promotional banner

Πρωτοποριακή επέμβαση αορτικού ανευρύσματος

Διενεργήθηκε χθες με επιτυχία, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, από μεγάλη ομάδα ιατρών, επέμβαση καρδιοαγγειακής θεραπείας αορτικού ανευρύσματος με τη μέθοδο του πολυστρωματικού stent.

Πρόκειται για την πρώτη επέμβαση που πραγματοποιείται στην Κύπρο με τη νέα αυτή μέθοδο και την πέμπτη ανά το παγκόσμιο. Οι τέσσερις άλλες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας δρ. Χρίστος Πατσαλίδης εξέφρασε χαρά και περηφάνια για την πραγματοποίηση της επέμβασης, η οποία, όπως τόνισε, τιμά ιδιαίτερα το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σημείωσε παράλληλα ότι το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε εξειδικευμένες επεμβάσεις να μη χρειάζεται να μεταβούν στο εξωτερικό γι’ αυτό το σκοπό. Εκεί όπου είναι εφικτό, πρόσθεσε, θα φέρνουμε ομάδες ιατρών από το εξωτερικό οι οποίες, σε συνεργασία με τους Κύπριους ιατρούς, να διενεργούν στη χώρα μας αυτού του είδους τις επεμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο, συμπλήρωσε, θα αναβαθμίζεται το επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών και θα πολλαπλασιάζονται οι γνώσεις και οι εμπειρίες.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε θερμά τον δρα Αντώνη Πολυδώρου, Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", στην Αθήνα, ο οποίος, ως επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, έφερε εις πέρας μια πολύ σημαντική επέμβαση με τη συμβολή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ανέφερε μάλιστα πως ο δρ. Πολυδώρου και η ομάδα του διενήργησαν την επέμβαση αφιλοκερδώς. Από την πλευρά του, ο δρ. Πολυδώρου, ο οποίος είναι κυπριακής καταγωγής, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας για την εμπιστοσύνη του και την ευκαιρία που του έδωσε να διενεργήσει την εν λόγω επέμβαση στην Κύπρο.

Η επέμβαση, όπως ανέφερε, έγινε με τη συμμετοχή των επεμβατικών καρδιολόγων, των επεμβατικών ακτινολόγων και των αγγειοχειρούργων. Η επέμβαση έγινε σε ένα ασθενή με στεφανιαία νόσο, ηλικίας 59 ετών και ήταν διάρκειας δύο ωρών.

Η διαφορά της συγκεκριμένης επέμβασης από την κλασική χειρουργική επέμβαση, τόνισε ο δρ. Πολυδώρου, έγκειται στο ότι πρόκειται για αναίμακτη παρεμβατική μέθοδο η οποία επιτρέπει στον ασθενή να σηκωθεί από το κρεβάτι τέσσερις ώρες μετά την ολοκλήρωσή της και να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα.

Επεσήμανε επίσης πως η νέα αυτή μέθοδος περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες επιπλοκών σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως ο ασθενής που υποβλήθηκε σήμερα στην επέμβαση. Οι επεμβάσεις με τη νέα αυτή μέθοδο θα συνεχιστούν στα Νοσοκομεία της Κύπρου καθώς, όπως τόνισε ο δρ. Πολυδώρου, ο Υπουργός Υγείας έχει θέσει ως στόχο την πραγματοποίηση ενός μεγάλου φάσματος εξειδικευμένων επεμβάσεων στην Κύπρο, προκειμένου οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας στο εξωτερικό.[Healthier World]