promotional banner

Χαλάρωση και διαλογισμός κατά της αϋπνίας


Η βελτίωση των καθημερινών σας συνηθειών και ο διαλογισμός, ως τεχνική που «καθαρίζει» το μυαλό, μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της αϋπνίας χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε σε φάρμακα.

Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι η γνωστική θεραπεία συμπεριφοράς των ανθρώπων προκειμένου να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στον ύπνο και η ενθάρρυνση της χαλάρωσης με τεχνικές, όπως ο διαλογισμός, μπορεί να βοηθήσουν άτομα που υποφέρουν από αϋπνία να έχουν καλύτερο βραδινό ύπνο χωρίς να χρειάζεται να πάρουν χάπια.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η αϋπνία είναι ένα σύμπτωμα, που εμφανίζεται μόνο τις νυχτερινές ώρες, αλλά ουσιαστικά συνδέεται με την υπερένταση που έχουμε ολόκληρο το 24ωρο. Αν τα άτομα, που υποφέρουν από αϋπνία, διδαχτούν πώς να χαλαρώνουν και να «αδειάζουν» το μυαλό τους από προβλήματα και σκοτούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα κοιμούνται καλύτερα το βράδυ.

"Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η μάθηση τεχνικών βαθιάς χαλάρωσης στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ύπνου στη διάρκεια της νύχτας", δήλωσε ο ερευνητής Ramadevi Gourineni, διευθυντής του προγράμματος της αϋπνίας στο νοσοκομείο "Northwestern Memorial’’ του Σικάγο.

Ο ρόλος του διαλογισμού

Η έρευνα εξέτασε τα αποτελέσματα της εφαρμογής του διαλογισμού ως θεραπείας εναντίον της αϋπνίας σε 11 άτομα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα εκπαιδεύτηκε στην Kriya yoga, μέθοδο που χρησιμοποιεί το διαλογισμό για την εσωτερίκευση της σκέψης, και η άλλη εκπαιδεύτηκε σε γενικά θέματα υγείας.

Δύο μήνες αργότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα, που έκανε διαλογισμό είδε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου, σύμφωνα με το ημερολόγιο ύπνο, που διατηρούσαν. Τα άτομα, που συμμετείχαν στην ομάδα χρειάζονταν λιγότερη ώρα για να αποκοιμηθούν, ξυπνούσαν λιγότερες φορές μέσα στη νύχτα και είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Αν και το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να είναι μία αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία κατά της αϋπνίας.

Η γνωστική θεραπεία συμπεριφοράς κατά της αϋπνίας

Η δεύτερη μελέτη, που έγινε σε μεγαλύτερο δείγμα, εξέτασε τις επιπτώσεις μίας γνωστικής θεραπείας συμπεριφοράς- το πρόγραμμα αϋπνίας (CBT-I), σχεδιασμένο για τη θεραπεία της αϋπνίας σε 115 άτομα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε την αξιολόγηση των συνηθειών, και της συμπεριφοράς των ατόμων αυτών αλλά και της γνώσης τους σχετικά με τον ύπνο.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι συμμετέχοντες έμαθαν για τον προγραμματισμό ύπνου, τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για έναν καλό ύπνο, τη μείωση των ερεθισμάτων που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο καθώς και για τη σημασία και τους τρόπους χαλάρωσης.

"Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διδάσκει στρατηγικές για την" επαναφορά " των σωματικών συστημάτων που ρυθμίζουν τον ύπνο", ανέφερε ο ψυχολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Wetzler Ryan. "Δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά παίζουν επίσης ρόλο στον έλεγχο της διάθεσης, του πόνου και άλλων σωματικών διαδικασιών, το πρόγραμμα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο πέρα από τον ύπνο και στη διάθεση, το άγχος, και τον πόνο".

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 50 -60% των ατόμων, που είχαν ως κύριο σύμπτωμα τη δυσκολία να αποκοιμηθούν ή να διατηρήσουν τον ύπνο τους ή και τα δύο, διαπίστωσαν αξιοσημείωτη βελτίωση. Μάλιστα όσοι ολοκλήρωσαν πέντε ή περισσότερες συνεδρίες γνωστικής θεραπείας συμπεριφοράς παρουσίασαν ακόμη βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου και χρειάζονταν πολύ λιγότερο τη λήψη χαπιών για να απαλλαγούν από τα συμπτώματα αϋπνίας.

Μίνα Ράλλη