promotional banner

Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης

Η οικονομική κρίση ‘σχεδόν σίγουρα’ οδήγησε σε αύξηση των αυτοκτονιών στην Ευρώπη, δήλωσαν ειδικοί της υγείας.

Ανάλυση Αμερικανών και Βρετανών ερευνητών, αποκάλυψε αύξηση των αυτοκτονιών σε ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας από το 2007 έως το 2009 σε 9 από τις 10 χώρες που μελετήθηκαν.

Σε αυτές που εμφάνισαν αύξηση των ποσοστών, χειρότερη εικόνα είχε η Ελλάδα και καλύτερη η Φινλανδία.

Η αύξηση κυμαινόταν μεταξύ 5 και 17% για τις ηλικίες κάτω των 65 ετών, μετά από περίοδο πτωτικής τάσης των ποσοστών αυτοκτονίας, αναφέρει το περιοδικό ‘Lancet’.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία του Π.Ο.Υ για να συγκρίνει ποσοστά σε 10 χώρες.

Κατά τη διάρκεια αυτή, υπήρξε αύξηση της ανεργίας κατά το ένα τρίτο. Μόνο στην Αυστρία μειώθηκαν τα ποσοστά αυτοκτονιών. Αυτό οφείλεται στο ότι η χώρα είναι λιγότερο εκτεθειμένη στην οικονομική κρίση σε σχέση με άλλες.

Ο ερευνητής Dr David Stuckler, δήλωσε ότι πριν την ύφεση οι αυτοκτονίες μειώνονταν και έπειτα άρχισαν να αυξάνονται σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που μελετήθηκαν. Σχεδόν σίγουρα η αύξηση των αυτοκτονιών συνδέεται με την οικονομική κρίση. Πρόσθεσε ότι πιθανόν να υπάρξουν κι άλλες συνέπειες στην υγεία λόγω των οικονομικών προβλημάτων, καθώς η επίδραση στην καρδιακή νόσο και τα ποσοστά καρκίνου πιθανόν δεν αναμένεται να φανεί για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε ότι η θνησιμότητα από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα μειώθηκε την ίδια περίοδο-τάση που αποδίδεται στην πτώση της χρήσης οχημάτων που παρατηρείται σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

Η συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε πάνω από 40% τα προηγούμενα 4 χρόνια, με τους γιατρούς να δηλώνουν ότι τους επισκέπτονται όλο και περισσότεροι ασθενείς με ανησυχίες για οικονομικά θέματα.

Ο Andy Bell, του Κέντρου για την Ψυχική Υγεία στη Βρετανία, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως η ανεργία και ο φόβος απόλυσης είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για φτωχή ψυχική υγεία. Η έρευνα δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσουμε την ψυχική υγεία όχι μόνο των ανέργων αλλά και όσων φοβούνται ότι θα απολυθούν.

Πηγές: ′Lancet’.

iatronet