promotional banner

Σχέδιο δράσης κατά της πνευμονίας

Μπορεί τo ενδιαφέρον όλων να είναι στραμμένο στη γρίπη των χοίρων, αλλά o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την πνευμονία και έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο δράσης κατά της αρρώστιας σε 70 χώρες

Σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνευμονία. Είναι το υπ΄ αριθμόν ένα αίτιο θανάτου για παιδιά κάτω των πέντε ετών. Το θέμα ωστόσο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή, για αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε από χθες σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης με στόχο να μειώσει κατά δύο τρίτα τους θανάτους παιδιών από πνευμονία μέχρι το 2015. Πρακτικά αυτό σημαίνει να σωθούν έξι εκατομμύρια παιδιά.

Κλειδί για το ανοσοποιητικό σύστημα ο θηλασμός

Η πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και της UNICEF στοχεύει στην προώθηση μέτρων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, στην καλύτερη πρόληψη με εμβολιασμούς και στη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης για παιδιά που είναι ασθενή. Μερικά από τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι πολύ απλά, αλλά άκρως αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η ισορροπημένη διατροφή, ή ο θηλασμός μέχρι τον έκτο μήνα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την προσβολή από αρρώστιες που οδηγούν σε πνευμονία.

Η Άνε Γκόλατς εκ μέρους της Unicef σημειώνει ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι το «κλειδί» για να έχουν τα παιδιά περισσότερα αντισώματα. «Παιδιά που υποσιτίζονται ή δεν έχουν θηλάσει διατρέχουν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από πνευμονία ή άλλες ασθένειες. Ο θηλασμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν τα παιδιά μεγαλώνουν τους πρώτους έξι μήνες αποκλειστικά με θηλασμό, μπορεί να μειωθεί κατά 23% ο αριθμός των ασθενών από πνευμονία", λέει η κ. Γκόλατς.

Βελτίωση διάγνωσης και θεραπείας

Το πρόγραμμα δράσης της Unicef και του Π.Ο.Υ. για 70 περίπου χώρες του πλανήτη προβλέπει επίσης την καλύτερη προστασία των παιδιών με τον εμβολιασμό για ιλαρά ή κοκίτη. Και οι δύο παιδικές αρρώστιες μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία. Αλλά και στο επίπεδο της διάγνωσης και θεραπείας θα πρέπει αρκετά πράγματα να βελτιωθούν.

Το πακέτο αυτό των μέτρων συνδέεται πάντως και με ένα σημαντικό κόστος. Θα φτάσει τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια για τα πέντε χρόνια, στα οποία θα επεκταθεί η εφαρμογή του προγράμματος. "Φαίνονται πολλά, αν σκεφτεί όμως κανείς πόσες ζωές παιδιών θα σωθούν με τα χρήματα αυτά, τότε δεν είναι πολλά", λέει ο Σαμίμ Καζί από τον Π.Ο.Υ. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι δύο χώρες που θα αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από το σχέδιο δράσης. Στις δύο αυτές χώρες κάθε χρόνο αρρωσταίνουν 65 εκατομμύρια παιδιά από πνευμονία.[πηγή]

Pascal Lechler / Γιώργος Παππάς
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου