promotional banner

Πρώτη παγκόσμια μεταμόσχευση συνθετικής τραχείας

Χειρούργοι στη Σουηδία πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση συνθετικού οργάνου παγκοσμίως.

Επιστήμονες στο Λονδίνο δημιούργησαν μια τεχνητή τραχεία που στη συνέχεια επικαλύφθηκε με βλαστοκύτταρα ασθενούς.

Η τεχνική δεν απαιτεί την ύπαρξη δότη και δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης του οργάνου. Όπως τονίζουν οι χειρούργοι μια τραχεία μπορεί να κατασκευαστεί εντός λίγων ημερών.

Ένα μήνα μετά την εγχείρηση ο 36χρονος καρκινοπαθής αναρρώνει καλά.

Επικεφαλής της εγχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Karolinska, ήταν ο Ισπανός Paolo Macchiarini

Όπως δήλωσε, ελπίζει να χρησιμοποιήσει την τεχνική στην αντιμετώπιση 9χρονου κοριτσιού από την Κορέα, που γεννήθηκε με δυσμορφία στην τραχεία.

Ειδικοί κατασκεύασαν ‘σκελετό’ που είναι ακριβές αντίγραφο της τραχείας του ασθενούς.

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες απεικονίσεις του ασθενούς, επιστήμονες στο University College London, δημιούργησαν αντίγραφο της τραχείας του ασθενούς και 2 βρόγχων, από γυαλί. Στη συνέχεια το επικάλυψαν, στη Σουηδία, με βλαστοκύτταρα από το μυελό οστών του ασθενούς. Δυο μέρες αργότερα τα εκατομμύρια τρυπών στον πόρο της τραχείας διαποτίστηκαν με τον ιστό του ασθενούς.

Ο Dr Alex Seifalian, χρησιμοποίησε την εύθραυστη κατασκευή για να παρασκευάσει αυτό που θα αντικαθιστούσε την τραχεία του ασθενούς που είχα υποστεί βλάβη από όγκο.

Παρά την επιθετική χημειοθεραπεία και ραδιοθεραπεία ο καρκίνος είχε φτάσει σε μέγεθος μπάλας του γκολφ και εμπόδιζε την αναπνοή του ασθενούς . Χωρίς μεταμόσχευση θα είχε πεθάνει.

Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, που διήρκεσε 12 ώρες, ο Καθηγητής αφαίρεσε όλο τον όγκο και την τραχεία που είχε υποστεί βλάβη και την αντικατέστησε με το αντίγραφο.

Τα κύτταρα που αφαιρέθηκαν από τον μυελό των οστών και τα τοιχώματα της μύτης του, που επίσης μεταμοσχεύτηκαν στην εγχείρηση, μπορούν να διαιρούνται και να αναπτύσσονται, μεταμορφώνοντας το ‘σκελετό’ της τραχείας σε όργανο που δεν διαφέρει από το φυσιολογικό.

Ο οργανισμός θα δεχτεί το όργανο σαν δικό του και δεν θα χρειαστεί αγωγή για να μην απορριφθεί.

Χάρις στην νανοτεχνολογία, μπορεί να παραχθεί τραχεία στα μέτρα του ασθενούς σε διάστημα 2 ημερών ή μιας εβδομάδας, δήλωσε ο Macchiarini. Πρόκειται για συνθετική τραχεία, με το πλεονέκτημα ότι μπορεί να την αποκτήσει κάποιος αμέσως. Η τεχνική δεν εξαρτάται από ανθρώπινη δωρεά οργάνου. Ο Καθηγητής πρόσθεσε ότι πολλά άλλα όργανα θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με τον ίδιο τρόπο.

iatronet