promotional banner

EcoNews (1/2/2010) - Περιβαλλοντολογικό Δελτίο


Πολλά τα θέματα και σήμερα για τα Περιβαλλοντολογικά. Συνολικά 20 άρθρα συγκεντρώσαμε σήμερα στο δελτίο μας.

1.Εύβοια: συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σε υπόγεια ύδατα

Έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου βρίσκονται πάνω από τα όρια στη Μεσσαπία Ευβοίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναλύσεων που έγιναν σε γεώτρηση του δημοτικού διαμερίσματος Ψαχνών, εντοπίστηκαν μέχρι και 242 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού, περιεκτικότητα που υπερβαίνει κατά σχεδόν 5 φορές τα όρια που τίθενται για τα πόσιμα ύδατα.

Από τις εν λόγω μετρήσεις όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, φαίνεται ακόμα πως μικρές ποσότητες της εν λόγω ουσίας, περνούν στα φύλλα και στις ρίζες καλλιεργειών, για τις οποίες δεν υπάρχουν όρια συγκέντρωσης.

Από τις αναλύσεις που έγιναν σε 26 δείγματα νερού, ένα εμφανίζει περισσότερα από 200 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο, ένα άνω των 100, τέσσερα ανάμεσα σε 50 και 100 – δηλαδή περίπου 20%- 25% των δειγμάτων βρέθηκε να υπερβαίνει το όριο περιεκτικότητας των 50 μικρογραμμαρίων χρωμίου ανά λίτρο, ενώ επιπλέον 5 δείγματα ήταν σχεδόν οριακά.

Ενδεικτικό της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων στην περιοχή είναι ότι μόνο 3 δείγματα δεν υπερέβαιναν τα 20 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο.

Επίσης, στην εν λόγω έρευνα αναφέρεται πως για τη ρύπανση των υδάτων με εξασθενές χρώμιο, ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχουν οι βιομηχανίες χρωμάτων και μπογιάς.

«Ανάλογα με το είδος της βιομηχανίας, το στερεό υπόλειμμα- δηλαδή η λάσπη που προκύπτει ύστερα από επεξεργασία υγρών αποβλήτων- μπορεί να φτάσει και 30.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο συγκεντρώσεις σε εξασθενές χρώμιο», επισημαίνεται στην εν λόγω έρευνα.[econews]

2.Απουσία συντονισμού υπηρεσιών στο Ποικίλο Όρος

Παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας άδειες δεξαμενές νερού και πυροφυλάκια χωρίς προσωπικό συνθέτουν την εικόνα στο Ποικίλο Όρος.

Κάτοικοι και φορείς της Δυτικής Αττικής καταγγέλουν ότι δεν υπάρχει κεντρικός συντονισμός, ολοκληρωμένο σχέδιο πυρασφάλειας και δεν γίνεται καθαρισμός των ξερών χόρτων.

Τονίζουν ότι δεξαμενές νερού υπάρχουν σε κάποια σημεία και σε κάποια άλλα όχι, ενώ τα πυροφυλάκια δεν έχουν σε καθημερινή βάση προσωπικό.

Παράνομες είναι επίσης οι κεραίες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στην κορυφή του όρους στη Ζαχαρίτσα όπως επίσης και από την πλευρά του Χαϊδαρίου. Αν και υπάρχουν αποφάσεις για το ξήλωμα των εγκαταστάσεων η πολεοδομία και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα.[ΣΚΑΪ]

3.Σκύλος έσωσε παιδιά από φίδι!


Η Ζήνα, το μαύρο staffordshire terrier της φωτογραφίας είναι ο ήρωας που έσωσε τα 3 παιδάκια της οικογένειάς της από ένα φίδι-τίγρη!

Το φίδι προσπάθησε να μπει από το πλαίσιο της πόρτας στο δωμάτιο όπου έπαιζαν τα παιδιά, 7,6 και 3 ετών, στις 6:30 την Τρίτη.

Η Ζήνα σταμάτησε το φίδι αλλά το δάγκωμα του είναι δηλητηριώδες. Όσο τα παιδιά φώναζαν για να βοηθήσει κάπιοιος το σκυλί, αυτή όρμηξε στο φίδι και πάλεψε μαζί του μέχρι να το ακινητοποιήσει. Η μητέρα των παιδιών είχε βγει για λίγο από το δωμάτιο για να τους φέρει το φαγητό τους.

''Η Ζήνα ήταν καταπληκτική!Μόλις άκουσε τις φωνές των παιδιών,όρμησε στο φίδι και πάλεψε μαζί του μέχρι να το σκοτώσει. Δεν σταματούσε παρότι της φωνάζαμε και το άφησε μόνο όταν ο μικρός γιος της είπε ότι όλα είναι καλα!'',λένε οι γονείς.

Η συγκεκριμένη ράτσα,όπως και τα pit bulls, κατηγορείται από πολλούς για την επιθετικότητά της, ενώ σε κάποιες χώρες είναι και απαγορευμένη. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πάντα οι ιδιοκτήτες ευθύνονται για το πόσο άγρια και επιθετικά κάνουν τα ζώα τους. Γιατί τα περισσότερα, λατρεύουν την οικογένειά τους και ειδικά τα παιδιά.[adespoto.gr]

4.Καταγγελία για θαλάσσια ρύπανση στον οικισμό Πρίνου

Μετά από πολλά έτη αγώνων των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Πρίνου στη Κρήτη (με καταγγελίες, επισημάνσεις, υποδείξεις, κινητοποιήσεις) προς τις αρχές του τόπου για τη θαλάσσια ρύπανση, την ανυπόφορη δυσοσμία και τον κίνδυνο μόλυνσης και ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας αυτό που συναντήσαμε ήταν η εγκληματική αδιαφορία σχεδόν όλων των αρμοδίων.

Μέχρι και σήμερα τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας, δεν έχουν βρει τη λύση τους σαν αποτέλεσμα της παραπάνω απαράδεκτης και συνάμα ύποπτης συμπεριφοράς των αρμοδίων.

1. Η έλλειψη ουσιαστικών και πραγματικών ελέγχων.

2. Τα αστεία πρόστιμα που αντί να αποθαρρύνουν τους παραβάτες του προτρέπουν να ρυπαίνουν.

3. Η έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

4. Η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας επειδή δεν θάβουμε το πρόβλημα αλλά το αναδεικνύουμε.

5. Η μη εφαρμογή των νόμων (μεταφράζουν τους νόμους κατά το δοκούν) και των συνταγματικών μας δικαιωμάτων.

6. Η συνεχής προσπάθεια συγκάλυψης μεγάλων περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών.

7. Και γενικότερα η κακοδιοίκηση και η χείριστη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών, που σκοπό έχουν την προκλητική για το κοινό αίσθημα, εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και όχι τον ίδιο τον πολίτη αδιαφορώντας μάλιστα για την ίδια τη δημόσια υγεία.

Έχουν κάνει μέχρι σήμερα τον τόπο μας να θεωρείται ο πλέον αφιλόξενος στην Κρήτη, απέναντι στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Κατόπιν τούτων αναγκασθήκαμε να καλέσουμε για βοήθεια οικολογικές οργανώσεις και να προβούμε σε λεπτομερείς ελέγχους ώστε με τον πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο να αποδείξουμε το αυτονόητο.

Δηλαδή ότι ζούμε σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για το ανθρωπογενές περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου είναι μία μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, που δραστηριοποιείται από το 1998 σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών (Ιόνιο Πέλαγος, Σποράδες, Κεντρικό Αιγαίο, Λυβικό Πέλαγος, Ανατολικό Αιγαίο, κα).

Από το 2000, το Αρχιπέλαγος διατηρεί κύριες ερευνητικές βάσεις στην Ικαρία και τη Σάμο, ενώ το πεδίο δράσης της Οργάνωσης καλύπτει το σύνολο των ελληνικών θαλασσών και σταδιακά επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Μεσογείου.

Παραθέτουμε αποσπάσματα του δελτίου τύπου της παραπάνω περιβαλλοντικής οργάνωσης:

«Εικόνες καταστροφής και τεράστιας περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αντίκρισε η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, στην παράκτια περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου…».

«Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από το Εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, σε υπόγεια νερά (γεωτρήσεις) στην περιοχή, κατέδειξαν εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα ως αποτέλεσμα διοχέτευσης λυμάτων του χοιροτροφείου σε έδαφος με φυσικά ρήγματα».

«Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνας, η έντονη δυσοσμία αποτέλεσε απλώς το αιτιατό της υπόθεσης, ενώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους στη Σάμο για την ποιότητα των νερών επιβεβαίωσαν τις αρχικές ενδείξεις για την πηγή της μόλυνσης. Η περιεκτικότητα σε ολικά κολοβακτηρίδια και Ε.coli που εντοπίστηκε στα δείγματα θαλασσινού νερού, καθιστά την κολύμβηση εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και επιβαρύνει σημαντικά το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, η οποία σημειώνεται πως απέχει λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από την πλησιέστερη ξενοδοχειακή μονάδα».

«Η κατάσταση αυτή θίγει κάθε έννοια πολιτισμού και σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον και διογκώνει καθημερινά τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την υγεία των οικοσυστημάτων».

Απέναντι στην ντροπιαστική και εγκληματική πραγματικότητα που έχουν οικοδομήσει ορισμένοι επιχειρηματίες και ετοιμάζουν να αφήσουν μόνιμη παρακαταθήκη για τον νομό και το νησί, καλούμε τις Διευθύνσεις υγιεινής της Νομαρχίας, την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και όποιες άλλες υπηρεσίες ορίζονται αρμόδιες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα.

Να συμπληρώσουμε ότι:

1. Η περιοχή έχει μοναδικά υπέροχα θαλάσσια σπήλαια, μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος.

2. Είναι περιοχή NATURA 2000 για τη χελώνα caretta-caretta και τη φώκια monachus-monachus.

3. Στην περιοχή βρίσκεται ο οικισμός του Πρίνου με περισσότερους από 500 κατοίκους

Κατόπιν τούτων καλέσαμε έκτακτη γενική συνέλευση στις 7/1/2010 με θέμα την ενημέρωση των κατοίκων και τη λήψη αποφάσεων.

Με ομόφωνη απόφαση ζητούμε τα κάτωθι:

1. Να γίνει γεωλογικός έλεγχος εντός και εκτός της χοιροτροφικής επιχείρησης.

2. Να σταματήσουν να εισρέουν εντός της χοιροτροφικής μονάδας μεγαλύτερες ποσότητες υδάτων από αυτές που προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας καθώς επίσης και να αλλάξει η φωτογραφική διάταξη της Περιφέρειας Κρήτης που προβλέπει γεώτρηση στην περιοχή μας με σκοπό την κάλυψη αναγκών ύδρευσης ζώων

3. Να σταματήσει άμεσα η δυσοσμία της μονάδας η οποία μας δηλητηριάζει καθημερινά και προσβάλει την προσωπικότητα όλων μας ενώ παράλληλα δυσφημίζει τη χώρα μας στο εξωτερικό και ταλαιπωρεί χιλιάδες διερχόμενους οδηγούς.

4. Αν δεν βρεθεί άμεση λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να γίνει πλέον γνωστή η εγκληματική αδιαφορία των φορέων και να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι[Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρίνου / econews]

5.H κλιματική αλλαγή απειλεί το Νείλο

Επιστήμονες προειδοποιήσαν την κυβέρνηση της Αιγύπτου, ότι η άνοδος της στάθμης της Μεσογείου λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προκαλεί την είσοδο θαλασσινού νερού στο Δέλτα του Νείλου, μετατρέποντας το συγκεκριμένο πολύτιμο παράδεισο σε υφάλμυρο ερημότοπο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η στάθμη της θάλασσας ανυψώθηκε 20 εκατοστά και πολλοί αγρότες έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Άλλοι πάλι τα καλύπτουν με άμμο για να εμποδίσουν τη διαπότιση του εδάφους με αλμυρό νερό.

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στην ακτή της Αλεξάνδρειας, για λογαριασμό της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, προβλέπει ότι το εν λόγω φαινόμενο θα επιδεινωθεί.

«Μέχρι το 2025 αναμένεται άνοδος του επιπέδου της θάλασσας κατά 30 εκατοστά, πλημμυρίζοντας περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα» προειδοποίησαν οι συντάκτες της έκθεσης. «Ως αποτέλεσμα, πάνω από μισό εκατομμύριο κάτοικοι ενδέχεται να εκτοπιστούν και περίπου 70.000 θέσεις εργασίας ίσως χαθούν».

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία του Δέλτα του Νείλου, υπολογίζεται ότι περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν «κλιματικοί πρόσφυγες».

