promotional banner

Sex: Είναι χημική αντίδραση ο έρωτας;


Πόθος, έλξη και δέσιμο είναι τα τρία στάδια που περνά ο έρωτας μέχρι να στεριώσει.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ερευνήτρια Helen Fisher, ο έρωτας είναι μια χημική αντίδραση που παίρνει σάρκα και οστά σε τρία στάδια, κοινά για τους απανταχού... «εξαρτημένους».

Το στάδιο του πόθου: Προκαλείται από τις «ορμόνες του σεξ», την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Οι δύο αυτές ορμόνες ευθύνονται για την ανάγκη αναζήτησης ερωτικού συντρόφου, ωθώντας μας σε ένα ερωτικό κυνήγι μέχρι... τελικής πτώσεως.

Το στάδιο της έλξης: Σε αυτό το στάδιο εμπλέκονται τρεις βασικοί νευροδιαβιβαστές: η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη, που διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα, και η σεροτονίνη, που βοηθάει στην αύξηση της καλής διάθεσης. Το στάδιο του δεσίματος: Σημαντικές σε αυτό το στάδιο είναι δύο ορμόνες που απελευθερώνονται από το νευρικό σύστημα (οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η φύση τις επινόησε για να δημιουργείται ο δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού).

Η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται σε στιγμές τρυφερότητας και η βαζοπρεσίνη, που θεωρείται η ορμόνη της ανδρικής πίστης, «συνωμοτούν» για τη διαμόρφωση μιας καλής σχέσης.