξαν μια τάση προς τη βελτίωση ορισμένων δεικτών που ενδεχομένως μπορούσαν να προβλέψουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Στους 28 μήνες που διήρκεσε η έρευνα, 15 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του στόματος. Όσοι κατανάλωσαν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και όσοι δεν κατανάλωσαν είχαν ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος. Ωστόσο, άνθρωποι που εμφάνισαν ελαφριά έως μέτρια δυσπλασία, ή μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων στην έναρξη της έρευνας, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος αν είχαν λάβει το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.

Η επικεφαλής της έρευνας, Βασιλική Παπαδημητρακοπούλου, του Κέντρου για τον Καρκίνο ‘Αντερσον στο Τέξας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν αποτελούν οριστική απόδειξη ότι το πράσινο τσάι μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο.

Η ερευνήτρια δήλωσε πως η παρούσα έρευνα είναι φάσης 2 και πραγματοποιήθηκε σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών που έλαβαν την ισοδύναμη ποσότητα με αυτήν της κατανάλωσης 8 έως 10 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα. Πρόσθεσε πως μια έρευνα τέτοιου μεγέθους δεν μπορεί να οδηγήσει σε σίγουρα συμπεράσματα σχετικά με τα οφέλη όσον αφορά την πρόληψη. Όπως σημειώνει η κα. Παπαδημητρακοπούλου, σκοπός τέτοιου είδους ερευνών είναι να διαπιστωθεί αν τα συμπληρώματα αυτά έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση και ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.[Cancer Prevention Research / iatronet]