promotional banner

Καθοριστικής σημασίας η σωστή εκπαίδευση για τον διαβήτη

Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ), αφιερώθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρχει Ποιότητα Ζωής στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, που επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής των πασχόντων. Στο συνέδριο τονίστηκε η ποικιλομορφία των παραγόντων που επηρεάζουν συνολικά την Ποιότητα Ζωής.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην καλή ρύθμιση και αναλύθηκαν οι τρόποι αποφυγής των επιπλοκών που προκαλεί ο διαβήτης καθώς και της αντιμετώπισης των οξέων καταστάσεων (π.χ. υπογλυκαιμία).

Τονίστηκε επίσης η σημασία των άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όπως η εκπαίδευση του ατόμου με διαβήτη γύρω από την ασθένεια και την αντιμετώπισή της, η τεχνολογία, το περιβάλλον, οι κοινωνικές και προσωπικές του σχέσεις , η εργασία, η ψυχική ευεξία, η κοινωνική υποστήριξη ή ακόμη και το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας.

Οι δύο παραπάνω κεντρικοί άξονες αποτέλεσαν τον κορμό του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, στο οποίο παρατηρήθηκε μια πρωτοφανής συμμετοχή ατόμων. Σε όλα τα πάνελ συμμετείχαν άτομα με διαβήτη καταθέτοντας τη δική τους εμπειρία, την καθημερινότητά τους, τη σχέση τους με τους ιατρούς τους. Τα συμπεράσματα των θεμάτων που συζητήθηκαν έχουν ως εξής:

* Η σωστή εκπαίδευση που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια, σχετικά με τη σωστή διατροφή και την αντιστοίχιση των γευμάτων με τη φαρμακευτική αγωγή, βοηθάει στην καλή ρύθμιση του διαβήτη.
* Τα νέα φάρμακα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 , καθώς επίσης οι νέες μορφές ινσουλίνης (ανάλογα ινσουλίνης) βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη, στην αποφυγή των υπογλυκαιμιών κ.λ.π και οδηγούν στην καλύτερη ποιότητα ζωής.
* Τα άτομα με διαβήτη , πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, για την αποφυγή των επιπλοκών του διαβήτη
* Οι τρόποι πρόληψης και αποφυγής των επιπλοκών αυτών γίνεται, μέσα από τον τακτικό έλεγχο της καρδιάς, των ούρων για λεύκωμα (πρόληψη νεφροπάθειας) , των οφθαλμών (πρόληψη αμφιβληστροειδοπάθειας) και των κάτω άκρων
* Όλα τα παραπάνω βασίζονται στη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των ατόμων με διαβήτη, και έχουν σαν αποτέλεσμα την καλή ρύθμιση του διαβήτη τους.

Στο Συνέδριο επίσης παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 και ιδιαίτερα όσον αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας (αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης- τεχνητό πάγκρεας).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, από άτομα με διαβήτη, καταθέτοντας τις προσωπικές εμπειρίες τους.

Για τις παθήσεις του διαβητικού ποδιού έγινε ειδικό κλινικό φροντιστήριο και εκπαιδεύτηκαν τα άτομα που συμμετείχαν στην αναγνώριση των προβλημάτων που τυχόν θα θέσουν τα πόδια τους σε κίνδυνο.
Στα νεότερα δεδομένα συζητήθηκαν επίσης και νεώτερες τεχνικές όπως η ανάπτυξη των νησιδίων του παγκρέατος από βλαστοκύτταρα, δίνοντας έτσι ελπίδα για το μέλλον.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι θεραπευτικές και ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες στήριξης ατόμων με διαβήτη.

Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση για τα δικαιώματα των ατόμων με διαβήτη και την παραπέρα στοχοθέτηση από πλευράς Ομοσπονδίας.[πηγή]