promotional banner

Μέτριας έντασης άσκηση κατά του καρκίνου στον προστάτη

Οι άντρες που τακτικά ακολουθούν μέτριας έντασης άσκηση μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών όγκων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι στους 190 άντρες που υποβλήθηκαν σε βιοψία για πιθανή ύπαρξη καρκίνου του προστάτη όσοι ασκούνταν μέτρια-το ισοδύναμο 3 έως 6 ωρών βαδίσματος την εβδομάδα- είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τη νόσο.

Σε σύγκριση με όσους ακλουθούσαν καθιστική ζωή, οι άντρες αυτοί είχαν κατά τα δυο τρίτα λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θετικό αποτέλεσμα σε βιοψία για καρκίνο του προστάτη. Επιπλέον, άντρες που περπατούσαν μια έως τρεις ώρες την εβδομάδα είχαν 86% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιθετική μορφή της νόσου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Urology’, δεν αποδεικνύουν ότι η άσκηση βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, θα μπορούσαν να ωθήσουν τους ανθρώπους προς την άσκηση.

Αρκετές έρευνες έχουν εστιάσει στη σχέση μεταξύ άσκησης και καρκίνου στον προστάτη και ενώ οι περισσότερες υπέδειξαν ότι υπάρχει προστατευτική δράση, περίπου το ένα τρίτο δεν ανακάλυψε τέτοια σχέση, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Stephen Freedland του Πανεπιστημίου Duke.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι στους 111 άντρες που ακολουθούσαν καθιστική ζωή και έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι μισοί είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη μετά τη βιοψία σε σύγκριση με ποσοστό 27% των αντρών που περπατούσαν τρεις έως εξι ώρες την εβδομάδα.

Μεταξύ των αντρών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, 51% όσων ακλουθούσαν καθιστική ζωή είχαν περισσότερο επιθετικό καρκίνο έναντι ποσοστού 22% αυτών που ακολουθούσαν ελαφρά άσκηση, δηλαδή το ισοδύναμο βαδίσματος μίας έως τριών ωρών την εβδομάδα.

Η άσκηση παρέμενε συνδεδεμένη με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως ηλικία, βάρος και φυλή. Εκτός από έρευνες που αποκαλύπτουν σχέση μεταξύ συνηθειών άσκησης και χαμηλότερου κινδύνου για καρκίνο στον προστάτη, σύμφωνα με τον Freedland υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η σχέση είναι βιολογικά πιθανή.

Όπως σημειώνει, η άσκηση έχει φανεί πως χαμηλώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα και άλλων ορμονών που μπορεί ενδεχομένως να ενισχύουν την ανάπτυξη όγκου στον προστάτη. Η άσκηση θεωρείται επίσης ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και τους φυσιολογικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς που μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στην πρόληψη της νόσου.[Journal of Urology / iatronet]