promotional banner

Ερμαφρόδιτη πεταλούδα κλέβει την παράσταση

Τους επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο έχει μαγέψει μια ερμαφρόδιτη πεταλούδα, που το μυστικό της αποκαλύφθηκε όταν οι υπάλληλοι του Μουσείου παρατήρησαν τους διαφορετικούς χρωματισμούς στα φτερά της.

Το έντομο, που έχει άνοιγμα φτερών δέκα εκατοστών, είναι σχεδόν ολόμαυρο στην αρσενική του πλευρά, ενώ στη θηλυκή του πλευρά τα χρώματά είναι πολύ πιο απαλά, με μπλε, κόκκινες και λεοπάρ αποχρώσεις.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν εξονυχιστικά την πεταλούδα διαπίστωσαν ότι η μια της κεραία είναι πιο μακριά και ότι έχει αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα.

Η πεταλούδα εκκολάφθηκε πριν δυο εβδομάδες κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Sensational Butterflies», που θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβρη.

«Είναι μια εκπληκτική πεταλούδα. Ο διαχωρισμός είναι ακριβής – ακόμα και το χρώμα στην μια πλευρά του σώματος του εντόμου είναι διαφορετικό», τόνισε σε δηλώσεις του ο Luke Brown, υπεύθυνος της έκθεσης.

«Τα μισά ανδρικά και τα μισά θηλυκά αναπαραγωγικά της όργανα είναι συνδεδεμένα, οπότε δεν λειτουργούν», προσέθεσε.

Τα έντομα μπορούν να γεννηθούν ερμαφρόδιτα αν τα γεννητικά χρωμοσώματα δεν καταφέρουν να διαχωριστούν όταν το γονιμοποιημένο αυγό χωρίζεται. Περίπου μια στις δέκα χιλιάδες πεταλούδες είναι ερμαφρόδιτη, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να τις παρατηρήσει δεδομένου ότι οι αρσενικές και οι θηλυκές μοιάζουν πάρα πολύ.

econews