Το 2007 η κατασκευαστική εταιρεία Hamza, πρότεινα την κατασκευή ενός τεράστιου υδατοστεγούς τείχους, το οποίο θα απομόνωνε τη θάλασσα από το ποτάμι, ανεβάζοντας τις όχθες κατά 2 μέτρα.

Εκκρεμεί όμως ακόμα η απόφαση, λόγω ότι το εν λόγω σχέδιο θα μπορούσε να καταστρέψει τα παραθαλάσσια θέρετρα ή ακόμα να προκαλέσει νέα περιβαλλοντικά προβλήματα.[econews]

6."Μονόδρομος η πράσινη ανάπτυξη"

Στην πράσινη ανάπτυξη, ως μονόδρομο για τον κόσμο και την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, μιλώντας στο Οικολογικό Συμπόσιο, που οργανώνει το ΤΕΙ Καλαμάτας.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η χώρα μας πρέπει να στραφεί στην πράσινη ανάπτυξη από ανάγκη και όχι από πολιτική κίνηση, για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον για περιβαλλοντικούς, γιατί υπάρχει καταστροφή του περιβάλλοντος και ανέφερε για παράδειγμα τη μόλυνση των νερών αλλά και τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Δεύτερον για οικονομικούς, γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση για οικονομική ανάπτυξη, την ίδια στιγμή που καταναλώνουμε το φυσικό μας κεφάλαιο χωρίς να το συνυπολογίζουμε.

Και τρίτον όπως είπε για ηθικούς, γιατί ο κόσμος που ζούμε πρέπει να τον συντηρήσουμε και να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

''Η γεωργία μας, ανέφερε ο υφυπουργός, πρέπει να κάνει στροφή στο ποιοτικό, στο λιγότερο και ποιοτικότερο προϊόν. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στον τουρισμό, γιατί η Ελλάδα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά".

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα, με ανεξάντλητες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και υπογράμμισε ότι η πράσινη ανάπτυξη πρέπει πρωτίστως να διατρέχει την παιδεία και την υγεία.

"Αν θέλουμε να αλλάξουμε, χρειάζεται να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, γιατί τα μικρά βήματα δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται μεγάλη στροφή γιατί στη διαχείριση της φύσεως κάναμε λανθασμένες επιλογές'' είπε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε, ''ο οικολογικός πολιτισμός, όπως αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι σημαντικό και εμείς στηρίζουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει να είναι μπροστάρης σε αυτόν τον οικολογικό πολιτισμό και προσπαθεί να το κάνει, ανέφερε, και η κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα της Βουλής, δείχνουν ευαισθησία σε θέματα οικολογίας και τόνισε ότι θα κάνουμε, λοιπόν, αυτό που ακριβώς πρέπει''.[ΣΚΑΪ]

7.Φάκελος Δηλητηριάσεις

Επειδή ο θυμός, η αγανάκτηση και η πίκρα είναι οι καθημερινές αντιδράσεις όλων μας πάνω στο θέμα των δηλητηριάσεων, ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: Να μη σταματάμε να καταδικάζουμε τέτοιες πράξεις βίας, και να συνεχίσουμε την πίεση στην κυβέρνηση, μέχρι να μετατρέψει τελικά την κακοποίηση των ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα. Ίσως τότε αλλάξει κάπως και η ζωή τους σε αυτή τη χώρα.

Σας παραθέτουμε δύο φωνές διαμαρτυρίας, από δύο μακρινές μεριές της Ελλάδας, η πρώτη από το Αγκίστρι, και η άλλη από τα Μουδανιά της Χαλκιδικής.


Η Άντα Σαλαμανούδη από τα Μουδανιά, μας έγραψε:

Καθημερινό θέαμα τα δηλητηριασμένα ζώα συντροφιάς στους δρόμους των Μουδανιών. Η εικόνα των πτωμάτων αποδεικνύει ότι τα ζώα υπέφεραν έναν μαρτυρικό θάνατο με σπασμούς πόνου, αφρους και αιμορραγία από το στόμα.

Τα περιστατικά των δηλητηριάσεων κλονίζουν την ψυχική μας υγεία. Το θέαμα των ζώων που ψυχορραγούν έγινε σύνηθες φαινόμενο στη Χαλκιδική -τουριστική περιοχή-. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτά τα εγκλήματα. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, να ενημερωθούν τα σχολεία, να απειληθούν οι δήμαρχοι που ευνοούνται από την απάνθρωπη λύση της βάρβαρης θανάτωσης των αδέσποτων, πρέπει κάποτε να γίνουμε άνθρωποι, πρέπει κάποτε να δημιουργηθούν αρμόδιες υπηρεσίες σε αυτό το κράτος.

Η αδιαφορία των αρχών είναι συνενοχή.


Και η Μάριον:

Γεια σας,

Σας στέλνω αυτό το μήνυμα για να επιστήσω την προσοχή σας πάνω σε ένα θέμα για το οποίο ίσως να μην ασχολείται κανείς όσο θα’ πρεπε. Εδώ και 7 χρόνια κατοικώ στο Αγκίστρι, όπου εδώ και καιρό τώρα ένας ή περισσότεροι (συγκεκριμένοι) κάτοικοι σκοτώνουν κατοικίδια ζώα, όπως σκύλους και γάτες, ρίχνοντάς τους δηλητηριασμένη τροφή (κοινώς “φόλα”).

Αυτό συνέβη και με το δικό μου κατοικίδιο, τη σκυλίτσα μου, η οποία μόλις είχε κλείσει τα τέσσερα και δεν είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που είχε γεννήσει τα 12 κουταβάκια της. Πέντε μέρες έχουν περάσει από το γεγονός, και ακόμα δεν έχω ξεπεράσει το θάνατό της.

Κατά κύριο λόγο, σας στέλνω το e-mail αυτό, επειδή γνωρίζω καλά ποιος κάτοικος του νησιού προκάλεσε το γεγονός. Κυρίως επειδή για το συγκεκριμένο πρόσωπο έχουν ακουστεί πολλαπλές κατηγορίες για θανάτους και πνιγμούς ζώων, και κανείς δεν έχει κάνει κάτι δραστικό γι′ αυτό. Σας διαβεβαιώνω πως αυτά που λέω ισχύουν, καθώς και εγώ η ίδια έχω ακούσει από το στόμα του “ανθρώπου” αυτού πως έχει δολοφονήσει πάρα πολλά ζώα στην περιοχή. Η σιγουριά μου για τα πρόσφατα συμβάντα οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος (αυτοαποκαλούμενος) άνθρωπος έχει πνίξει ένα σκύλο που είχα στο παρελθόν, πράγμα που ο ίδιος έχει παραδεχτεί. Για το πρόσφατο γεγονός, έχουμε κάνει αναφορά στο αστυνομικό τμήμα του νησιού.

