promotional banner

Το…σωματικό μέγεθος μετρά στο σεξ

Το να είναι ένας άντρας πολύ αδύνατος ή παχύσαρκος φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιου είδους σεξουαλική δυσκολία, ενώ δεν ισχύει το ίδιο με τις γυναίκες, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 5.500 ενήλικες στη Δανία, ανακάλυψε πολύπλοκους συσχετισμούς μεταξύ παραγόντων του τρόπου ζωής και σεξουαλικής υγείας.

Σε άντρες και γυναίκες για παράδειγμα, το σωματικό μέγεθος φάνηκε να συνδέεται με τον κίνδυνο σεξουαλικών προβλημάτων. Για τους άντρες τα άκρα αύξαναν τον κίνδυνο. Αντίθετα οι γυναίκες σε αυτό το εύρος φάνηκε να έχουν λιγότερες σεξουαλικές δυσκολίες.

Η έρευνα δείχνει ότι ο πολύ χαμηλός δείκτης μάζας σώματος αυξάνει τον κίνδυνο κατά 22 φορές ότι ένας άντρας θα εμφανίσει κάποιου είδους επίμονη δυσλειτουργία, όπως σεξουαλική δυσλειτουργία, ανικανότητα επίτευξης οργασμού, πρόωρη εκσπερμάτιση και πόνο, σε σύγκριση με άντρες φυσιολογικού βάρους.

Παρομοίως, άντρες με πολύ μεγάλη μέση, πάνω από 40 ίντσες είχαν 71% αύξηση του κινδύνου ύπαρξης κάποιου είδους σεξουαλικού προβλήματος σε σύγκριση με άντρες των οποίων η μέση ήταν κάτω από 37 ίντσες.

Ο Edward O. Laumann, του Πανεπιστημίου του Σικάγο, δήλωσε ότι έχει ενδιαφέρον το εύρημα ότι ο αριθμός των ανδρών με χαμηλό ΔΜΣ εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικών δυσκολιών. Δήλωσε ότι η ύπαρξη μεγάλης μέσης και υψηλού ΔΜΣ που επίσης συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη, έχει από καιρό συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους άντρες.

Η κατανόηση του γιατί ο ΔΜΣ μπορεί επίσης ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο είναι λιγότερο σαφής και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Ο χαμηλός ΔΜΣ φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο να έχει μια γυναίκα σεξουαλικές δυσκολίες κατά το ήμισυ, σε σύγκριση με σεξουαλικά ενεργές γυναίκες φυσιολογικού βάρους.

Οι παχύσαρκες με ΔΜΣ άνω του 30 είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιου είδους σεξουαλική δυσλειτουργία σε σχέση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους.

Ο Laumann, δήλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών όσον αφορά τη σεξουαλική δυσλειτουργία ήταν εκπληκτικές.

Ο ερευνητής Morten Frisch, του Staten Serum Institute στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι υπάρχει αληθοφανής εξήγηση. Γυναίκες που εμφανίζουν πρόβλημα μπορεί να εγκαταλείπουν το σεξ, ενώ οι άντρες ενδεχομένως συνεχίζουν, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Άλλα ευρήματα που προκαλούν έκπληξη στην έρευνα των γυναικών είναι: Όσες ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν μαριχουάνα τον περασμένο χρόνο είχαν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με όσες δεν χρησιμοποίησαν να αναφέρουν ότι δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό.

Γυναίκες που ασκούνταν έντονα και όσες ήταν ανταγωνιστικές αθλήτριες είχαν περισσότερες από τετραπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με όσες ασκούνταν λίγο, να αναφέρον κολεόσπασμο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Sexual Medicine.’

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα αποτελούν σχέσεις και δεν μπορούν να αποδείξουν ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής προκαλούν σεξουαλικά προβλήματα, μόνο ότι συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Ωστόσο δηλώνουν ότι είναι πιθανό η βελτίωση της γενικής υγείας να βελτιώνει επίσης τη σεξουαλική.

Πηγές: ‘Journal of Sexual Medicine.’

iatronet