promotional banner

Κορινθιακός: ένα θαλάσσιο καταφύγιο για τα δελφίνια

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life «Θάλασσα» – υλοποιείται από την MOm και το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute, στον Κορινθιακό κόλπο συναντώνται τα ζωνοδέλφινα, αποκλειστικά σε μεικτές ομάδες με τα σταχτοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο vima.gr, σε άλλες περιοχές του κόσμου αυτό συμβαίνει περιστασιακά.

Ο Κορινθιακός είναι πιθανότατα η μοναδική περιοχή στον κόσμο, όπου ένας πληθυσμός ζωνοδέλφινων ζει σε κλειστό κόλπο, απομονωμένος από άλλες πελαγικές περιοχές.

Τα μεγάλα και απότομα βάθη, φτάνουν μέχρι τα 930 μέτρα, δημιουργούν ένα τέλειο κλειστό οικοσύστημα.

Επίσης, οι επιστήμονες κατέγραψαν και μια ακόμη πρωτοτυπία, σύμφωνα με το θαλάσσιο βιολόγο και υπεύθυνο θαλάσσιου περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς κ. Γιώργο Παξιμάδη.

Μόνο εκεί τα ζωνοδέλφινα ζευγαρώνουν με κοινά δελφίνια και προκύπτουν υβρίδια.

Τα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba) με μέσο μήκος 1,65 μέτρα είναι τα μικρότερα παγκοσμίως. Βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών θαλασσών, σε βάθη έως και 200 μέτρα αν και είναι ικανά για πολύ μεγαλύτερες καταδύσεις.

Παρατηρούνται πολύ συχνά κοντά στις ακτές, όπως στις Βόρειες Σποράδες και στη Νότια Κρήτη.

Τα κοινά δελφίνια (Delphinus delphis) σήμερα δεν είναι τόσο διαδεδομένα όσο ήταν 40 χρόνια πριν.

Ο πληθυσμός τους στη χώρα μας έχει υποστεί σοβαρή μείωση. Παρατηρείται σε δύο τελείως διαφορετικούς βιότοπους.

Στον Κορινθιακό κόλπο ζουν σε νερά με βάθος 300 έως και 930 μέτρα.

Ενώ, στο εσωτερικό του Ιονίου ζουν μόνιμα στο αρχιπέλαγος μεταξύ Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και ακτών Αιτωλοακαρνανίας και κινούνται σε βάθη από 20 έως 200 μέτρα. Συχνά μάλιστα πλησιάζουν πολύ κοντά στην ακτή, σε απόσταση 30 με 40 μέτρων.



Το σταχτοδέλφινο (Grampus griseus) ξεχωρίζει για τα σημάδια στο δέρμα του ενώ έχει και το μεγαλύτερο μέγεθος από τα υπόλοιπα δελφίνια – φτάνει περίπου τα 3,5 μέτρα και τα 400 κιλά.

Ζει κυρίως στο Μυρτώο πέλαγος αλλά και σε περιοχές στη ΒΔ Κρήτη, τις Βόρειες Σποράδες και τη Χαλκιδική. Στον Κορινθιακό, στην μεικτή ομάδα με τα ζωνοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια, ζει πλέον μόνο ένα σταχτοδέλφινο.



econews