Σας παρακαλώ θερμά να με βοηθήσετε με όποιον τρόπο μπορείτε, ή να με συμβουλεύσετε τουλάχιστον στο θέμα αυτό, ώστε αυτός ο άνθρωπος να μην μείνει ατιμώρητος για τις άσχημες πράξεις του. Θεωρώ πως η κατάσταση έχει φτάσει πια στα άκρα, και θυμώνω πολύ με το γεγονός ότι κανείς εδώ και χρόνια δε μιλάει. Χρειάζομαι επειγόντως τη στήριξή σας. Είναι πραγματικά κρίμα να σκοτώνονται τόσα αθώα ζώα χάρη σε κάποιους ανεγκέφαλους και ψυχοπαθείς, γεμάτους μίσος ανθρώπους.

Ελπίζω να εισακουστούν τα παράπονά μου, και να μην αφεθεί έτσι το θέμα αυτό, όπως πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα σε αυτή τη χώρα…


Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η Άντα από τα Μουδανιά, σήμερα μας ενημέρωσε ότι άλλα 4 γατάκια, από αυτά που τάιζε στη γειτονιά της, βρέθηκαν δηλητηριασμένα κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού της - συνολικά 6, μαζί με αυτά που είχαν δηλητηριάσει την περασμένη Τρίτη. Πήγαμε μαζί της στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και καταθέσαμε μήνυση κατά αγνώστων.[love4pets.gr]

8.Οι υδρατμοί ρυθμίζουν την παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη


Η μείωση των συγκεντρώσεων των υδρατμών στην κατώτερη στρατόσφαιρα της Γης, συμβάλλει σημαντικά στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αποκαλύπτει νέα έρευνα επιστημόνων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Η εν λόγω έρευνα έγινε από επιστήμονες της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρ. Σούζαν Σόλομον, σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science».

Οι εν λόγω ερευνητές επισημαίνουν ότι οι κλιματολόγοι έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των υδρατμών στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας της Γης και τονίζουν ότι η επίδραση τους είναι πολύ πιο σημαντική από ότι εκτιμούσαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Οι αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι οι κλιματολόγοι μέχρι σήμερα έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των υδρατμών στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας της Γης και τονίζουν ότι η επίδρασή τους είναι πολύ πιο σημαντική από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Αν και η νέα έρευνα δεν θέτει σε αμφισβήτηση ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες, παρόλα αυτά βοηθάει να γίνει κατανοητό γιατί η παγκόσμια θερμοκρασία παρουσιάζει αυξομειώσεις από δεκαετία σε δεκαετία.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, μια μείωση 10% της υγρασίας (των υδρατμών) περίπου 20χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης, εξηγεί γιατί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει μείνει σταθερή από την αρχή του 21ου αιώνα, παρά τη μεγάλη άνοδο του CO2 στην ατμόσφαιρα.

Οι υδρατμοί έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, καθώς απορροφούν θερμότητα από τον ήλιο, η οποία διαφορετικά θα είχε αντανακλαστεί πίσω στο διάστημα, συμβάλλοντας έτσι στο να παγιδεύεται η θερμότητα πάνω από τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η μείωση της ατμοσφαιρικής υγρασίας μετά το 2000 οδήγησε σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 25% μικρότερη από ό,τι αν δεν είχε υπάρξει η μείωση των υδρατμών.

Αντίστροφα, στη δεκαετία του ΄90, η αύξηση της υγρασίας προκάλεσε πιθανότατα αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 30%.

Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι παραμένει ακόμα μυστήριο γιατί οι υδρατμοί αυξομειώνονται τόσο γρήγορα και τόσο έντονα.[econews]

9.Εντός του μήνα το ν/σ για τις ΑΠΕ

Νόμος του κράτους θα είναι σύντομα το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς αυτό το μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Αυτά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα Απογευματινή.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ μειώνεται κατά 80 % ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση των μονάδων, δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης για τους επενδυτές και θεσπίζονται αντισταθμιστικά οφέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους περιοχών όπου εγκαθίστανται οι μονάδες αυτές (αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα κλπ.). Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι την επόμενη τριετία οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα φτάσουν στα 3 δισ. ευρώ ενώ ο στόχος ως το 2020 είναι να καλύπτουν το 20 % των ενεργειακών αναγκών της χώρας, έναντι 18 % που είναι ο δεσμευτικός στόχος για την Ελλάδα από την Κομισιόν.

Αναφερόμενος στην αγορά φυσικού αερίου ο υφυπουργός είπε ότι εντός των ημερών αναμένονται οι προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις υπουργικές αποφάσεις, που εκκρεμούν από το 2005, προκειμένου να υλοποιηθεί η απελευθέρωση της αγοράς η οποία, όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, θα αποβεί σε όφελος των καταναλωτών. Το φυσικό αέριο συμμετέχει κατά 11 % στο ενεργειακό ισοζύγιο, έναντι 25 % που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου περιλαμβάνονται ακόμη η υιοθέτηση της Οδηγίας 32 / 2006 με την οποία θεσπίζονται οι επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών και η χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων από τρίτους. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα αναλαμβάνουν το κόστος για την υλοποίηση επενδύσεων όπως μονώσεις, αλλαγή καυστήρα, εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στα κτίρια κλπ. και θα πληρώνονται εισπράττοντας ένα μέρος από τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ, που πληρώνει ο χρήστης του κτιρίου.

Ο κ.Μανιάτης σημείωσε ότι η ενεργειακή δαπάνη μόνο για τα κτίρια του Δημοσίου φτάνει στα 450 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ ο κτιριακός τομέας συνολικά απορροφά το 40 % της τελικής κατανάλωσης ενέργειας καθώς το 89 % των κτιρίων στη χώρα μας κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, οπότε δεν υπήρχε κανονισμός θερμομόνωσης. Χθες έληξε η περίοδος διαβούλευσης για το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό θερμομόνωσης, καθώς και για το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο συγκροτείται το Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Ο υφυπουργός ανήγγειλε νέα μεταλλευτική και λατομική νομοθεσία με την οποία κωδικοποιείται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο, αναδιοργανώνονται οι υπηρεσίες ελέγχου, αναβαθμίζεται το ΙΓΜΕ και προβλέπονται δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας με ανάκτηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή τους.

