promotional banner

Για το... στοματικό έρωτα !!!


Ένας ιός που μεταδίδεται με το στοματικό έρωτα μπορεί να προκαλέσει περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του φάρυγγα στους άνδρες, απ' ότι το κάπνισμα, διαπιστώνεται μετά από αύξηση της ζήτησης ενός συγκεκριμένου σκευάσματος που χρησιμοποιείται για τη μόλυνση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται έρευνα στην Εφημερίδα Κλινικής Ογκολογίας ερευνητές εξέτασαν δείγματα από 271 όγκους που σύλλεξαν πάνω από 20 χρόνια έως το 2004 και διαπίστωσαν ότι το ποσοστό καρκίνου του στόματος συνδέονταν με ιούς όπως ο HPV. Εως το 2020 ο ιός που συνδέεται με όγκους στο φάρυγγα -το οποίο επηρεάζει κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό- θα γίνει πιο "συχνός" από τον HPV που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο HPV είναι γνωστός για τη μόλυνση στα γεννητικά όργανα. Η παραπάνω διαπίστωση, μάλιστα, μπορεί να ωθήσει φαρμακοβιομηχανίες που κατασκευάζουν προϊόντα κατά του καρκίνου, όπως η Merck (δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στην αγορά των ΗΠΑ) να προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας δοκιμές για να δουν αν το εμβόλιο Gardasil το οποίο δίνεται στις γυναίκες κατά του καρκίνου του τραχήλου αποτρέπει και τις λοιμώξεις του ιού HPV στο φάρυγγα.

"Η πρόσληψη του καρκίνου που προκαλεί ο ιός HPV πρόκειται να αλλάξει από τις γυναίκες στους άνδρες μέσα σ' αυτή τη δεκαετία" τονίζει η Maoura Gillison καθηγήτρια ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η εκπρόσωπος της Merck, Pamela Eisele, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η φαρμακοβιομηχανία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε σχετική έρευνα λόγω "ανταγωνιστικών ερευνών και επιχειρηματικών προτεραιοτήτων". Σημειώνεται πως και η GlaxoSmithKlein από την άλλη πλευρά δεν έχει "κανένα σχέδιο" για μελέτη του ανταγωνιστικού σκευάσματος Cervarix για τον καρκίνο του τραχήλου, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Jennifer Armstrong.