promotional banner

Πώς η κρίση πλήττει την υγεία των Ελλήνων


Ενδείξεις δραματικής επιδείνωσης της υγείας των Ελλήνων και της παρεχόμενης νοσοκομειακής περίθαλψης επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκυρη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet. Μεταξύ άλλων καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων εξάρτησης από ναρκωτικά, μόλυνσης από τον ιό HIV κυρίως λόγω της ενδοφλέβιας χρήσης συριγγών και περιστατικών αυτοκτονιών.

Επικαλούμενη στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο από το υπουργείο Υγείας, η μελέτη σημειώνει ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 25% το 2010 σε σχέση με το 2009 και κατά 40% το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010.

Επίσης, οι ανθρωποκτονίες και οι κλοπές σχεδόν διπλασιάστηκαν την περίοδο 2007- 2009, ενώ το ίδιο διάστημα σημειώθηκε περίπου 40% μείωση στον αριθμό των δικαιούχων επιδομάτων πρόνοιας εξαιτίας των περικοπών στην Ελλάδα.

Τονίζεται ότι την ώρα που τα κονδύλια για τα νοσοκομεία μειώνονται κατά 40% και παρατηρούνται ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρικό υλικό, οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 24%, εν μέρει επειδή περισσότεροι ασθενείς δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικούς γιατρούς.

Ο κύριος όγκος των στατιστικών δεδομένων της έρευνας που πραγματοποίησαν Έλληνες και Βρετανοί ερευνητές αφορά στην περίοδο 2007 – 2009. Όπως τονίζεται, οι αληθινές επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων θα αποκαλυφθούν πλήρως με την πάροδο αρκετών ετών.