Καταλήγοντας ο κ. Μανιάτης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής νέου οικονομικού μοντέλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η παγκόσμια κρίση στοίχισε 4 τρισ. δολάρια, αλλά την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης να βρει τα 100 δισ. που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.[ΣΚΑΪ]

10.Στο αέρα το πρόγραμμα για τα αδέσποτα


Στον αέρα το πρόγραμμα στειρώσεων στην Καρδίτσα που επρόκειτο να ξεκινήσει με τη συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας, του Φιλοζωϊκού Ομίλου και της Κτηνιατρικής σχολής!

Ο λόγος? Η λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων στις κλινικές της σχολής!

Μέχρι τώρα οι στειρώσεις γινονταν στην μαιευτική κλινική του πανεπιστημίου ενώ τώρα που δεν ανανέωνονται οι συμβάσεις,θα μειωθούν οι στειρώσεις!

Η μετακίνηση των ζώων για στείρωση είναι το σοβαρότερο θέμα που απασχολεί τον Φιλοζωϊκό Όμιλο Καρδίτσας,σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Φιλοζωϊκού Ομίλου, κ.Γκανατσιου.

Ο Φιλοζωϊκός Όμιλος Καρδίτσας ''Φιλοκάρδι'' φιλοξενεί 150-160 ζώα, μεταξύ των οποίων 20 κουτάβια,μερικές γάτες και γαιδουράκια. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει την στείρωση και την επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι την ασυλοποίηση τους.
[adespoto.gr]
Αν θέλετε να βοηθήστε τον Φ.Ο.Κ ή να υιοθετήσετε ένα ζωάκι επισκεφθείτε το filokardi

11.WWF: κοινή πρόταση για τη διαχείριση απορριμμάτων


Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), η Greenpeace, το WWF και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των απορριμάτων της Αττικής.

Η εν λόγω κοινή πρόταση έχει τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική», και οι οργανώσεις προσδοκούν να δρομολογηθεί η οριστική λύση στο πρόβλημα «Σκουπίδια» της Αττικής με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Στόχος του προτεινόμενου Σχεδίου είναι η δρομολόγηση και εφαρμογή θεσμικών μέτρων και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, πάνω στον κεντρικό άξονα Πρόληψη – Επαναχρησιμοποίηση – Κομποστοποίηση – Ανακύκλωση των απορριμμάτων, αντί άλλων επικίνδυνων και ακριβών τεχνολογιών και μεθόδων διαχείρισης, όπως π.χ. η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων ή ο συνδυασμός της με τη βιολογική ξήρανση.

Συγκεκριμένα προτείνονται:

α) Θεσμικά μέτρα, που θα διευκολύνουν και επιταχύνουν την ανακύκλωση και εναλλακτική διαχείριση, όπως η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και η εφαρμογή δικαιότερων τρόπων χρέωσης των ΟΤΑ για τους ΧΥΤΑ και των δημοτικών τελών για τους δημότες,

β) Kαλύτερη λειτουργία των υπαρχόντων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και για την δημιουργία νέων ΣΕΔ,

γ) Δράσεις και υποδομές χαμηλού κόστους για την υποστήριξη και ενθάρρυνση της πρόληψης και της ανακύκλωσης, όπως η δημιουργία 25 Κέντρων Ανακύκλωσης (ΚΑ), η τοποθέτηση ενός ξεχωριστού κάδου για το χαρτί και η δρομολόγηση της οικιακής κομποστοποίησης,

δ) Δράσεις για την προετοιμασία των ΟΤΑ για την κομποστοποίηση,

ε) Η δημιουργία τριών μεγάλων και δέκα μικρών μονάδων κομποστοποίησης, στα πλαίσια του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού και

στ) Η υλοποίηση προγράμματος ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για την επιτυχία των προηγούμενων.

Το εν λόγω σχέδιο για την Αττική αποτελεί στην ουσία την εξειδίκευση του Στρατηγικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, που είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2009, οι ίδιες περιβαλλοντικές οργανώσεις και αφορούσε όλη την Ελλάδα.

Το προτεινόμενο μοντέλο για την Αττική έχει τα εξής χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα:

• Δρομολογεί πολύπλευρες και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, θεσμικά μέτρα, δράσεις και τεχνικές λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με στόχο την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

• Είναι ρεαλιστικό και μπορεί να υλοποιηθεί στο σύνολό του μέσα στην ερχόμενη πενταετία ή το πολύ επταετία. Η ανάπτυξη της ανακύκλωσης σε περισσότερους από 650 ΟΤΑ στην Ελλάδα σε ελάχιστα έτη, πείθει και τους πιο κακόπιστους, ότι και αυτό το Σχέδιο μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση από τους αρμόδιους φορείς.

• Έχει το μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος. Εξοικονομεί πρώτες ύλες και ενέργεια (περισσότερο από όλα τα σενάρια διαχείρισης). Δεν παράγει τοξικά απόβλητα (όπως π.χ. η καύση) και δεν απαιτεί χώρο ταφής τοξικών, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει στην Αττική.

• Το συνολικό κόστος επένδυσης του προτεινόμενου Σχεδίου για την Αττική εκτιμάται σε 119 εκατ. € και είναι ασύγκριτα πιο οικονομικό (περίπου 6-10 φορές οικονομικότερο) σε επενδυτικό και λειτουργικό κόστος σε σχέση με άλλες τεχνολογικές επιλογές, που συμπεριλαμβάνουν τη βιολογική ξήρανση και τη θερμική επεξεργασία (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση). Οποιαδήποτε ακριβότερη από το προτεινόμενο Σχέδιο επιλογή θα επιβαρύνει σημαντικά τα μελλοντικά δημοτικά τέλη των ΟΤΑ και τους δημότες. Σήμερα με την δυσμενή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας το Σχέδιο που προτείνουν οι 4 ΜΚΟ είναι πολύ περισσότερο αναγκαίο.

• Η υλοποίηση του προτεινόμενου Σχεδίου μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία πενταετία και να χρηματοδοτηθεί από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις (βλέπε τον αναλυτικό πίνακα) με μια συνολική χρηματοδότηση της τάξης των 24 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 5 έτη.

