promotional banner

Τροφές που κάθονται στο στομάχι

Ποιές είναι οι πιο αχώνευτες τροφές και πώς δρουν στον οργανισμό σου ;

Υπάρχουν μερικές τροφές, όπως και συγκεκριμένοι άνθρωποι ή καταστάσεις, που σου κάθονται στο στομάχι. Ποιές είναι οι πιο αχώνευτες τροφές και πώς δρουν με τρόπο επιβαρυντικό για τον οργανισμό σου. Μάθε τες, λάβε τα μέτρα σου και άφησε το πιρούνι κάτω!

Εσύ το προτιμάς πικάντικο; Οι καυτερές πιπεριές, τα φαγητά με πολλά μπαχάρια είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα πικάντικων τροφών που μπορεί να είναι άκρως γευστικά αλλά μπορούν να ερεθίσουν επικίνδυνα τον οισοφάγο σου μέχρι να φτάσουν στο στομάχι. Το αποτέλεσμα είναι ότι νιώθεις ένα κάψιμο στο στομάχι αμέσως μόλις καταναλώσεις κάποια από τις πικάντικες λιχουδιές.

Μη γκρινιάζεις θα σου πάρω σοκολάτα: μία από τις δυσάρεστες παρενέργειες της γλυκιάς σοκολάτας είναι το φούσκωμα που μπορεί να σου προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωσή της. Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας δεν είναι αρκετό για να σου κάνει κακό.

Όμως ένα μπράουνις σοκολάτας είναι αρκετό για να διαλύσει τόσο το στομάχι όσο και τη σιλουέτα σου. Ταυτόχρονα, αν είσαι από τις άτυχες περιπτώσεις ανθρώπων που υποφέρουν από γαστρο- οισοφαγική παλινδρόμηση μπορούν να αισθανθούν άρρωστοι και μετά την κατανάλωση ενός μικρού κομματιού σοκολάτας. Αυτό συμβαίνει γιατί η σοκολάτα προκαλεί χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, επιτρέποντας στα στοματικά υγρά να ανέβουν ψηλά και πάλι.

Χυμός εσπεριδοειδών: αυτά τα όξινα ροφήματα ενοχλούν τον οισοφάγο, εξαιτίας του ερεθισμού που προκαλούν στα νεύρα που υπάρχουν στην περιοχή. Στο στομάχι ένας τέτοιος χυμός μπορεί να προκαλέσει και άλλες διατροφικές διαταραχές. Αν δεν έχεις φάει τίποτα άλλο, το στομάχι σου είναι ήδη γεμάτο οξέα και ο έξτρα όξινος χυμός εσπεριδοειδών μπορεί να σου προκαλέσει έντονο στομαχόπονο.

Πουρέ και κάτω: τίποτα δεν δείχνει πιο θελκτικό από ένα πιάτο ευωδιαστού πουρέ πατάτας. Όμως, το στομάχι σου δεν έχει την ίδια άποψη συνήθως. Ο πουρές είναι γεμάτος γάλα και βαριά κρέμα.
Ωμό κρεμμύδι: τα κρεμμύδια και όλα τα συγγενή ους τρόφιμα (σκόρδο για παράδειγμα) είναι γεμάτα με ποικιλίες φυτοθρεπτικών ενώσεων, μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία και την καρδιά σου ιδιαίτερα. Κάποιες άλλες είναι τόσο αχώνευτες για το στομάχι σου που η καούρα που σου προκαλούν δεν λέει να φύγει.

Το τρως μαγειρεμένο το σκόρδο ή το κρεμμύδι, μπορεί να απενεργοποιήσει μερικές από τις συνέπειες που προκαλούν οι ενώσεις αυτές.
Μπρόκολο και ωμό λάχανο: αυτά τα γεμάτα σίδηρο και θρεπτικά στοιχεία λαχανικά μπορεί να είναι έξτρα υγιεινά αλλά είναι διάσημα και για τα αέρια που προκαλούν. Το βράσιμο ή το ψήσιμό τους μπορεί να απενεργοποιήσει τις κακές τους παρενέργειες για το στομάχι.
Τα φασόλια: γνωστά για τα αέρια που προκαλούν, τα φασόλια δεν είναι άδικα παρεξηγημένα ως φαίνεται. Το ένζυμο που περιέχουν αντιδρά μόνο όταν βρεθεί παρέα με τα βακτήρια του στομάχου.[πηγή]