promotional banner

Τα καλά και κακά του γάμου στην υγεία σου


Ένας καλός γάμος μπορεί να μας ανεβάσει στα ουράνια και να μας χαρίσει καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία καθώς και μακροημέρευση. Αντίθετα, ένας κακός γάμος ή ένα διαζύγιο μπορούν να αποδειχτούν πολύ ανθυγιεινά για τον οργανισμό μας. Η Αρετή Τσινού (κλινική ψυχολόγος MSc, MA) μας αναλύει τα καλά και τα κακά του γάμου και μας συμβουλεύει για το πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας σε κάθε περίπτωση.

Βάλσαμο για την ψυχή:
"Είναι γενικώς αποδεκτό ότι ο γάμος αποτελεί προστατευτικό φλοιό για την ψυχική και σωματική υγεία, τόσο των γυναικών όσο και των αντρών. Αυτό αποδεικνύεται από μια πληθώρα ερευνητικών ευρημάτων, σύμφωνα με τα οποία οι έγγαμοι εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους σε σχέση με τους ανύπαντρους ή τους διαζευγμένους", τονίζει η κ. Τσινού.

Ο γάμος δεν είναι ελιξίριο ευτυχίας:
"Είναι σημαντικό να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε έναν καλό και έναν κακό γάμο, όπως επίσης ανάμεσα σε έναν αποτυχημένο γάμο και ένα διαζύγιο. Ο γάμος δεν αποτελεί εξ' ορισμού ελιξίριο ευτυχίας, καθώς μια κακή έγγαμη ζωή μπορεί να ευθύνεται για καταθλιπτικά συμπτώματα, στρες, συναισθηματικά προβλήματα, ψυχοσωματικές αντιδράσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, πονοκεφάλους και προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα. Ειδικότερα, οι γυναίκες που δεν είναι ευχαριστημένες στο γάμο τους, παρουσιάζουν έντονες ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, όπως πονοκεφάλους, δύσπνοια, δερματικά εκζέματα, προβλήματα με το στομάχι και διαταραχές σίτισης. Από την άλλη, οι άντρες που δυσανασχετούν στο γάμο τους τείνουν να εμφανίζουν αγχωτικές διαταραχές, στεφανιαία νόσο, έλκος και τριχόπτωση της κεφαλής».

Τι λένε τα νούμερα

Α. Ένας καλός γάμος:

1. Είναι το καλύτερο αντικαρκινικό φάρμακο: σύμφωνα με έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα (που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer), που μελέτησαν 3,8 εκατομμύρια περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από καρκίνο: τα παντρεμένα ζευγάρια είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από τον καρκίνο στα επόμενα πέντε χρόνια, σε αντίθεση με το 45% των χωρισμένων. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το στρες που εμφανίζεται στα άτομα που αποφασίζουν να χωρίσουν ευθύνεται κατά πολύ για τα μειωμένα ποσοστά επιβίωσης.

2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση: άντρες και γυναίκες που ζουν μέσα σε έναν ευτυχισμένο γάμο έχουν έως 4 μονάδες χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους εργένηδες με καλή κοινωνική ζωή.

3. Προστατεύει τη μνήμη: επιστήμονες από το Ίδρυμα Καρολίνσκα στη Σουηδία παρακολούθησαν επί 21 χρόνια 2.000 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι ήταν 50 ετών όταν άρχισε η μελέτη. Διαπίστωσαν ότι όσοι εξ' αυτών ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν κατά την έναρξη της μελέτης είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια με το πέρασμα του χρόνου σε σύγκριση με όσους ζούσαν μόνοι.

Β. Ένας κακός γάμος:

1. Οδηγεί σε κατάθλιψη, κυρίως τις γυναίκες: επιστημονική έρευνα σε 300 ζευγάρια ηλικίας 40 έως 70 ετών, παντρεμένα για τουλάχιστον είκοσι χρόνια, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που βιώνουν προβλήματα στη συζυγική σχέση είναι πιθανότερο να παχύνουν, να αυξηθεί η πίεσή τους και η χοληστερίνη τους, καθώς και να εμφανίσουν όλα τα συμπτώματα του λεγόμενου "μεταβολικού συνδρόμου".

2. Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό: οι συζυγικοί καβγάδες επιβαρύνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα η υγεία και των δύο να είναι ευάλωτη σε ασθένειες. Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε σειρά πειραμάτων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Γ. Και οι ανύπαντρες;

1. Κι αυτές απειλούνται με άγχος και κατάθλιψη: σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας το 2008 ,από την κλινική ψυχολόγο Χαρά Νομικού (Παν/μιο II Le Mirail Toulouse, Ερευνητικό Κέντρο CERPP, Γαλλία) και τους συνεργάτες της. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άγαμες γυναίκες παρουσίαζαν άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστά 35% και 26% αντίστοιχα, ενώ τα ποσοστά για τις έγγαμες ήταν 16% και 13%.

"Το άγχος αποκατάστασης σε συνδυασμό με την απαιτητική καριέρα και την καθυστέρηση της μητρότητας καθιστούν τις άγαμες γυναίκες περισσότερο ευάλωτες σε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Οι γυναίκες αυτές, συχνά συναισθηματικά ακάλυπτες, καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνες τους την καθημερινότητα, πράγμα που τις οδηγεί ευκολότερα στην ψυχολογική και σωματική κόπωση καθώς και στην εμφάνιση ψυχοσωματικών εκδηλώσεων, όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα με το στομάχι και διαταραχές σίτισης", υποστηρίζει η κυρία Τσινού.

Τελικά, να παντρεύεται κανείς ή όχι;
Τι θα πρέπει όμως να προσέξουμε στην επιλογή του συντρόφου μας, ώστε να έχουμε πολλές πιθανότητες για έναν επιτυχημένο γάμο και μια αρμονική οικογένεια; Η κ. Τσινού δηλώνει ότι αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση.

"Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αλλά πολυδιάστατη και σχετίζεται τόσο με το φύλο όσο και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου".

Παρ’ όλα αυτά, ιδού κάποιες γενικές πρακτικές συμβουλές:

* Μην αμελείς και αγνοείς μικρές καθημερινές συμπεριφορές που σε ενοχλούν και σου προκαλούν εκνευρισμό.
* Αν είσαι παντρεμένη, προσπάθησε να παίρνεις τις αποφάσεις από κοινού με τον καλό σου, χωρίς να καταπιέζεται ο ένας από τους δυο.
* Κράτησε τη σχέση σου σε προτεραιότητα και απαίτησε το ίδιο από τον/τη σύντροφό σας.
* Μη φοβάσαι να εκθέσεις διαφορετική άποψη και να διαφωνήσετε μαζί του/της. Ενθαρρύνετε τον/τη σύντροφό σου να κάνει το ίδιο.
* Μη φοβάσαι να αποδεχτείς τα σφάλματά σου και ζήτησε το ίδιο από τον/τη σύντροφό σου.[πηγή]

Βιβή Πασπαλάρη