• Δημιουργεί περισσότερες από 2.370 άμεσες νέες θέσεις εργασίας σταθερής απασχόλησης και τουλάχιστον άλλες 1.420 έμμεσες νέες θέσεις απασχόλησης και συμβάλλει σημαντικά στην Πράσινη Ανάπτυξη και Οικονομία σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

• Απαντά με τον καλύτερο τρόπο (και μάλιστα περισσότερο από το βαθμό που αναλογεί στην Αττική) στις σημερινές και μελλοντικές νομικές υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

• Θέλει τους πολίτες ενεργούς συμμέτοχους στη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

• Μπορεί να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής και υποστήριξης, τόσο από πλευράς κοινωνίας, όσο και από τους ΟΤΑ και τα εθνικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης – ΣΕΔ.[WWF]

12.Σύνοδος για τη σωτηρία της τίγρης


Τριήμερη σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε τουριστικό θέρετρο της Ταιλάνδης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 13 χώρες της Ασίας, που είχε ως σκοπό τη λήψη μέτρων για την προστασία της άγριας τίγρης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian».

Οι 13 χώρες που συμμετείχαν ήταν το Μπαγκλαντές, το Μπουτάν, η Καμπότζη, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Μυανμάρ, το Νεπάλ, η Ρωσία, η Ταιλάνδη και το Βιετνάμ.

Ο πρόεδρος της World Bank, Robert Zoellick, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα το οποίο προβλήθηκε στην εν λόγω σύνοδο, τόνισε ότι «θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της άγριας τίγρης στην Ασία. Μπορεί να είναι μόνο ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση στην Ασία, αλλά θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες με διάφορα προγράμματα να προστατευθούν οι φυσικοί βιοτόποι του εν λόγω ζώου».

Ο πληθυσμός της τίγρης έχει μειωθεί σημαντικά και σύμφωνα με το WWF, τον εν λόγω ζώο, κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας της με τα πρώτα 10 είδη που απειλούνται με περισσότερο εξαφάνιση.

Αν συνεχιστεί η λαθροθηρία και η καταστροφή των φυσικών τους βιότοπων, τότε θα εξαλειφθεί τελείως το εν λόγω είδος.

Υπάρχουν αναφορές για μεγάλη ζήτηση τμημάτων του σώματος των εν λόγω ζώων όπως νύχια, δέρμα και κόκκαλα σε Κίνα, Ταιβάν και Κορέα.

Αν και έχει απαγορευτεί, το εμπόριο οστών και άλλων τμημάτων του σώματος των εν λόγω ζώων στη Κίνα από το 1993, η πρόκληση της λαθροθηρίας και του παράνομου εμπορίου παραμένει ακόμα.

Το περασμένο Δεκέμβριο καταδικάστηκε ένας άνθρωπος στην Κίνα που σκότωσε μια ινδονησιακή τίγρη σε 12 χρόνια φυλάκισης.

Σήμερα υπάρχουν 3,200 τίγρεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ορισμένα είδη τίγρης έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Μεταξύ των άλλων, στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκε να σταματήσουν οι κατασκευές κάποιων έργων υποδομής, τα οποία γίνονται κόντα σε βιότοπους που ζουν οι άγριες τίγρεις.[econews]

13.Η Οτάβα θα μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 17%

Ο Καναδός υπουργός Περιβάλλοντος, Τζιμ Πρέντις, ανακοίνωσε πως η Οτάβα στοιχίζεται με τους αμερικανικούς στόχους στον τομέα της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και δίνει στον εαυτό της δέκα χρόνια προκειμένου να μειώσει κατά 17% τις εκπομπές της σε σχέση με εκείνες του 2005.

Ο Καναδάς κοινοποίησε το Σάββατο τους στόχους του στα Ηνωμένα Έθνη, 24 ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί στις χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία της Κοπεγχάγης για να το πράξουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως υπολογίζουν να μειώσουν σε δέκα χρόνια τις εκπομπές τους "περίπου κατά 17% σε σχέση με το 2005".

"Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις πηγές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Είμαστε σίγουροι για την ικανότητά μας να επιτύχουμε τους στόχους μας, είμαστε έτοιμοι να τους αναλάβουμε και οι άλλες χώρες θα πρέπει να κάνουν το ίδιο", σημείωσε ο υπουργός.

Ακτιβιστές και οικολογικές οργανώσεις δεν άργησαν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Η Γκρίνπις εκτιμά πως οι στόχοι που αποκάλυψε ο Πρέντις θα αυξήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον Καναδά κατά 2,5% σε σχέση με τα επίπεδα του 1996. Όμως το 2006 ο Καναδάς είχε θέσει στόχο να μειώσει τις εκπομπές του κατά 3% σε σχέση με την ίδια ημερομηνία.[ΣΚΑΪ]

14.Το πένθος για τα κατοικίδια που φεύγουν από τη ζωή

Πολλές φορές, είτε ως αποτέλεσμα μίας θανατηφόρας διάγνωσης, είτε γηρατειών και ατυχήματος, ερχόμαστε μπροστά στην αλήθεια που περιμένει ανθρώπους και ζώα. Το θάνατο. Το πένθος για ένα κατοικίδιο σύντροφο δεν διαφέρει στην ουσία του από το πένθος για έναν άνθρωπο. Πολλές φορές έχω βρεθεί μπροστά σε συζητήσεις, όπου με ειρωνικό τρόπο αναφέρεται ότι: «Στις «αναπτυγμένες» χώρες έχουν ακόμα και θεραπευτή όταν πεθάνει ο σκύλος τους, δεν κοιτάμε που πεθαίνουν τόσα παιδιά στο κόσμο…».

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο θάνατος ενός κατοικίδιου είναι επώδυνος και δεν πρέπει να συγκρίνεται με τα «παιδάκια που πεθαίνουν» ή οτιδήποτε άλλο αφού αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα το οποίο με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αναστέλλει τη διαδικασία του πένθους & να δημιουργεί ενοχές. Μια πληθώρα συναισθημάτων διαπερνά σε ένταση τους ανθρώπους που πενθούν. Υπάρχουν πέντε στάδια τα οποία είναι κοινά στην οποιαδήποτε απώλεια:

•Άρνηση – Όχι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό.
•Θυμός- Γιατί σε αυτό – Γιατί τώρα – Δεν είναι δίκαιο.
•Διαπραγμάτευση – Αν υπήρχε χρόνος, αν το είχα πάει σε άλλο κτηνίατρο, αν δαπανούσα περισσότερα χρήματα ίσως μπορούσε να γίνει κάτι.
•Κατάθλιψη – Όπου σε αυτό το στάδιο η λύπη είναι παρούσα και έντονη.
•Αποδοχή – Ίσως ήταν και καλύτερα για αυτό τελικά, θα πόναγε, δεν έβλεπε καλά κτλ.
Τα στάδια αυτά δεν είναι σε κλίμακα (1,2,3,4,5) αλλά κινούνται σαν σπείρα και θα παρατηρήσουμε ότι πολλές φορές θα βρεθούμε έπειτα από μια περίοδο θλίψης να θυμώνουμε πάλι. Αυτό είναι φυσικό και αναμενόμενο.
Ας προσπαθήσουμε όμως να απαντήσουμε σε κάποιες ερωτήσεις που προκύπτουν συχνά όταν πεθάνει ένα κατοικίδιο:

Μήπως δεν είναι φυσιολογικό το ότι πονάω τόσο πολύ;
Ο πόνος είναι κάτι το φυσικό και το φυσιολογικό. Μην αφήνετε κανέναν να υποτιμήσει τον πόνο που αισθάνεστε, επειδή «απλά ήταν ένας σκύλος». Έπειτα από τις τόσες αναμνήσεις που υπάρχουν αλλά και με τη σχέση που αναπτύχθηκε, είναι απόλυτα φυσιολογικό να πονάτε. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν τα ανάλογα συναισθήματα. Αν νοιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε αυτόν τον πόνο, ζητήστε βοήθεια.

Τι να πω στο παιδί μου;
Αν και εσείς είστε ο καλύτερος κριτής, αυτό που προτείνεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, είναι να του πείτε την αλήθεια. Μπορεί να σας είναι δύσκολο και οδυνηρό να βλέπετε το παιδί σας να πονάει και να κλαίει. Δουλειά σας ως ενήλικος όμως είναι να είστε εκεί να το στηρίξετε. Αν πείτε ψέματα ότι για παράδειγμα… «έφυγε» ή «το πήρε κάποιος» το παιδί θα ανυπομονεί και θα αγχώνεται μήπως γυρίσει ή αν του φέρονται καλά. Αυτό ο πόνος δεν θα έχει τέλος. Ο πόνος της αλήθεια όμως, έχει. Εκεί δίπλα του θα είστε, για να το στηρίξετε. Ποτέ μην υπόθετε ότι το παιδί είναι πολύ μικρό για να θρηνήσει. Μην ασκείτε κριτική στα συναισθήματά του, μην το παροτρύνετε να είναι «δυνατό». Αφήστε το παιδί να είναι ο εαυτός του και να εκφράσει τα δικά του μοναδικά συναισθήματα και την αγάπη του για το κατοικίδιο.

Έχω και άλλα κατοικίδια , πενθούν και αυτά;
Έχει παρατηρηθεί ότι σκυλιά έχουν θρηνήσει για γάτες και γάτες για σκυλιά. Αν τα ζώα είχαν στενή παρέα μεταξύ τους μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στη διατροφή τους ή να είναι ανήσυχα ή αποσυρμένα. Δώστε πολύ αγάπη στα κατοικίδια που απόμειναν. Αυτή είναι μια θεραπευτική διαδικασία και για τους δυό σας. Προσπαθήστε να μην αλλάξετε την καθημερινή ρουτίνα του ζώου.

Η γιαγιά μου ήταν πολύ συνδεδεμένη με τη γάτα της και το σκύλο της. Τώρα που πέθαναν την βλέπω να «καταπέφτει». Τι συμβαίνει;
Για πολλούς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ένα κατοικίδιο ζώο είναι απλά ένας λόγος να συνεχίσουν να ζουν. Είναι μία παρέα που διακόπτει τη μοναξιά μέσα στην οποία πολλοί ηλικιωμένοι, ζουν. Ο θάνατος ενός κατοικίδιου συντρόφου μπορεί να πυροδοτήσει περασμένες απώλειες που θα αναβιώσουν ξανά. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι όταν πέθανε το κατοικίδιο τους αισθάνθηκαν μεγαλύτερη ενοχή από ότι κάποιοι άλλης ηλικίας, αφού συνήθως οι ηλικιωμένοι δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα. Πίστευαν ότι «έφταιγαν» εκείνοι, που δεν είχαν χρήματα να δώσουν ώστε να γίνει καλά το κατοικίδιο τους. Μιλήστε με τους ηλικιωμένους ανθρώπους που πενθούν και δείτε, πως αισθάνονται. Μην τους αφήνετε μόνους.

Να πάρω ένα καινούριο κατοικίδιο άμεσα;
Αυτό που προτείνεται είναι να περιμένετε λίγο. Τα παιδιά θυμώνουν με τους γονείς τους όταν τους φέρνουν αμέσως μετά το θάνατο ένα άλλο κατοικίδιο. Εκφράζουν την απλή αλήθεια: «Μα δεν είναι ο δικός ΜΟΥ, σκύλος». Αφήστε λίγο χρόνο ώστε η διαδικασία του θρήνου να εκφραστεί. Όταν θα νοιώσετε άνετα, συζητείστε αυτήν την απόφαση σας με όλη την οικογένεια. Αποφύγετε να πάρετε ένα κατοικίδιο που θα μοιάζει με το προηγούμενο. Το πιο πιθανό θα είναι ότι αντί να το εκτιμήσετε για τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά θα το συγκρίνετε με αυτό που πέθανε και έτσι θα χάσετε μια θαυμάσια ευκαιρία να φτιάξετε μια υπέροχη μοναδική σχέση.

Τι να κάνω τελικά;


•Μιλήστε για ότι αισθάνεστε. Μοιραστείτε τον πόνο σας και τις αναμνήσεις σας, χωρίς φόβο. Το πένθος που βιώνεται φεύγει. Ο φόβος του πόνου, ποτέ.
•Φτιάξτε ένα τάφο για το κατοικίδιο σας.
•Γράψτε ένα ποίημα, ένα τραγούδι ή μια ιστορία.
•Φτιάξτε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες του.
•Μπείτε σε forum για κατοικίδια και μοιραστείτε την ιστορία σας.

S.O.S : Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να βιώνετε με μεγάλη ένταση το θρήνο. Αν υπάρχουν πολλαπλές απώλειες στη ζωή ενός ανθρώπου, αν η ενοχή που βιώνουν είναι μεγάλη ή αν δεν έχουν πενθήσει επαρκώς προηγούμενες απώλειες, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ περίπλοκα. Ζητήστε βοήθεια για ότι σας ανησυχεί ή νοιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε.[Νάνσυ Ψημενάτου - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / adespoto.gr]

15.ΥΠΕΚΑ: πακέτων μέτρων για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων

Το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, ετοιμάζει πακέτο μέτρων για την ενεργειακή θωράκιση των «γερασμένων» κτιρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει, φοροαπαλλαγές , την επιδότηση επιτοκίου, δάνεια ενεργειακής απόδοσης για θερμομόνωση, την αντικατάσταση κουφωμάτων , του λέβητα και την εγκατάσταση ηλιακού συλλέκτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Στις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αναφέρθηκε η η γραμματέας Επιθεωρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, σε ομιλία της, στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι θα δοθεί 2 χρόνια παράταση στην εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού για τα ακίνητα που ενοικιάζονται.

Επίσης, θα δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, για την ενεργειακή θωράκιση των «γερασμένων» κτιρίων, ενώ εξετάζεται η επιδότηση έως 100% του κόστους έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών.

Η κ. Καραβασίλη τόνισε ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό θα εκδίδεται μόνο για κτίρια που πωλούνται, και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει επιδότηση του κόστους έκδοσης του πιστοποιητικού για τα παλαιά κτίρια.

Ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ζήτησε μειωμένο ή και μηδενικό ΦΠΑ, για τις εργασίες και τα υλικά, την απαλλαγή των ιδιοκτητών από κάθε γραφειοκρατική διαδικασία , την φορολογική απαλλαγή έως 100% των εξόδων για πέντε χρόνια. Και το ανώτατο όριο αμοιβής ενεργειακού πιστοποιητικού να ανέρχεται στο 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.[econews]

16.Πράσινο Ταμείο από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχεδιάζει τη δημιουργία «Πράσινου» Ταμείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να παρέχει βοήθεια σε χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ, επισήμανε ότι οι δυνατότητες των αναπτυγμένων χωρών είναι περιορισμένες, λόγω των δημοσιονομικών τους προβλημάτων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση.

«Πρέπει να βρούμε καινοτόμους τρόπους να χρηματοδοτήσουμε τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στρος – Καν.[econews]

17.Mέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον Ασωπό

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την πρώτη δημοσιοποίηση του προβλήματος της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζεται αποφασισμένο να δώσει οριστική λύση στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο ποταμό.

Σύμφωνα με την ειδική γραμματέα επιθεωρητών περιβάλλοντος και ενέργειας, η οποία μίλησε στο ΣΚΑΪ, το υπουργείο σκοπεύει μέσα στην επόμενη πενταετία να έχει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού.

Σύμφωνα με την κ. Καραβασίλη, αυτό θα επιτευχθεί με τα μέτρα που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Περιβάλλοντος, και τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την οργάνωση μιας άτυπης βιομηχανικής περιοχής, τη δημιουργία υπηρεσίας αποκατάστασης του Ασωπού, την κατασκευή κεντρικού διυλιστηρίου, ώστε να έχουν καθαρό πόσιμο νερό όλοι οι οικισμοί, την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και την ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 1969 που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αποδέκτη βιομηχανικών λυμάτων.

Παράλληλα, πλέον η φράση "ο ρυπαίνων πληρώνει" δεν μεταφράζεται σε κάποιο μικρό ή ακόμα και μεγάλο πρόστιμο που τις περισσότερες φορές δεν καταβάλλεται, αλλά σημαίνει ότι όλα τα έργα αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στην περιοχή θα επιμεριστούν στους κατεξοχήν υπεύθυνους για τη ρύπανση του Ασωπού.[ΣΚΑΪ]

18.Ασωπός: Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος


Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος ή αλλιώς «Πράσινο» Παρατηρητήριο αναμένεται να δημιουργήσουν κάτοικοι και φορείς από την περιοχή των Οινοφύτων στον Ασωπό, με την συμπαράσταση ελλήνων επιστημόνων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Σε καθημερινή βάση θα παρακολουθεί τα επίπεδα ρύπανσης και θα τα γνωστοποιεί σε εθνικούς και ευρωπαικούς φορείς.

Επίσης, θα επεξεργαστεί όλα τα μοντέλα για την απορρύπανση της συγκεκριμένης περιοχής και θα συνεργάζεται με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.[econews]

19.Σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων από ΗΠΑ


Σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου έως το 2020 θέτουν σε εφαρμογή οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Μπαράκ Ομπάμα.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μειώσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% μέχρι το 2020", αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να δώσει το καλό παράδειγμα στο θέμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής στην υπόλοιπη χώρα.
Δήλωση Ντάνιελ Σπέκχαρντ στο ΣΚΑΪ

Στην συμβολή της Αμερικής στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

"Πιστεύω οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει εξαιρετική δουλεία για το κλίμα και τις αξίζουν εύσημα για την ηγεσία που έχει επιδείξει. Συχνά όμως υποβαθμίζεται η αξία των πρωτοβουλιών που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν για το κλίμα. Έχουμε νομικά δεσμευτικούς στόχους σε εθνικό επίπεδο, δεν χρειάζεται να δέσουμε μια 'γαλάζια κορδέλα' γύρω απο το πακέτο των πολιτικών μας, όπως έκανε η Ευρώπη. Αν μελετήσετε τη νομοθεσία μας θα διαπιστώσετε οτι έχουμε πολλούς νόμους σχετικά με το κλίμα και σε πολλά επίπεδα" δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο κ. Σπέκχαρντ.[ΣΚΑΪ]

20.Η παράνομη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων συνεχίζεται στη χώρα


Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων σε βουνά, θάλασσες, ρέματα, χωράφια και χωματερές στη χώρα, ένα θέμα για το οποίο η Ελλάδα καταδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το Δικαστήριο Ευρωπαικών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Είναι τραγική η κατάσταση που επικρατεί, με την ανεξέλεγκτη διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων στη χώρα, δεδομένου ότι η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι ταυτόχρονα καρκινογόνες, τοξικές και μεταλλαξιογόνες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το ανενεργό σήμερα λατομείο Μουσαμά στη Δυτική πλευρά του Ποικίλου Ορους, χώρος ο οποίος όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκε όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά έχει μετατραπεί και σε χωματερή.

Στο εσωτερικό του πρώην λατομείου, φορτηγά απορρίπτουν παράνομα φορτία, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ολόκληρα βουνά αποβλήτων.

Μέχρι στιγμής όπως αναφέρει το δημοσίευμα παραμένει άγνωστη η ταυτότητα των αποβλήτων.

Από την πλευρά της, η νομαρχία Δυτικής Αττικής πραγματοποιεί συνεχώς αυτοψίες, ενώ το εν λόγω ζήτημα διευρευνάται ήδη από τις εισαγγελικές αρχές.[econews]